Skip to main content

הגנו על המידע שלכם: המדריך ליצירת סיסמה חזקה

 |  Yossi Demri

"השתמשו בסיסמה חזקה" - זאת העצה שאנו מקבלים בדרך כלל כאשר אנו נרשמים לשירות חדש באינטרנט או פותחים חשבון באתר כלשהו. אבל מה המשמעות של הביטוי "סיסמה חזקה" ? איך יוצרים אחת כזאת ? והכי חשוב, איך זוכרים אותה ? באמצעות מגוון הכלים השימושיים שזמינים כיום ברשת, ניתן ליצור סיסמאות חזקות בקלות ובמהירות, ולא.. כבר לא צריך לזכור אותן.

אל תשתמשו בתאריך הלידה, כתובת הבית, השם שלכם או שם חיית המחמד שלכם

סיסמאות מאפשרות לנו לגשת לשירותים או לחשבונות שיש לנו באתרים השונים, כמו: בנק, מייל, ענן, רשתות חברתיות (וואטסאפ, אינסטגרם, פייסבוק) ועוד.. והן שומרות על הפרטיות שלנו בכך שהן מונעות מאנשים זרים להיכנס לאותם חשבונות או שירותים שבהם אנו שומרים או עובדים עם מידע אישי ורגיש. כדי להקשות על אותם "פורצים" או אנשים שמנסים להיכנס לחשבונות שלכם, תצטרכו ליצור סיסמה ארוכה ומורכבת שיהיה להם קשה לגלות או לפרוץ באמצעות כלים אוטומטיים ומתקדמים לפריצה. שימו לב, ככל שהסיסמה תהיה ארוכה ומורכבת יותר, כך לפורצים יהיה קשה יותר וגם ייקח להם הרבה יותר זמן לפרוץ אותה.

לאחר שיצרתם סיסמה חזקה בעצמכם או אם השתמשתם באיזה שהוא כלי אוטומטי ליצירת סיסמאות, אנו ממליצים לשמור אותה ואת שאר הסיסמאות שלכם בתוכנה לניהול סיסמאות, כמו KeePass למשל, שהיא גם חינמית וגם תעזור לכם לשמור על כל הסיסמאות שלכם במקום אחד, בלי לזכור את כולן. תצטרכו לזכור רק את הסיסמה הראשית של התוכנה עצמה כדי לקבל גישה אליהן. דרך אגב, אנו ממליצים לא להסתמך רק על תוכנה לניהול סיסמאות, אלא גם לנהל רשימה מסודרת במחברת שאותה אפשר לשמור במקום שלאף אחד אין גישה אליו.

לאחר שתיצרו את הסיסמה אל תגידו אותה לאף אחד, אל תעבירו אותה במייל, או תמסרו אותה בטלפון, וגם אל תדברו עליה ליד זרים. הסיסמה שלכם היא אישית, ואף אחד לא צריך לדעת אותה.

אז איך יוצרים סיסמה חזקה ועל אילו דברים חשוב להקפיד ? עיקבו אחר השלבים הבאים:

1. נתחיל בדבר העיקרי והחשוב ביותר והוא שסיסמה חזקה צריכה להכיל לפחות שמונה תווים הכוללים אותיות גדולות וקטנות באנגלית, מספרים, ותווים מיוחדים כמו #, *, &, @, ! ועוד.

2. צרו סיסמה שיהיה לכם קל לזכור אך אל תשתמשו בתאריך יום ההולדת, כתובת הבית, שם בן או בת הזוג, או שמות הילדים שלכם וכו.. סיסמאות המבוססות על מאכלים, מכוניות או אפילו ספרים שאתם אוהבים יכולות להיות טובות אם מוסיפים להן כמה מהתווים שהזכרנו בסעיף 1.

3. אל תשתמשו בסיסמאות נפוצות כמו: 12345, 00000, password, abcd וכו.. אלה הסיסמאות הראשונות שפורצים מנסים כאשר הם מנסים לפרוץ לחשבון כלשהו. סיסמאות כאלה ניתן לפרוץ תוך שניות גם בלי להשתמש בכלים מתקדמים.

4. כפי שגם רשמנו קודם לכן, סיסמאות הן אישיות ואין לשתף אותן עם אף אחד.

5. אל תשתמשו באותה הסיסמה לחשבונות שונים. כל חשבון צריך סיסמה מורכבת וייחודית משלו.

6. יצרתם סיסמה חזקה ? כל הכבוד, כעת שימרו אותה בתוכנה לניהול סיסמאות או בכל מקום אחר שרק לכם יש גישה אליו. מומלץ גם לנסות לזכור את הסיסמה או לבסס אותה על חפצים או ביטויים בעלי משמעות עבורכם שיעזרו לכם לזכור אותה.

7. שירותים מסויימים ידרשו מכם לענות על מספר שאלות שיעזרו לכם לשחזר את הסיסמה בעת הצורך. בחרו בשאלות שלא ניתן לענות עליהן בקלות כמו שם בית הספר, עיר המגורים, מקום עבודה ראשון וכו.. מפני שאת התשובות לשאלות האלה ניתן למצוא בדף המידע בחשבונות שלכם ברשתות החברתיות.

8. השתמשו באפשרות אימות דו שלבי - ישנם שירותים המאפשרים להוסיף שכבת אבטחה נוספת לחשבון מלבד הסיסמה. כאשר אפשרות זו מופעלת, גם אם לפורץ יש את הסיסמה שלכם הוא לא יוכל להתחבר לחשבון עד שהוא לא יקליד את הקוד הסודי שנשלח ב- SMS לטלפון שלכם, או להשתמש בטביעת האצבע שלכם וכו. דרך אגב, בעבר הכנו מדריכים המסבירים כיצד להפעיל את האפשרות אימות דו שלבי בחשבון הגוגל, אינסטגרם, פייסבוק ו- וואטסאפ.

9. מומלץ להחליף סיסמה אחת לכמה חודשים, כך שגם אם מישהו הצליח לפרוץ את הסיסמה שלכם הוא לא יוכל לגשת שוב לחשבון לאחר החלפת הסיסמה.

| אולי יעניין אותך גם