Skip to main content

אינטל מתמקדת ב- AI: כל מה שצריך וחשוב לדעת על מעבדי ה- Lunar Lake

 |  Yossi Demri

אינטל חשפה דור חדש של מעבדים המיועדים למחשבים ניידים, וטענה כי הצליחה גם לשפר מאוד את הביצועים שלהם וגם להפוך אותם לחסכוניים באנרגיה באופן שיתחרה במעבדים החדשים של אפל (Apple) וקוואלקום (Qualcomm). אז האם תוכלו להריץ את ChatGPT בלי אינטרנט ובלי להיות כבולים לשקע ?

בינה מלאכותית (AI) גונבת לאחרונה את רוב תשומת הלב בעולם הטכנולוגיה, ומעוררת עניין מחודש במחשבים, שכבר חשבנו שאין באמת מה לשפר בהם. לפני כשבועיים הציגה איטנל בתערוכת המחשבים השנתית Computex בטייוואן את הדור השני של המעבדים ממוקדי ה- AI שלה למחשבים ניידים. מה בדיוק הם יאפשרו לנו לעשות ? הנה מה שידוע כרגע. 

 

המעבדים החדשים נקראים Lunar Lake ("אגם ירחי"), והם מחליפים את מעבדי הלפטופים הקודמים שנקראו Meteor Lake ("אגם מטאור"). אמנם, גם המעבדים הקודמים הוצגו בזמנו כמעבדים ממוקדי AI, אך השנה הביאה אינטל שיפורים משמעותיים מאוד מהבחינה הזו.

נכנסת לטווח

גולת הכותרת היא הדור הרביעי של מעבד ה- NPU (ר"ת של Neural Processing Unit, או "יחידת עיבוד נוירונית"), המיועד למטלות בינה מלאכותית. זהו הדור השני בלבד שמשולב במעבדי אינטל (שני הדורות הראשונים נמכרו כמוצרים נפרדים על ידי חברת Movidius, שאינטל רכשה ב- 2016), ומכפיל את הביצועים מ- 11.5 TOPS (ר"ת של "טריליוני פעולות בשנייה") ל- 48 TOPS. המספר הזה מכניס אותו לטווח ה- 40 TOPS ומעלה, שמיקרוסופט הגדירה בחודש הקודם כמינימום ל- "מחשבי AI". ההישג הזה מגיע בזכות 6 מנועי חישוב נוירוניים ו- 12 מעבדי אותות ייעודיים, שלדברי אינטל הותאמו להרצת מודלים דוגמת ChatGPT לשפה ו- Stable Diffusion לתמונות.

עם זאת, אינטל לא הסתפקה במדד היבש הזה, והוסיפה כי ישנם מדדים נוספים, בהם היא מספקת יתרונות שהחברה הראשונה שעמדה בדרישות של מיקרוסופט, קוואלקום, לא מספקת. ליתר דיוק, מדובר על כמות התוכנות התואמות - כידוע, מעבדי קוואלקום, המתבססים על ארכיטקטורת ARM, אינם תומכים ברוב התוכנות המוכרות, המותאמות רק למעבדי אינטל.

הפתעה בגזרת הגרפיקה

חלק נוסף במעבדים שזכה לשדרוג משמעותי מאוד הוא ה- GPU (ר"ת של "יחידת עיבוד גרפי"). כאן הצליחה אינטל להפתיע במיוחד, שכן ה- GPU במעבדים החדשים היא Xe2, המבוססת על Battlemage, הדור השני של פלטפורמת שבבי הגרפיקה Arc (קיצור של Alchemist) - שבדור הקודם הושקו קודם כל כמוצר נפרד ורק לאחר מכן שולבו במעבדים, והפעם מגיעים ישר למעבדים.

המפרט המלא של מעבדי ה- Lunar Lake

התכונות החדשות שמציע מעבד ה- Lunar Lake. קרדיט: אינטל

הדור הזה מביא שיפור אדיר של 50% לביצועים, באמצעות 8 ליבות מהדור החדש, 8 יחידות Ray Tracing (היוצרות תאורה טבעית יותר במשחקים) וזיכרון מטמון כפול של 8 מגה בטכנולוגיית L2.

הוא תומך בשלושה תקני תצוגה - HDMI 2.1, DisplayPort ו- eDisplayPort 1.5 (תקן החיבור של מסכי לפטופים). הוא מסוגל לייצא תמונה לעד 4 מסכים במקביל, בקצב ריענון של 360 הרץ לרזולוציות FullHD או 2K, עד 60 הרץ לשלושה מסכי 4K HDR בו-זמנית או למסך אחד ברזולוציית 8K. הוא גם חסכוני יותר באנרגיה בזמן שלא קורה שום דבר על המסך. אך מעל הכל, הוא מוסיף עוד לא פחות מ- 67 TOPS לביצועי הבינה המלאכותית - יותר מהיחידה הייעודית לבינה מלאכותית.

הליבה הישראלית

ואם זה לא מספיק, ה- CPU (ר"ת של "יחידת עיבוד מרכזית"), המעבד הראשי שתוכנן ברובו בישראל, מוסיף עוד 5 TOPS לביצועי ה- AI, שמסתכמים בכ- 120 TOPS.

מעבר לבינה מלאכותית, המעבד המרכזי גם הוא שופר משמעותית, בזכות 8 ליבות חדשות - 4 ליבות עוצמתיות בשם Lion Cove ("מאורת אריות"), שמשפרות ביצועים ב- 14% לעומת Redwood מהמעבדים הקודמים וחולקות זיכרון מטמון משותף של 12 מגה-בייט L3, מעבר ל- 2.5 מגה L2 לכל אחת, ו- 4 ליבות חסכוניות בשם Skymont, שמציעות שיפור של 68% מ- Crestmont שבדור הקודם וחולקות 4 מגה-בייט של מטמון L2 - כפול מהדור הקודם. 

אינטל גם חילקה את המעבד מחדש, כאשר הליבות החזקות והחסכוניות סגורות בשני "אזורים" נפרדים, כך שבעת ביצוע מטלות שלשמן מספיקות הליבות החסכוניות, אזור הליבות החזקות לא מופעל כלל, מה שחוסך אנרגיה.

יעילות אנרגטית היתה דגש כללי בדור הזה, ואינטל טוענת שהצליחה להשיג ביצועים זהים לדור הקודם בחצי מצריכת האנרגיה - מה שאמור להבטיח חיי סוללה ארוכים יותר ללפטופים. בין היתר, הזיכרון מתחבר כעת ישירות למעבד, מה שמגביר את רוחב הפס (עד 2 כרטיסי 32 גיגה בטכנולוגיית LPDDR5X) ומוריד את צריכת החשמל ועובי המחשבים.

שיפורים נוספים כוללים ייעול של חלוקת המשימות ושליטה מדויקת יותר במהירות הליבות החזקות, בקפיצות של 16.67 מגה-הרץ במקום 100, מה שמאפשר לחסוך יותר אנרגיה. בסך הכל, מבטיחה אינטל חיסכון של 40% בצריכת החשמל.

בשורה מעניינת במיוחד היא שאינטל ויתרה לראשונה זה שנים רבות על פיצול ליבות ל- threads, בטענה כי אין כיום צורך אמיתי בריבוי threads, מכיוון שתוכנת חלוקת המשימות שלה מסוגלת לחלק ביעילות את המטלות בין הליבות הקיימות.

החברה ציינה כי ההמלצות שלה ליצרניות מחשבים כוללות שילוב של תמיכה ב- WiFi 7, התומך במהירות של עד 5.8 מגה-ביט לשנייה על הרשת הביתית. בלוטות’ 5.4, ו- 2-3 חיבורי Thunderbolt 4 התומכים באביזרים כמו כוננים במהירות עד 40 גיגה-ביט לשנייה.

אל תמהרו לשלוף ארנק

כרגע, כל זה הוא תיאוריה. אינטל טרם חשפה דגמים ספציפיים של מעבדי לונאר לייק, מה גם שהם לא צפויים להגיע לפני ספטמבר - זאת בעוד המתחרה שנגדה היא כיוונה הפעם, קוואלקום, נהנית מרבעון שלם של מונופול, מאחר שמחשבי ה- AI שלה כבר החלו להימכר בחו"ל.

בכל מקרה, אינטל כן ציינה כי המעבדים מיועדים ללפטופי פרימיום עסקיים - כלומר, לא תראו אותם בלפטופים שעולים פחות מ- 6,000 ש"ח פחות או יותר. גם המעבדים המקבילים למחשבים שולחניים, המכונים Arrow Lake ("אגם חץ"), טרם נחשפו, אך כבר ידוע כי ידרשו לוחות אם חדשים.

| אולי יעניין אותך גם