ארנק קר וחם - כל מה שרציתם לדעת על ארנקים דיגיטליים ולא העזתם לשאול
עולם המטבעות הדיגיטליים הולך וגדל משנה לשנה ובזמן האחרון אנו שומעים על יותר ויותר אנשים שמתחילים להתעניין בתחום ורוצים לרכוש כל מיני מטבעות דיגיטליים פופולריים כמו ביטקוין (Bitcoin) ואתריום (Ethereum), בין אם זה למסחר יומי או בין אם זה להשקעה לטווח ארוך.
עם ההתפתחות והצמיחה של התחום צצים גם מטבעות דיגיטליים חדשים וארנקים שונים של חברות שונות, שטוענות שהארנק שלהן הוא הכי טוב ובטוח שתמצאו לאחסון המטבעות שרכשתם במיטב כספכם.
מה זה ארנק דיגיטלי
ארנק הוא בעצם תוכנה שאפשר להתקין במחשב, בסמארטפון, באתר אינטרנט או בדיסק און קי (זיכרון נייד), והוא יודע לתקשר עם רשת הבלוקצ'יין. ארנק דיגיטלי מאפשר לשלוח ולקבל סוגים שונים של מטבעות דיגיטליים וגם לאחסן אותם.
לכל ארנק יש כתובת ייחודית משלו המשמשת לשליחת וקבלת מטבעות דיגיטליים. בעת העברת מטבעות דיגיטליים מארנק לארנק יש להזין את הכתובת של הארנק שאליו תרצו להעביר את המטבעות וודאו שהקלדתם או העתקתם אותה בצורה נכונה. אחרת המטבעות לא יגיעו ליעדם, במקרה הזה - הארנק שלכם, ואין ביטוח על מקרים כאלה.
לכל כתובת של ארנק מקושרים שני מפתחות: מפתח פרטי ומפתח ציבורי. מפתחות מורכבים בדרך כלל ממחרוזות של אותיות גדולות וקטנות באנגלית ומספרים.
מפתח ציבורי זו הכתובת של הארנק שבאמצעותה ניתן לקבל מטבעות דיגיטליים שרוכשים מאנשים פרטיים או בבורסות הקריפטו, כמו בינאנס (Binance), קוינבייס (Coinbase) וכו'. המפתח הציבורי דומה מאוד למספר של חשבון הבנק שלכם. אם מישהו רוצה להעביר לכם כסף, אתם צריכים למסור לו את המספר של חשבון הבנק שלכם ורק באמצעותו הוא יוכל לבצע את ההעברה ולדעת שהוא העביר את הכסף לחשבון הפרטי שלכם. כך נראית כתובת ציבורית - 3RtEZPKstWetqTFn9Ru2m9GFg7xJoLLP5
מפתח פרטי הוא סודי ביותר ורק לכם צריכה להיות גישה אליו. המפתח הפרטי, הוא בעצם כמו הסיסמה של חשבון הבנק שלכם, אם המפתח הזה יגיע למישהו, רוב הסיכויים שהוא יוכל לקחת מהארנק שלכם את כל המטבעות הדיגיטליים שרכשתם.
לאחר שמתקינים ארנק דיגיטלי במחשב או בסמארטפון, או רוכשים ארנק קר, מומלץ לרשום את הסיד Seed (הסיסמה של המפתח הפרטי) של המפתח אשר מורכב מ- 12-24 מילים אקראיות על דף נייר ולשמור אותו במקום שלאף אחד מלבדכם אין גישה אליו. באמצעות הסיד ניתן לשחזר את הארנק כולל המטבעות שהיו שמורים בתוכו.
ארנקים קרים
ארנקים קרים הם ארנקים שאינם מחוברים לרשת האינטרנט ונחשבים לבטוחים יותר מפני שהמפתחות הפרטיים שלהם לא חשופים לרשת. יש 3 סוגים שונים של ארנקים קרים:
1. ארנק חומרה - ארנק זה נחשב לארנק הקר המאובטח ביותר שיש כיום מבין כל הארנקים הקרים הקיימים בשוק. ארנק חומרה הוא בעצם דיסק און קי או כונן חיצוני בעל הצפנה ברמה גבוהה, שבדרך כלל מגיע גם עם מסך מובנה ההופך את העבודה איתו לנוחה וידידותית יותר. מלבד הצפנה ברמה גבוהה, ארנקים מסוג זה מקפידים שהעבודה והשימוש בארנק יהיו במצב אופליין, ללא חיבור לאינטרנט. כך הסיכויים שמישהו יגיע למטבעות או למידע שיש בארנק נמוכים מאוד.
ארנקי החומרה הפופולריים בשוק כיום, הם ה- טרזור מודל טי (Trezor Model T) ו- הלדג'ר ננו אקס (Ledger Nano X).
- הטרזור מודל טי מאפשר לאחסן יותר מ- 120 מטבעות דיגיטליים מלבד ביטקוין, כמו: לייטקוין (Litecoin), אתריום (Ethereum), דאש (Dash), זיקאש (Zcash), ביטקוין גולד (Bitcoin Gold), ביטקוין קאש (Bitcoin Cash), קרדאנו (Cardano), טטר (Tether), דוג'קוין (Dogecoin) ועוד רבים נוספים.
את ארנקי החומרה מומלץ לרכוש רק מהאתרים הרשמיים של היצרניות. יש גם יצרניות שמוכרות את ארנקי החומרה שלהן בחנויות מקוונות שנמצאות באתרי הקניות הגדולים כמו אמזון למשל. קרו לא מעט מקרים שבהם אנשים רכשו ארנקים קרים מזויפים וכאשר ניסו להעביר מטבעות דיגיטליים לארנק שרכשו, הם עברו ישירות לארנקים של הנוכלים שמכרו את אותם ארנקים מזויפים.
- הלדג'ר ננו אס (Ledger Nano S) או ננו אקס (Ledger Nano X) זולים יותר מהטרזור, מאובטחים באותה רמה כמו הטרזור ומאפשרים לאחסן מטבעות נוספים שהטרזור לא תומך בהם. הם מגיעים עם מסך המאפשר לראות את כתובת המקבל ופרטי העסקה, ושני כפתורים שבאמצעותם ניתן לאשר עסקאות.
2. ארנק דיגיטלי קר - תוכנה אשר מותקנת על מחשב, סמארטפון או כונן חיצוני שאינם מחוברים לאינטרנט. אפשר להפוך כל מחשב או סמארטפון לארנק דיגיטלי קר על ידי התקנת התוכנה וניתוקם מרשת האינטרנט.
3. ארנק נייר - ארנק מסוג זה מיועד בדרך כלל לאנשים שמעוניינים לרכוש ביטקוין להשקעה לטווח ארוך, מבלי לסחור בו כל פעם כאשר המחיר שלו קצת עולה.
ארנקים חמים
בניגוד לארנקים קרים שאינם מחוברים לאינטרנט, ארנקים חמים כן מחוברים לאינטרנט, ולכן, הם נחשבים לפחות בטוחים. את הארנקים החמים ניתן להתקין במחשב, בסמארטפון או להשתמש בזה שמציעה הבורסה שדרכה סוחרים במטבעות דיגיטליים.
1. ארנק למחשבים ניידים או מחשבים שולחניים (Desktop) - שני ארנקים פופולריים לאחסון ביטקוין הם האלקטרום (Electrum) וה- ביטקוין קור (Bitcoin Core). את תוכנות הארנקים ניתן להוריד מהאתרים הרשמיים של המפתחות, להתקין במחשב ולאחר מכן לשלוח ולקבל ביטקוין. הארנקים הללו הם בעלי קוד פתוח והמפתחות הפרטיים שתקבלו איתם הם בבעלותכם בלבד.
2. ארנק באתרי אינטרנט - לפני שנרחיב, לדעתנו ארנק מסוג זה הוא הארנק הפחות מומלץ לשימוש משאר הארנקים המופיעים בכתבה זו, מהסיבה הפשוטה שהוא לא מאובטח מספיק. המידע והמטבעות שנמצאים בתוכו חשופים יותר לפריצות, וגם לא תמיד אפשר לסמוך על בעלי האתר שבו מאוחסן הארנק. הם יכולים לגשת לכל המידע והמטבעות שיש בתוכו ולעשות בהם כרצונם. בנוסף לכך, אנו לא תמיד יודעים מה רמת האבטחה באותם אתרים.
ארנקים מסוג זה מציעות גם בורסות למסחר בקריפטו, כמו בינאנס למשל, ולא מומלץ לשמור שם כמות גדולה של מטבעות לאורך זמן, אלא להעביר אותם לארנק קר אשר נחשב לבטוח יותר.
3. ארנק לסמארטפון - אפליקציה שניתן להוריד מחנויות האפליקציות של גוגל (Google Play) או אפל (App Store), תלוי במכשיר שיש ברשותכם, המאפשרת לאחסן, להעביר ולקבל מטבעות בצורה נוחה וידידותית יותר. גם כאן, ההמלצה היא לא להחזיק כמות גדולה של מטבעות לאורך זמן, בעיקר בגלל החיבור השוטף לאינטרנט.
הארנקים הפופולריים כיום להחזקת מטבעות דיגיטליים שנחשבים לטובים ואמינים הם הברד (Bread), אלקטרום ואדג' (Edge), כאשר האדג' נחשב לפופולרי יותר מבין השלושה בזכות הממשק הידידותי והתמיכה במגוון רחב יותר של מטבעות.
פתיחת קופסה והגדרה ראשונית לארנק טרזור מודל טי
פתיחת קופסה והגדרה ראשונית לארנק לדג'ר נאנו אס
אז לאחר שהבנתם מה זה ארנק קר וארנק חם, מה בטוח יותר ומה בטוח פחות וכמה זה חשוב לשמור את הסיד (Seed) שלכם במקום בטוח וסודי, כל מה שנותר לכם לעשות זה לקנות את המטבע הדיגיטלי שאתם הכי מאמינים בו ולקוות שאולי יום אחד בזכותו תהיה לכם פנסיה שמנה ויפה שתאפשר לכם להגשים את כל מה שחלמתם עליו.