המדריך השלם לאל פסק - מה זה ולמה אתם צריכים אחד כזה בבית או במשרד ?
כאשר אתם מגיעים לחנות המחשבים כדי לרכוש מחשב חדש אתם בדרך כלל חושבים על איזה מסך כדאי לכם לקנות, איזה כרטיס מסך אתם צריכים, כמה זיכרון אתם רוצים וכו.. אין אני מפריז בחשיבות הרכיבים השונים מהם בנוי המחשב, אולם כמו כל מוצר אלקטרוני אחר המחשב הוא צרכן חשמל ולכן אתם צריכים לחשוב גם כיצד להגן עליו מפני שינויי מתח קיצוניים והפסקות חשמל כך שהוא יאריך ימים ויהיה מוגן יותר מפני פגעי מזג האוויר שלעיתים הם בלתי ניתנים לחיזוי מראש.
אז למה אני צריך בכלל אל פסק ?
כאשר אתם מדליקים את המחשב או כל מוצר טכנולוגי אחר אתם לא חושבים ממש על כך שרשת החשמל היא אינה רשת יציבה לחלוטין ועל כן יכולים להיות מידי פעם הפרעות ברשת אשר גורמות להפסקות חשמל ושאר צרות אחרות.
הפסקת החשמל למשל היא תופעה מאוד מוכרת לרבים מכם, מי מאתנו לא התעצבן לפחות פעם או פעמיים בשנה על הפסקת חשמל אשר התרחשה בדיוק כשהיינו באמצע כתיבת מסמך חשוב או באמצע משחק.
הפסקות החשמל נגרמות כתוצאה מנפילת עמוד מתח גבוה למשל או אפילו סתם כבל שזז ממקומו ברשת החשמל ויכול לגרום להפסקה בזרם החשמל למשך פרקי זמן קצרים של כמה שניות ועד להפסקת זרם ממושכת יותר שיכולה להימשך אף מספר שעות.
רבים מאיתנו חושבים לפעמים "נו אז הייתה הפסקת חשמל מה כבר יכול לקרות למחשב החדש שקנינו ?". ובכן התשובה היא שהפסקת החשמל מאוד מזיקה למוצרי האלקטרוניקה ובייחוד כאשר הם אינם מכובים בצורה מסודרת.
רכיבים הרגישים להפסקות חשמל
ישנם רכיבים שהם רגישים יותר מאחרים בכל מה שקשור הן להפסקות חשמל פתאומיות והן לנפילות מתח. במחשבים למשל, כונני ה- SSD רגישים יותר להפסקות חשמל פתאומיות מאשר כונני HDD. ספק הכוח אשר תפקידו להעביר את המתח הדרוש לרכיבים נחשב לפגיע יותר להפסקות חשמל מאשר שאר הרכיבים במחשב.
בנוסף לנזק שיכולה לגרום הפסקת החשמל מבחינה טכנית לרכיבים השונים, הנזק הגדול יותר הוא לחומר אשר עמלתם עליו במשך זמן רב, וכמו שאתם כבר יודעים לדברים האלו אין מחיר.
מה זה אל פסק ואילו סוגים קיימים בחנויות ?
אל פסק הוא למעשה קופסה הכוללת בתוכה סוללה שתפקידה העיקרי הוא לגרום למוצר אלקטרוני המחובר אליה להמשיך לעבוד כרגיל גם בזמן הפסקת חשמל. חשוב להדגיש שהסוללה לא אמורה לעבוד במקרים של הפסקות חשמל ארוכות אלא בעיקרון היא אמורה לתת לכם מספיק זמן כדי לכבות את המכשיר המחובר אליה בצורה מסודרת עד שזרם החשמל יחזור.
אל פסק
מכשירי האל פסק מחולקים על פי רוב לשלושה סוגים: Line interactive, Offline standby ו- Online. כדי לדעת מה הוא סוג האל פסק המתאים ביותר עבורכם בואו נלמד מה כל מונח אומר ואז תדעו פחות או יותר מה כדאי לכם לרכוש.
1. Offline - זוהי השיטה הבסיסית ביותר אשר כל מה שהיא דורשת זה את יחידת האל פסק אשר מחוברת למחשב או כל מוצר אלקטרוני אחר ואילו היחידה מחוברת ישירות לשקע החשמל בקיר. חשוב לדעת שבשיטה זו ישנו פרק זמן מסוים לרוב של 4 מילי שניות אשר בו הסוללה במכשיר מתחילה לפעול בעת הפסקת חשמל.
עובדה זו יכולה לגרום לעיתים לבעיות של נפילת מתח וזרם בלתי יציב ועל כן אני באופן אישי הייתי מתרחק ממוצרים מסוג זה היות והמוצר אשר מחובר לאל פסק יכול להפסיק לעבוד כאילו הוא לא היה מחובר לאל פסק כלל.
2. Online interactive - שיטה זו היא השיטה הנפוצה ביותר כיום בשוק מוצרי האל פסק והיא פועלת בדומה לשיטה הקודמת רק שכאן זרם החשמל מגיע ישירות מן הקיר (רשת החשמל המרכזית), ורק בעת הפסקת חשמל הסוללה נכנסת לפעולה בצירוף מייצב המתח אשר תפקידו למנוע את תופעת נפילת המתח אשר מתרחשת בשיטה הנחותה יותר שהוצגה קודם לכן.
3. Online - שיטה זו היא אחת השיטות המתקדמות ביותר שיש במכשירי האל פסק. היא נמצאת על פי רוב במוצרים יקרים מאוד אשר מיועדים לתעשיית השרתים למשל, שם מה שחשוב זה שיהיה זרם רציף כל הזמן ושהמחשבים או כל ציוד אחר יפעל ללא הפסקה.
בשיטת ה- Online האל פסק למעשה מבודד מרשת החשמל המרכזית והסוללה המצויה בתוך המכשיר פועלת ונטענת כל הזמן. פירוש הדבר הוא שגם כאשר יש חשמל וגם כאשר אין חשמל הציוד המחובר לאל פסק פועל על כוח הסוללה ולא על רשת החשמל עצמה, טכנולוגיה זו מעניקה למשתמש זרם חשמל יציב ורציף למשך של כל שעות היום.
חשוב להדגיש גם כי מוצרים מסוג זה הם יקרים יותר בצורה משמעותית ממוצרים בשיטות אחרות היות ויש צורך בסוללות חזקות במיוחד אשר מחזיקות זמן רב, ובעת הפסקת חשמל יכולות לפעול במשך שעות ואף ימים שלמים ללא זרם.
כמו כן מוצרים אלו הם בדרך כלל גדולים מאוד מבחינה פיזית וכוללים גם מספר חיבורים גדול יותר למוצרי אלקטרוניקה או מחשוב מאשר מוצרים המיועדים לשוק הביתי אשר כוללים על פי רוב לא יותר משלוש כניסות למכשירי חשמל.
אז מה מומלץ ביותר עבורכם ?
בואו נגיד שאתם הולכים על השיטה הנפוצה ביותר אשר נקראת Online interactive. לאחר מכן תצטרכו לשאול את עצמכם מה תרצו לחבר לאל פסק היות ויש בשוק המון גדלים של המוצר הזה. בעיקרון מה שחשוב שתדעו זה שלכל מוצר חשמלי יש את כמות הזרם שהוא צורך אשר נמדדת ב- Volt Ampere.
אז איך בעצם תדעו כמה זרם אתם צריכים שיהיה לכם במכשיר האל פסק ? ובכן, כך תדעו זאת: קחו את כל המוצרים שאותם תרצו לחבר למכשיר האל פסק כמו: מחשב, מסך ומדפסת. לאחר מכן סכמו את כמות הזרם של כלל המצרים שאתם רוצים לחבר אליו (מופיע על כל מוצר אלקטרוני או חשמלי), לאחר מכן הכפילו את הזרם הכולל ב- 1.4 (זו המתמטיקה הדרושה בכדי להגיע ל -Volt Ampere), וכך תגיעו לזרם החשמלי שאותו אתם צריכים.
אני באופן אישי ממליץ תמיד ללכת על כמות זרם גדולה יותר כך שאם בעתיד תרצו לחבר ציוד נוסף לאל פסק תוכלו לעשות זאת מבלי שתצטרכו לדאוג אם יש לכם לכם מספיק כוח באל פסק לשם תפקוד תקין שלו לאורך זמן.
אחריות ושרות
כאשר אתם רוכשים מוצר אלקטרוני כלשהוא אתם צריכים לשים לב גם לנושא האחריות והשירות שהוא לעיתים אף חשוב יותר מן המותג המתנוסס על גבי המוצר עצמו. בעולם מכשירי האל פסק כמו בכל תחום אחר ישנם מותגים ידועים יותר וידועים פחות.
על פי רוב, האחריות על מוצרי האל פסק השונים נעה בין שנת אחריות אחת על כלל המכשיר ובמקרים נדירים יותר אף שלוש וחמש שנות אחריות על המוצר, לא כולל בהכרח את הסוללה שעליה מעניקים לעיתים שנה או שנתיים אחריות בנפרד.
אני באופן אישי ממליץ ללכת על מכשירי אל פסק של חברת ADVICE הישראלית אשר נחשבת לאחת השחקניות הבולטות בישראל בתחום ומעניקה הן שרות טוב והן מגוון רחב של מוצרים איכותיים בטווחי מחיר שונים.
מכשירי האל פסק יכולים לנוע בטווח מחירים של בין 350 - 180 ש"ח למכשירים הבסיסיים או 2,200 - 699 ₪ ואפילו 20,000 ש"ח למכשירים המקצועיים, כך שכל אחד יכול למצוא את המוצר המתאים ביותר עבור הצרכים שלו.
אל תגידו "לי זה לא יקרה"
אתם בטח שואלים את עצמכם "מה אני צריך עוד קופסה שתשב לי על השולחן או ליד מארז המחשב, תצבור אבק, תתחמם ותעלה לי סכום כסף כזה או אחר בנוסף לסכום הכסף אותו כבר השקעתי ברכישת הציוד שלי ?"
ובכן זה נכון שלעיתים אתם חושבים שאתם תסתדרו גם בלי המוצר הזה, ונכון שהיום בספקי הכוח במחשבים יש רכיב להגנה כנגד קצר או ברקים, אולם תאמינו לי שאתם תודו על כל יום בו המחשב שלכם מחובר לאל פסק, לא תהיו מתוסכלים מהפסקות חשמל, והעיקר שתדעו שאתם שומרים על הציוד היקר שלכם. בעיקר על החומר שהנכם עמלים עליו כה קשה מידי יום. פשוט תהיו מוגנים מפני פגעי מזג האוויר הישראלי.
לסיכום
אז מה למדתם היום ? למדתם עד כמה רשת החשמל בארצנו או בכלל היא לא דבר יציב כל כך וגם שמוצרי אלקטרוניקה שונים כמו מחשבים מסכים, ורכיבים מסוימים רגישים יותר מאחרים בכל הקשור להפסקות חשמל או ירידה או עליה פתאומית של המתח.
למדתם גם שיש דרך יחסית קלה ופשוטה שתעזור לכם לשמור על מוצרי האלקטרוניקה השונים אותם רכשתם במיטב כספכם כך שיאריכו שנים ויהיו מוגנים מפני פגעי מזג האוויר.
אז עכשיו כשאתם יודעים כבר כיצד ניתן לשמור על המוצרים שלכם בצורה נכונה ואתם מכירים את היכולות של מכשירי האל פסק הן ללקוח הפרטי והן למקצועי, כל מה שנותר לכם לעשות הוא ללכת לאחת מחנויות האלקטרוניקה ולהצטייד באחד כזה לכל צרה שלא תבוא, רק כדי לשמור בבטחה על המוצרים שלכם.