Skip to main content

קטן, מהיר וחזק - מה הוא M.2 ?

 |  אוהד קליין

האם שמעתם פעם על התקן M.2 ? בשנים האחרונות תקן זה נהיה נפוץ יותר ויותר עד כדי כך שכמויות הייצור של כונני ה- SATA קטנו בשל הביקוש ההולך וגובר שלו. ה- M.2 יכול להחליף מגוון חלקים במחשב כמו SSD, כרטיס רשת אלחוטי ועוד, והוא אפילו נהיה פופולרי אצל המיינרים (כורי מטבעות וירטואלים) אשר משתמשים בו כמתאם ל- Pci Express. אז לאחר שהבנתם מה הוא בכלל ה- M.2, הגיע הזמן שנצלול לעומק כדי שתבינו עליו קצת יותר.

מה ה- M.2 יודע לעשות ?

ב- M.2 ניתן להשתמש למספר דברים שונים - הוא יכול להחליף את ה- Serial ATA (כבל הנתונים של SATA), לבצע את התפקיד של PCI Express 3.0 (חיבור המיועד לכרטיסי מסך, כרטיסי רשת, כרטיסי קול ודומים להם) ואפילו את התקן ה- USB 3.0. אומנם כל הדוגמאות הללו מעידות על כך שכונן ה- M.2 יכול להחליף מגוון רכיבי חומרה במחשב, אך במציאות מצב זה הוא קצת יותר מורכב מאיך שהוא נשמע.

לדוגמא: ל- M.2 יש רק ארבעה נתיבי PCI Express שזה רבע מן הנדרש לחיבור של כרטיסי מסך. עוד יתרון משמעותי של ה- M.2 שעובד על טכנולוגיית ה- PCI ולא ה- SATA הוא המהירות. ה- M.2 מסוגל להעביר נתונים בצורה הרבה יותר מהירה (בין 650% - 50%) מטכנולוגיית ה- SATA. דבר אשר מקל מאוד על המשתמש ותורם לו לחווית עבודה מהירה ויעילה יותר.

עם איזו חומרה ה- M.2 יודע לעבוד ?

כיום ה- M.2 משמש כממשק Interface לכונני SSD מהירים במיוחד, גם במחשבים ניידים וגם במחשבים נייחים. מהירותו של כונן SSD אשר פועל דרך התקן M.2 נובעת מטכנולוגיית Non-Volatile Memory Express או בקצרה NVMe. טכנולוגיה זו משנה את שיטת התקשורת של ה- SSD עם המחשב ובאמצעותה כל הנתונים עוברים דרך זיכרון ה- RAM במחשב.

בחלק מן המחשבים הניידים ה- M.2 משמש גם כאמצעי לחיבור Wi-Fi ובלוטות'. לרוב שימושים אלו ב- M.2 לא יופיעו במחשבים האישיים כיוון שחיבורי ה- USB וה- PCIe עדיפים יותר. אומנם, במחשבים האישיים ה- M.2 משמש בעיקר כרכיב אחסון אך בעתיד הוא ישמש לדברים רבים נוספים. לדוגמא: Optane של אינטל - ניתן לומר שה- Optane הוא כמו זיכרון ה- RAM של כונני האחסון.

המטרה העיקרית שלו היא לשמור נתונים וקבצים שאליהם ניגשים לעיתים קרובות יותר כמו קבצים של תוכנות או קבצים של מערכת ההפעלה למשל, ולהעביר אותם אל כונני האחסון בצורה מהירה יותר. כך יהיה ניתן להשתמש בדיסקים קשיחים בעלי נפח גדול במיוחד יחד עם Optane ולעבוד בצורה הרבה יותר מהירה מבלי לרכוש כונן SSD. בזכות ה- Optane לקוחות יוכלו לרכוש מחשבים המגיעים עם כונן אחסון בנפח של 1 טרה בייט למשל, להוסיף אליו את ה- Optane והמחשב יעבוד בצורה מהירה יותר, ממש כאילו רכשתם אותו עם כונן SSD בנפח גדול.

כונן M.2 התומך ב- NVMe

האם למחשב שלי יש חריץ ייעודי ל- M.2 ?

בשנים האחרונות חיבור ה- M.2 נהיה נפוץ יותר ויותר בלוחות האם וכיום ניתן למצוא חריצי M.2 גם בלוחות הזולים. אם תרצו לחבר את רכיב ה- M.2 תצטרכו לבדוק שני דברים: האם במחשב שלכם יש חריץ M.2 ? ואם כן מה הוא סוג החיבור (Key) ? במחשבים הנייחים אין צורך בבדיקה כזאת מכיוון שכל לוחות האם אשר מיועדים למחשבים הנייחים מגיעים עם מספיק מקום ל- M.2 בכל הגדלים. אך מי שכן צריך לבדוק האם במחשב שלו יש מספיק מקום ל- M.2 אלו הם בעלי המחשבים הניידים.

לכל כונני ה- M.2 יש רוחב זהה אך האורך הוא שונה. אלו המידות של כונני ה- M.2 השונים:

- M.2 2230, רוחב 22 מ"מ, אורך 30 מ"מ.

- M.2 2242, רוחב 22 מ"מ, אורך 42 מ"מ.

- M.2 2260, רוחב 22 מ"מ, אורך 60 מ"מ.

- M.2 2280, רוחב 22 מ"מ, אורך 80 מ"מ.

- M.2 2280, רוחב 22 מ"מ, אורך 110 מ"מ.

בלוחות אם מסוימים תוכלו לחבר מספר סוגים שונים של כונני M.2.

כונני M.2 בגדלים שונים

סוג החיבור (Key)

אומנם כל כונני ה- M.2 משתמשים באותו רוחב (22 מילימטרים), אך ישנם כמה סוגים של חריצים וזאת בעקבות השימושים הרבים שלו.

B Key

חריץ המגיע עם רווח בצידו הימני ושישה פינים לידו. קונפיגורציה זו תומכת ב- PCIe x2. כרטיסי M.2 המשתמשים בחיבור B מתאימים אך ורק לתושבת מסוג B בלוח האם.

M Key

חריץ המגיע עם רווח בצידו השמאלי של הכרטיס וחמישה פינים לידו. קונפיגורציה זו תומכת ב- PCIe x4. מהירות העברת הנתונים בקונפיגורציה זו היא כפולה מזאת של B Key. כרטיסי M.2 המשתמשים בחיבור M מתאימים אך ורק לתושבת מסוג M בלוח האם.

B + M

חריץ המגיע גם עם חיבור M וגם עם B. יש לו שני רווחים: אחד בצידו הימני המגיע עם שישה פינים, ואחד בצידו השמאלי המגיע עם חמישה פינים. עקב העיצוב הפיזי של חיבור זה, כרטיסים אשר משתמשים בו מוגבלים למהירות PCIe x2. בניגוד לחריצים הקודמים כרטיסי M.2 המשתמשים בחיבור B+M מתאימים לשתי סוגי התושבות.

סוגי Keys

ואם אין לי חריץ M.2 בלוח האם ?

אם יש לכם מחשב נייח תוכלו לקנות מתאם המשתמש בחריץ PCIe x4 אשר נמצא כמעט בכל לוח אם. אך לחיבור מסוג זה יש גם חיסרון והוא - הכונן שאליו תחברו את המתאם לא יוכל להיות כונן האתחול של המערכת, מה שמשתמע מכך זה שלא תוכלו ליהנות מיתרון המהירות של ה- M.2. בכדי לנצל את כל היתרונות של ה- M.2 יש צורך בלוח אם עם חיבור מובנה. אם במחשב נייד מסוים אין חיבור M.2 אז לא ניתן להוסיף לו כונן מהסוג הזה וזאת בשל הגודל הפיזי הקטן של המחשבים הניידים.

מתאם M.2

לסיכום, אפשר לומר שה- M.2 עשה מהפכה בתחום המחשבים וזאת בזכות היתרונות הרבים שהוא מביא עימו. האפשרויות הרבות שלו גרמו לאהדה גדולה אליו בקרב חברות רבות וגם בקרב הצרכנים. אך רגע לפני שאתם רצים לרכוש כונן M.2, אנו ממליצים לכם לבדוק האם יש במחשב שלכם חיבור מתאים.

קרדיט תמונות: אתר סמסונג Samsung, אתר ASI Canada, אתר Overclockers UK.

| אולי יעניין אותך גם