Skip to main content

האייפון שלכם הולך להשתנות: 8 החידושים הכי מעניינים ב- iOS 14

 |  יאיר מור

אלה מכם שמשתמשים באייפון מן הסתם כבר התרגלו לממשק שלו ולא מסוגלים לדמיין לעצמם שימוש בממשק אחר. אלא שבקרוב תיאלצו לשקול את העמדה הזו מחדש, מפני שהממשק של האייפון שלכם עומד להשתנות באופן משמעותי. חלק מהשינויים ודאי יתחבבו עליכם מהר מאוד, בעוד אחרים יגרמו לכם לרצות לעבור לאנדרואיד, שאגב, רוב הפריטים ברשימה הבאה נמצאים שם כבר מזמן.

שבוע בדיוק עבר מאז הציגה אפל (Apple) את iOS 14, הגרסה הבאה של מערכת ההפעלה לאייפון ובקרוב היא תהיה זמינה לראשונה בגרסת בטא פתוחה למשתמשים שאינם מפתחים. לכן, הגיע הזמן לסכם את השינויים המשמעותיים ביותר שצפויים להגיע בספטמבר למכשירים מדגמי אייפון 6s ו- 6s פלוס, אייפון 7 ו- 7 פלוס, אייפון 8 ו- 8 פלוס, אייפון X, אייפון Xs ו- Xs מקס, אייפון XR, אייפון 11, אייפון 11 פרו ואייפון 11 פרו מקס, כמו גם שני דורות האייפון SE ואייפוד טאצ' דור 7.

הווידג'טים מגיעים הביתה

ווידג'טים (Widgets) הם אחד ההבדלים הבולטים בין מערכת ההפעלה של אפל למתחרותיה עוד מראשית עידן הסמארטפונים. כל מערכת הפעלה שמכבדת את עצמה הציעה ווידג'טים על המסך הראשי. באנדרואיד הם מגיעים עוד מ- 2008 בשלל עיצובים פרועים יותר או פחות, וב- Windows Phone ז"ל מ- 2011 הם הגיעו בצורת ריבועים או מלבנים שהשתלבו היטב בין האפליקציות בממשק המרובע להחריד של המערכת.

במשך שנים סירבה אפל להכניס ווידג'טים לאייפון, וב- 2018, כאשר עשתה זאת סוף סוף, היה זה במסך נפרד שדורש מהמשתמש להיכנס אליו בכל פעם שהוא רוצה לראות את הווידג'טים.

בגרסה 14 של iOS, ווידג'טים ניתנים למיקום על מסך הבית ומגיעים בגדלים אחידים: ריבוע "קטן" באורך ורוחב של 2 אייקוני אפליקציות רגילים, מלבן "בינוני" בגובה 2 אייקוני אפליקציות ורוחב של 4, וריבוע "גדול" בגובה ורוחב 4 אייקוני אפליקציות. כל אפליקציה תוכל להציע ווידג'טים בכל הגדלים הזמינים והמשתמש יוכל למקם עד 10 יחד ב- "ערימה" (Stack) - משבצת משותפת שעליה ניתן להחליק את האצבע מעלה ומטה כדי לעבור בין הווידג'טים, כאשר הסדר שלהם נקבע בכל פתיחה של המסך על ידי דירוג דחיפות ההתראות בכל אחד.

ווידג'טים במסך הבית iOS 14

הגיע הזמן לעשות סדר בבית

שינוי דרמטי לא פחות שם סוף לעידן בו על משתמשי אייפון נכפה לראות את כל האפליקציות שהתקינו אי פעם על מסכי הבית, שמספרם הולך ועולה ככל שהתקנתם יותר אפליקציות והאפשרות היחידה להוריד קצת עומס היא להכניס את חלקן לתיקיות שתוך יום לא תזכרו מי מהן מכילה אילו אפליקציות.

העדכון הקרוב נותן אפשרות נוספת בשם ספרייה (App Gallery) - מסך המרכז את כל האפליקציות על המכשיר בחלוקה לקטגוריות, שאותה המכשיר מבצע לבד. בראש המסך הוא מציע אפליקציות שהוא חושב שאתם רוצים כרגע ולצידן האפליקציות האחרונות שהותקנו. שאר התיקיות, לפי הביקורות הנוכחיות, מסודרות באופן לא כל כך הגיוני, אך ניתן להעריך שעם הזמן מפתחי אפליקציות יוסיפו להן מידע שיעזור למכשירים לסדר אותן באופן הגיוני יותר.

מכיוון שכל האפליקציות זמינות ממסך הספרייה, אפל מאפשרת להסיר אותן ממסך הבית בלי למחוק אותן מהמכשיר - כלומר, מעתה, כאשר לוחצים לחיצה ארוכה על המסך ואז בוחרים באייקון המחיקה של אפליקציה, המכשיר ישאל האם להסיר רק את האפליקציה עצמה או רק את קיצור הדרך אליה.

ספריית אפליקציות ב- iOS 14

לשלוט מבלי להשתלט על המסך

כמה מהשינויים עליהם הכריזה אפל מיועדים כולם למטרה אחת: לאפשר לכם לעשות דברים בלי שאפליקציה מסוימת 'תדרוס' אפליקציה אחרת שהייתם באמצע השימוש בה.

השינוי הראשון תחת הקטגוריה הזו הוא התראות על שיחות נכנסות, שכבר לא תשתלטנה על המסך כולו, אלא תוצגנה כמלבנים מעוגלים קרוב לראש המסך, בעוד שאר המסך ימשיך להציג את האפליקציה שבה הייתם. הראשונה להציג ממשק שכזה היתה Emblaze הישראלית ב- 2009, במכשיר ה- First Else שמעולם לא הושק ואנדרואיד אימצה את הרעיון כבר לפני שנים. עתה הוא מגיע גם למשתמשי אייפון ומלבד אפליקציית הטלפון, הוא יתמוך גם באפליקציות אחרות שהתראות מהן היו משתלטות על המסך - כמו שיחות קול או וידאו בפייסטיים (FaceTime), וואטסאפ, סקייפ וכו'.

השינוי השני בסדרה הזו הוא סירי (Siri), שגם היא לא מוצגת על כל המסך. במקום זה, בעת הפעלת העוזרת הקולית מוצג מעין כדור בדולח חשמלי בתחתית המסך ולאחר סיום הבקשה או השאלה מוצג, אם הדבר אפשרי, מעין כרטיס עם המידע המבוקש בראש המסך מעל האפליקציה הפתוחה, במקום לפתוח חלון שלם בשביל זה. רק בקשות שלא ניתן לענות עליהן בכרטיס מידע כזה יפתחו אפליקציות כמו הדפדפן וכדומה על המסך כולו.

מי שאוהב לצפות בווידאו ישמח בוודאי לשמוע שאפל תאפשר לסרטונים לצוף בחלון מעל אפליקציות אחרות, כך שניתן יהיה לצפות בווידאו בחלק מהמסך בעוד שעל חלקו האחר מתכתבים בוואטסאפ או מסתכלים במוביט (Moovit) איפה לרדת מהאוטובוס. חלון הווידאו ניתן להזזה ושינוי גודל ואף למיקום מעט מחוץ למסך, כדי לפנות עוד מקום לאפליקציה הפתוחה - מה שאומר שאם יוטיוב, לדוגמה, תתמוך באפשרות הזו, ניתן יהיה להקשיב לשירים ביוטיוב בעת שימוש באפליקציות אחרות, בלי לצפות בווידאו.

אפשרות חדשה לחלוטין שמצטרפת לקטגוריית "דברים שאפשר לעשות בלי לעזוב את האפליקציה הפתוחה" היא חיפוש: האייפון יציג ממשק חיפוש דומה לזה של מחשבי מק - מן שורה צפה מעט מעל אמצע המסך ולאחר הקלדה היא תחל להציג תוצאות שונות כמו אפליקציות, מסמכים וקבצים מסוגים שונים המתאימים לחיפוש, והכל מעל האפליקציה הפתוחה. רק לאחר בחירה בתוצאה הרצויה היא תיפתח באפליקציה המתאימה על כל המסך.

וידאו בחלון צף וקבלת שיחות שלא מפריעה לעבודה השוטפת עם המכשיר ב- iOS 14

יותר הודעות, פחות התראות

אפליקציית ההודעות של אפל עומדת לקבל עדכון משמעותי מאוד, שהופך אותה יותר מאי פעם למתחרה באפליקציות תקשורת כמו וואטסאפ, מסנג'ר וטלגרם - מלבד העובדה שהיא זמינה למשתמשי אפל בלבד, כמובן.

ראשית, בגרסה החדשה ניתן יהיה לנעוץ עד 9 אנשי קשר או קבוצות לראש המסך, כדי לא לפספס אף הודעה בשיחות שמעניינות את המשתמש במיוחד. מעבר לכך, בקבוצות ניתן יהיה לפתוח תת-דיונים על ידי תגובה להודעה מסוימת, וניתן יהיה לצפות ולעקוב רק אחרי התגובות לאותה הודעה, בתצוגה שמזכירה את הפורומים של פעם, שבהם ניתן היה לצפות ב- "אשכול" מסוים בתוך דיון.

כדי למנוע מצב של עודף התראות מצ'ט קבוצתי, כל משתמש יוכל להגדיר שהוא מעוניין בהתראה רק אם השם שלו תויג בהודעה. זה אומר שניתן יהיה לתייג משתמשים מסוימים בתוך קבוצות, כדי לוודא שיראו את ההודעות שנוגעות אליהם.

תצוגה מקדימה של הודעות ב- iOS 14

להשתמש באפליקציות בלי להתקין אותן

אפשרות מעניינת במיוחד נקראת App Clips - גרסאות קלות של אפליקציות, שבאמצעותן ניתן יהיה לבצע שימוש בשירותי האפליקציות בלי להתקין אותן על המכשיר.

לדוגמה: משתמש שלא נוהג לעתים קרובות יוכל, בתיאוריה, להשתמש בפנגו (Pango) בלי להתקין אותה על ידי כניסה לחניון ובחירה באפשרות התשלום בפנגו שתוצג בתוך אפליקציית המפות. באותו אופן, משתמש שרגיל ללכת ברגל או לנסוע באוטובוס ובגלל סיבה מסוימת החליט שהיום הוא רוצה לשכור קורקינט, לא יצטרך להוריד ולהירשם לבירד (Bird) וליים (Lime), אלא למצוא את הקורקינט הקרוב, לסרוק את קוד ה- QR והמכשיר יריץ רק את החלק באפליקציה של המפעילה שדרוש לשם פתיחת כלי הרכב, ניטור הנסיעה ותשלום.

כל אפליקציה קלה כזו תתפוס פחות מ- 10 מגה-בייט ותימחק מהמכשיר אוטומטית אם המשתמש לא יזדקק לה שוב תוך כמה ימים.

App Clips להשתמש באפליקציות מבלי להתקין אותן ב- iOS 14

מה עם הפרטיות ? בדיוק כאן

תחום אחד שבו האייפון דווקא מקדים את אנדרואיד הוא שמירה על פרטיות המשתמשים ובגרסה הבאה מעלה אפל את רמת הפיקוח על הפרטיות אפילו יותר.

בחנות האפליקציות תחויב כל אפליקציה להציג את רשימת ההרשאות והמידע שהיא אוספת על המשתמש ומה בדיוק היא עושה בהם. לאחר ההתקנה לא תוכל האפליקציה להתחיל לאסוף את המידע עד שהמשתמש יאשר זאת במפורש. משתמשים יוכלו לבחור לתת לאפליקציות הדורשות מידע, מיקום לא מדויק אלא משוער. גם הרשאת גישה לתיקיית התמונות תוכל להיות מוגבלת לתמונות מסוימות בלבד ולא לכל התמונות של המשתמש, והאייפון יציג מחוון ברור על המסך בכל פעם שאפליקציה כלשהי תשתמש במיקרופון. כדי שתהיו בטוחים שפייסבוק לא תקליט אתכם בלי שתדעו (והיא לא, נשבעים).

הגדרות פרטיות מתקדמות iOS 14

הסעיפים הקטנים: תרגום ובית חכם

שינויים דרמטיים פחות כוללים יכולת תרגום מובנית בסירי, שאינה תומכת בעברית. אפשרות תרגום אתרים בדפדפן ספארי, שגם היא לא תומכת בעברית. התרעות על שימוש בסיסמאות שנפרצו בדפדפן הספארי, אפשרות לבחור להשתמש כברירת מחדל בדפדפן ואפליקציית מייל שאינם של אפל.

אפשרות להפעיל פקודות קבועות מראש על ידי הקשה כפולה או משולשת על גב המכשיר, ושיפור ביכולות הבית החכם, כולל זיהוי פנים במצלמות אבטחה חכמות, והגדרת אזור מסוים בטווח הראייה שלהן שרק תנועה בו תתריע על חדירה לשטח הבית (כדי להימנע מהתרעות על מכוניות שעוברות בכביש סמוך, למשל), וגם אפשרויות אוטומציה חכמות יותר, כמו שינוי של צבע האורות בבית לגוונים "חמים" יותר בערב, כדי למנוע בעיות שינה.

| אולי יעניין אותך גם