Skip to main content

ביקורת בונה: כך תבדקו אם ביקורות על מוצרים הן אמיתיות או מזויפות

 |  Yossi Demri

ראיתם מוצר מסוים באמזון, איביי, אליאקספרס או בשאר אתרי הקניות הגדולים האחרים ואתם רוצים לדעת האם המוצר באמת נראה כמו שהוא נראה בדף המכירה, האם הוא איכותי ועושה את העבודה, והאם המוכר או החנות שמוכרים אותו נותנים שירות טוב עם משלוח מהיר ?

הדבר הראשון שרוב הקונים ברשת עושים כדי לקבל עוד פרטים ומידע על המוצר שהם מעוניינים לקנות, זה לגשת לאיזור הביקורות ולקרוא מה רוכשים שכבר רכשו את המוצר בעבר חושבים עליו. אז קודם כל, זה בסדר גמור, אבל חשוב שתדעו שכיום חלק מהביקורות על המוצרים השונים הנמכרים ברשת הן מזויפות או לא אמינות. לכן, במדריך זה נלמד אתכם איך בודקים אם ביקורת מסוימת היא אמיתית או לא. 

לא תמיד אפשר לסמוך על הביקורות ברשת

לפי בדיקה שערך אתר bestseocompanies.com נמצא כי 40% מהביקורות הן מזויפות, כאלה שנכתבו על ידי בוטים (תוכנות המבצעות פעולות מסוימות המוגדרות מראש באופן אוטומטי) או על ידי משתמשים אמיתיים שקיבלו תשלום או תשורה אחרת בתמורה לכתיבת הביקורת. ברוב המקרים, המוכרים, החנויות או החברות שמקדמות את המוצר, משכירות או קונות בוטים ומשתילות בהם ביקורות מוכנות מראש על המוצר שהן רוצות לקדם, וזאת בכדי שהגולשים יתרשמו מהביקורת וישתכנעו לקנות את המוצר.

לא תמיד ניתן לדעת ולזהות אם הביקורת נכתבה על ידי בוט או על ידי אדם אמיתי, מפני שהן מנוסחות בצורה טובה ובלי שגיאות כתיב, והמשתמשים שכתבו אותן נראים אמיתיים לגמרי.

מתוך מיליוני ביקורות שנבדקו, נמצא כי קטגוריית הביגוד היא הקטגוריה המובילה עם הכי הרבה ביקורות מזויפות. בקטגוריה זו נמצאו 46% ביקורות מזויפות. קטגוריה פופולרית נוספת בתחום הביקורות המזויפות היא קטגוריית מוצרי החשמל. בקטגוריה זו נמצאו 42% ביקורות מזויפות, שבמספרים זה 195,000 ביקורות לא אמינות שנכתבו על ידי משתמשים מזויפים או משתמשים אמיתיים שקיבלו תשלום או מתנה כלשהי על הביקורת.

אחוז הביקורות המזויפות בקטגוריות השונות

איך בודקים אם ביקורת היא אמיתית או מזויפת

אז הגענו לחלק המעניין - יש מספר דרכים ושיטות שבאמצעותן ניתן לדעת (עד כמה שאפשר) אם הביקורות הן אמיתיות או לא. תוכלו לבדוק זאת בעצמכם באמצעות מספר שיטות שנלמד אתכם בהמשך או באמצעות אתרים ייעודיים שיבדקו את הביקורות עבורכם. כך תבדקו את הביקורות בעצמכם:

1. אם הביקורת מנוסחת בשפה שיווקית מאוד וקצת חשודה, כמו אלה לדוגמה: "אתם חייבים לקנות את המוצר הזה", "המוצר הכי טוב שהיה לי אי פעם", "זהו מוצר ייחודי", "מוצר מהפכני" וכו', כדאי שתחפשו ביקורות אחרות ותחשבו שוב אם לקנות את המוצר הזה.

בנוסף לכך, אם בביקורת משתמשים יותר מידי בשם של המוצר אז צריכה להידלק אצלכם נורה אדומה. אך לא רק ביקורות חיוביות יכולות להיות מזויפות. לעיתים, המתחרים יכולים לרשום גם ביקורות שליליות שהן לא אמינות, שיגרמו לכם לא לקנות את המוצר או לחלופין לקנות את המוצר שלהן.

2. יש אתרים מסוימים שבהם תוכלו ללחוץ על שם המשתמש של המשתמש שרשם את הביקורת ולקרוא ביקורות נוספות שהוא כתב על מוצרים אחרים. אם הנוסח של שאר הביקורות שלו הוא זהה, אז סביר להניח שאותו משתמש הוא לא אדם אמיתי, אלא בוט.

3. מומלץ מאוד לקרוא גם ביקורות של 2, 3 ו- 4 כוכבים, ולא רק את הטובות שמדורגות ב- 5 כוכבים, או את הגרועות שמדורגות בכוכב אחד. לרוב, ביקורות שקיבלו דירוג של 2, 3 ו- 4 כוכבים נחשבות לאמינות יותר, והסבירות שהן נכתבו על ידי אנשים אמיתיים היא גבוהה יותר.

בדיקת אמינות לביקורות באמצעות אתר FakeSpot

אם ביצעתם את כל אלה ואתם עדיין לא בטוחים אם הביקורות בדף המוצר הן אמיתיות או לא, תוכלו להיעזר גם באתרים ייעודיים שיבדקו זאת עבורכם - אתר כזה הוא fakespot.com.

האתר בודק את האותנטיות של ביקורות שנכתבו באתרים אמזון, Wallmart ,Tripadvisor ,Best Buy ,Steam ועוד, כאשר רק אמזון ו- Steam באמת רלוונטיות לקונים הישראלים. לאחר מכן, הוא נותן להן ציון, בין A ל- F, כאשר המשמעות של ציון A היא שהביקורת אמינה, והמשמעות של F היא שהביקורת מזויפת. כך תבדקו ביקורות באמצעות האתר:

1. היכנסו לאתר https://www.fakespot.com --> בחלונית שנמצאת במרכז הדף הראשי, הדביקו את הכתובת של דף המוצר שבו נמצאות הביקורות שאתם רוצים לבדוק --> לאחר מכן, לחצו על Analyze Reviews.

בדיקת ביקורות מזויפות למוצרים

 2. לאחר שהבדיקה תסתיים, האתר יציג את הפרטים הבאים: תמונה ומידע על המוצר, סקירה קצרה שבה הוא יפרט מדוע לדעתו הביקורות בדף המוצר אמינות. והדובדבן שבקצפת - דירוג הביקורות בדף. במקרה שלנו, האתר דירג את רמת האמינות של הביקורות לגבוהה ביותר - A. כלומר, מעל 90% מהביקורות המופיעות בדף המוצר הן אמיתיות ולא נכתבו על ידי בוטים למיניהם.

יחד עם כל הכוונות הטובות של האתר, יש לקחת בחשבון שאין להסתמך על תוצאות הבדיקה ב- 100%, ותמיד יש סיכוי קטן שהוא טועה. לכן, אנו מציעים שתמיד תסתמכו על החושים שלכם כדי לבדוק עד כמה הביקורות אמינות.

תודה לאמיר כרמי מ- ESET ישראל על העזרה בהכנת הכתבה.

| אולי יעניין אותך גם