Skip to main content

בקרוב אצלכם: 7 החידושים הכי מעניינים באנדרואיד 11

 |  יאיר מור

גוגל שחררה החודש בטא ראשונה לקראת עדכון מערכת ההפעלה אנדרואיד לגרסה 11, מה שנתן לנו הצצה אל השינויים שאפשר לצפות להם במכשירי האנדרואיד החדשים שייצאו החל מסוף השנה, ובנוסף גם במכשירים הנמכרים כעת בשוק שיזכו לקבל עדכון לגרסה החדשה במהלך השנה הקרובה.

ביי ביי, סיסמאות

שינוי דרמטי מתחת לפני השטח, שצפוי לשפר משמעותית את חיינו, הוא מנגנון חדש לאחסון 'אסימונים' (tokens). 'אסימונים' הם קבצים אשר נשמרים בדפדפנים ובמכשירים שונים לאחר שהמשתמש ביצע דרכם כניסה לשירות כלשהו. הם מכילים קוד מסובך שאומר לשירות שהמשתמש אימת את זהותו, ולכן לא צריך לבקש ממנו שם משתמש וסיסמא בכל פעם מחדש.

עד היום, הקבצים הללו נשמרו על המכשיר או הדפדפן, אך בעת החלפת מכשיר או במהלך גיבוי ושחזור, ה- 'אסימונים' הללו אבדו ואילצו את המשתמש להיכנס מחדש לכל האפליקציות. אך באנדרואיד 11 נוסף מנגנון חדש שמאחסן את ה- 'אסימונים' באופן מאובטח על המכשיר ואף בתוך גיבוי המידע של המשתמש בענן. כך, לאחר החלפת מכשיר או איפוס המכשיר הקיים, כניסה לחשבון הגוגל (או החשבון שבו שמור הגיבוי הראשי) תשחזר את ה- 'אסימונים' ותחסוך למשתמש את הצורך להיכנס מחדש לכל אפליקציה בנפרד.

התחברות לשירותים שונים בלחיצת כפתור

אחסון: מחזור וענן

שינויים נוספים בצורה שבה אנדרואיד מנהלת את אחסון הקבצים תאפשר שתי תכונות שימושיות מאוד:

הראשונה היא 'סל מחזור', אליו יועברו הקבצים שהמשתמש מחק, למשך 30 יום לפני שיימחקו סופית מהמכשיר. כך תינתן למשתמש 'הארכה' לחשוב שוב האם הוא באמת מעוניין להיפטר מהקבצים שמחק. נציין כי במכשירי סמסונג התכונה הזו נמצאת כבר באנדרואיד 10, כך שלא מדובר בחידוש עולמי, אך כן בתוספת מבורכת למכשירים של חברות אחרות.

השנייה היא הנגשה של אחסון חיצוני באפליקציית סייר הקבצים באנדרואיד. עד היום, כדי לגשת לשירותי אחסון בענן כמו גוגל דרייב, דרופבוקס וכדומה, היה צריך להתקין על המכשיר את האפליקציות הייעודיות של כל שירות כזה, או לחלופין להשתמש באפליקציות סייר קבצים מתקדמות שעלו כסף או היו מוצפות פרסומות ותמכו בכך. אך נראה שבגרסה הבאה של אנדרואיד ניתן יהיה לגשת לקבצים בשירותי ענן שונים מתוך סייר הקבצים החינמי הכלול במכשיר, מה שיהפוך את העבודה עם שירותים כאלה לקלה ונוחה הרבה יותר.

סל המחזור החדש במערכת ההפעלה Android 11

התראות, התראות, התראות

רבים מהשינויים המורגשים ביותר מרוכזים בווילון ההתראות. ראשית, ההתראות מחולקות עתה לשלוש קבוצות: קבוצת התראות שיחה, תרכז הודעות מאנשי קשר וקבוצות באפליקציות תקשורת שונות, ותציג לגבי כל שיחה כמה הודעות 'פספסתם' בה עד כה.

קבוצת התראות כלליות, תציג את יתר ההתראות הנכנסות מאפליקציות שונות ומלוות צליל או רטט. קבוצת התראות מושתקות, תרכז את כל מה שהמשתמש פחות מעוניין בו, ככל הנראה תוך שילוב בין התראות מאפליקציות שהושתקו עם התראות מהסוג המטריד ש- 'תקוע' לעתים קרובות בווילון ההתראות, כמו ההתראה שפייסבוק מסנג'ר מציגה מעל אפליקציות אחרות, או התראה על כך שהטלפון מחובר לטעינה.

מלבד החלוקה החדשה, גם אפשרויות ההתראות משתנות: לחיצה ארוכה על התראה מאפשרת להגדיר אותה כבעלת עדיפות, מה שיאפשר לה לעקוף את הגדרת 'נא לא להפריע' ולהשמיע צליל גם כאשר התראות אחרות מושתקות. באפליקציות שיחה, אפשר לבחור אילו אנשי קשר יעקפו את 'נא לא להפריע' ואילו לא. בנוסף, ניתן להגדיר שהודעות מאנשי קשר מועדפים יוצגו בשורת המצב שבראש המסך עם תמונת איש הקשר במקום אייקון האפליקציה שדרכה מתקשרים איתו.

אפשרות אחרת מאפשרת להוציא שיחות עם אנשי קשר ל- 'בועות'. ממשק זהה ל- ChatHeads של פייסבוק מסנג'ר, שמציג עיגול עם תמונת איש הקשר ש- 'צפה' מעל כל אפליקציה אחרת שפתוחה ולחיצה עליה פותחת מעין חלון עם השיחה. את ה- 'בועה' אפשר לגרור לכל מקום בצידי המסך וגרירתה אל תחתית המסך סוגרת אותה. האפשרות הזו, אגב, הופיעה לראשונה כבר בבטא של אנדרואיד 10 בשנה שעברה, אך לבסוף בוטלה ולא הגיעה לגרסה הסופית של המערכת.

התראות בבועות צפות במערכת ההפעלה אנדרואיד 11

שינוי נוסף בווילון ההתראות מביא את השליטה על אפליקציות מולטימדיה - מוזיקה, פודקאסטים וכדומה, אל החלק העליון של הווילון, לצד הכפתורים המפעילים ומכבים את סוגי הקישוריות השונים, כמו: מצב טיסה, פנס וכו'. כך, קל יותר לשלוט על נגינת קבצי מולטימדיה בלי הצורך לפתוח את האפליקציה בה הם מתנגנים או לחפש את ווידג'ט השליטה שהיא מציגה בווילון ההתראות.

ווידג'ט השליטה החדש משנה גודל בהתאם לגודל פאנל כפתורי השליטה ובמצב הגדול יותר כולל כפתורי ניגון/השהיה, דילוג קדימה ואחורה, וגם כפתור המאפשר לשלוט האם הצליל יתנגן דרך הרמקול המובנה, אוזניות בלוטות' או התקן חכם אחר המחובר לטלפון. בתפריט בחירת הפלט ניתן גם לשלוט על עוצמת השמע של הפלט הנוכחי והיא לא תשפיע על העוצמה של האחרים - כך שכאשר תחליטו לעבור מאוזניות לרמקול הביתי החכם, הוא לא ירעיד את התקרה וכשתחזרו לאוזניות, העוצמה תעלה חזרה לזו שאתם אוהבים ותמנע מכם לשמוע את הסביבה, אפילו שהתקמצנתם על אוזניות עם ביטול רעשים.

מכבים, מדליקים, משלמים

מה שהיה פעם תפריט הכיבוי של המכשיר - זה שמוצג בלחיצה ארוכה על כפתור ההדלקה/כיבוי, הופך גם הוא להרבה יותר מזה. בגרסה הבאה של המערכת, המסך הזה מרכז מתחת לאפשרויות, את האפשרות לכבות את המכשיר או לאתחל אותו, את כרטיסי האשראי בשירות התשלומים של גוגל ואת המכשירים החכמים המחוברים לאפליקציית הבית החכם של גוגל. כך, ניתן לשלוט על כל המכשירים ואף לצפות במצלמות חכמות, בלי להיכנס לאפליקציה כלשהי.

חגורת ההרשאות מתהדקת

כמו בכל אחת מהגרסאות האחרונות של אנדרואיד, גם הפעם אחד התחומים עליהם שמה גוגל דגש משמעותי הוא שיפור הפרטיות והאבטחה. לצורך כך, היא משנה שוב את מנגנון ההרשאות כדי לתת לאפליקציות כמה שפחות גישה לא רצויה למידע של משתמשים.

אם בגרסה 10 ניתן היה להעניק לכל אפליקציה גישה למיקום (GPS), מצלמה והמיקרופון תמיד, לעולם לא או רק בזמן שהאפליקציה פתוחה בחזית, עתה נוספת אפשרות לאשר את הגישה בכל הפעלה בנפרד. בנוסף, אפליקציה שתקבל מהמשתמש סירוב להרשאה מסוימת פעמיים ברצף, לא תוכל יותר להקפיץ את בקשת ההרשאה ולא תקבל אותה אלא אם המשתמש ייכנס למעמקי ההגדרות כדי לשנות אותן ידנית. כמו כן, אם יש אפליקציות שהמשתמש לא נכנס אליהן זמן רב אז כל ההרשאות שלהן תישללנה.

הגדרות הרשאות מתקדמות יותר באנדרואיד 11

הרשאה אחרת שגוגל החליטה להדק היא ההרשאה להתקין אפליקציות שאינן מגיעות מהחנות שלה. אם עד כה, המשתמש יכול היה להוריד קובץ APK דרך הדפדפן או דרך כל אפליקציה אחרת, להעניק לה הרשאה, לבצע התקנות ולהמשיך בהתקנה - עתה, עם הענקת ההרשאה הזו לאפליקציה בפעם הראשונה, אנדרואיד תסגור אותה באופן שנראה כאילו האפליקציה קרסה. כדי לבצע את ההתקנה, המשתמש יצטרך לפתוח את האפליקציה מחדש ולבקש להתקין את קובץ ה- APK פעם נוספת. רבים התלוננו כי מדובר בתהליך מסורבל, אך גוגל טוענת כי הוא הגיוני והכרחי.

הפרטים הקטנים

שינויים מעניינים אחרים כוללים ממשק ידידותי יותר לעבודה עם צילומי מסך, כאשר מיד לאחר ביצוע צילום מסך הוא יוצג בקטן בפינת המסך עם כפתורים לשיתוף מיידי או לכניסה לעריכת הצילום על מסך שלם.

חוץ מצילום סטילס של המסך, בבטא יש גם כפתור להקלטת המסך, שזה דבר שמשתמשים רבים ודאי ישמחו לקבל, אך כדאי להזכיר שגם כאן מדובר באפשרות שכבר הופיעה בבטא של אנדרואיד 10 ומעולם לא הושקה בגרסה הסופית של המערכת. במסך האפליקציות האחרונות מוצגים עתה כפתורים לצילום מסך של האפליקציה הנבחרת, בחירת טקסט בתוך האפליקציה ושיתוף.

חלונות וידאו צפים, שמיועדים לאפשר צפייה בווידאו תוך כדי עבודה עם אפליקציות אחרות, ניתנים עתה להגדלה והקטנה על ידי לחיצה על כל אחת מהפינות, כך שאפשר לשלוט על גודל הווידאו, בנוסף ליכולת הקיימת באנדרואיד 10 ולמקם אותו בכל מקום על המסך.

אחרונים חביבים הם כמה שדרוגים לממשק הכללי של אנדרואיד, שבהם ניתן למנות הצגה של אפליקציות משתנות בשורה ה- 'נעוצה' בתחתית המסך לפי הרגלי השימוש, כמו גם שיפור לניווט באמצעות החלקה מאחד מצידי המכשיר, כאשר עתה ניתן לשלוט ברגישות של המערכת להחלקות מכל אחד מקצוות המכשיר בנפרד.

אז איך מקבלים את כל זה

כאמור, כרגע השינויים הללו זמינים בגרסת הבטא, הזמינה למכשירי פיקסל (Pixel) של גוגל ולמכשירי וואן פלוס (OnePlus) האחרונים, אך אינה מומלצת למשתמשים שמדובר בסמארטפון הראשי שלהם, מפני שהיא עדיין לא יציבה מספיק.

הגרסה הסופית צפויה לצאת בסוף הקיץ - בחודשים אוגוסט-ספטמבר, ולהגיע תחילה עם מכשירים חדשים של היצרניות השונות והחל מסוף השנה, בעדכונים למכשירים קיימים, כאשר ככל שהמכשיר חדש יותר ויקר יותר, יש לו סיכוי גדול יותר לקבל את העדכון לגרסה החדשה.

| אולי יעניין אותך גם