המדריך השלם לסוויצ'ים של מקלדות גיימינג מכניות
את סוגי המקלדות בעולם אפשר לחלק ל- 2: המקלדות "הרגילות" שקיימות כמעט בכל בית, משרד ועסק, והמקלדות המכניות המיוצרות בעיקר עבור גיימרים. אז כמו שכבר כתבנו בכותרת, בכתבה זו נתמקד רק במקלדות מכניות, נציג את היתרונות של המקלדות הללו, ונסביר על המקשים וסוגי הסוויצ'ים השונים הקיימים בשוק.
למקלדות מכניות יש יתרונות רבים על פני מקלדות "רגילות" - המקשים שלהן כיפיים יותר ללחיצה, אורך החיים שלהן גבוה משמעותית, הן מייצרות פידבק לוידוא לחיצה, מגיעות עם טכנולוגיית Anti Ghosting המוודאת שבמקרים שבהם לוחצים על מספר מקשים במקביל, הפקודות באמת הגיעו ונקלטו במחשב, והכי חשוב - יש להן תאורת RGB.
כיום, קיימות יצרניות רבות המייצרות מקלדות גיימינג, וביניהן Asus, Corsair, HyperX, Coolermaster ועוד. יחד עם זאת, יצרניות המקלדות הן לא אלו שמייצרות את הסוויצ'ים.. למעשה, יש חברות המייצרות סוויצ'ים מכניים, כאשר הפופולרית ביניהן היא חברת Cherry. דרך אגב, לצד חברת Cherry קיימות גם יצרניות נוספות כמו גייטרון, Kailh, Topre ורבות נוספות.
כמעט לכל יצרנית יש מספר דגמים של סוויצ'ים המתאפיינים בתכונות ובצבעים שונים, כמו ה- Cherry MX Blue, Cherry MX Red של חברת צ'רי וכו'. לא פעם, נתקלנו בפוסטים בקבוצות הגיימינג השונות שבהם החברים שואלים איזה צבע או דגם של סוויצ'ים יתאימו עבור השימושים שלהם, ולא פעם פוסטים מהסוג הזה גרמו ללא מעט ויכוחים. האמת היא שאין תשובה חד משמעית בנושא מפני שמדובר בדבר מאוד סובייקטיבי, אני למשל מעדיף סוויצ'ים כחולים ואילו חבריי מעדיפים את הסוויצ'ים החומים או האדומים. דרך אגב, יש כאלה גם שאוהבים את הסוויצ'ים של חברת Logitech ויש כאלה שבכלל לא מתחברים אליהם.
בחלק הבא של הכתבה נציג את מבנה הסוויץ', נסביר על כל סוגי הסוויצ'ים שיש כיום לחברת צ'רי, וגם נשווה אותם לאלו של חברות אחרות הקיימות בשוק.
מבנה הסוויץ'
לפני שנעבור לסוגי הסוויצ'ים השונים, חשוב להכיר את החלקים מהם בנוי הסוויץ' ומה תפקידו של כל אחד מהם:
Keycap - החלק העליון שנמצא על הסוויץ'. בדרך כלל הוא עשוי מפלסטיק ועליו מודפסות אותיות, מספרים וסימנים שונים.
Stem - החלק שאליו מתחבר ה- Keycap. צורתו משתנה בין יצרניות הסוויצ'ים השונות, וברוב המקרים הוא עשוי מפלסטיק.
Switch housing - "המארז של הסוויץ'", המקום שבו נמצאים כל החלקים המרכיבים את הסוויץ'.
Slider - הסליידר מתנגד לקפיץ שנמצא על הסוויץ' וקוטע את החיבור בין מגעי המתכת שנמצאים בצד של הסוויץ'.
Metal contact leaves - אחראים לביצוע הלחיצה לאחר נגיעה אחד בשני.
Spring - הקפיץ העוטף את הבסיס של הסליידר ודוחף את הסוויץ' לנקודת ההתחלה בסיום הלחיצה.
צ'רי כחולים Cherry MX Blue
נתחיל מהסוויצ'ים שאני הכי אוהב - Cherry MX Blue. הסוויצ'ים הכחולים של צ'רי הם קליקיים וטקטליים, כלומר בזמן הלחיצה הם עושים לא מעט רעש, ובמהלך הלחיצה מורגש מעין קליק המסמן כי הכפתור נלחץ. הסוויצ'ים הכחולים של Cherry דורשים הפעלת כוח של כ- 61 גרם והם צריכים לעבור מרחק של 2.2 מ"מ עד ללחיצה מלאה. סוויצ'ים אלה טובים בעיקר עבור מתכנתים או לאלה שמקלידים הרבה.
חוץ מהסוויצ'ים הכחולים של צ'רי קיימים גם סוויצ'ים כחולים של יצרניות אחרות, כמו: Kailh Blue, Outemu Blue ,Gateron Blue ועוד, כאשר רבים מהם כדוגמת אלו של Outemu לא נופלים כלל מהרמה של צ'רי.
צ'רי חומים Cherry MX Brown
ה- Cherry MX Brown הם הסוויצ'ים הנפוצים ביותר בקרב קהל הגיימרים. הם נמצאים בקטגוריית הסוויצ'ים הטקטליים ומעניקים פידבק טוב למשתמש. בנוסף לכך, הם נחשבים לסוויצ'ים שקטים יחסית לכחולים. על מנת לבצע לחיצה יש להפעיל כוח של כ- 56 גרם ולעבור מרחק של 2 מ"מ, אך שימו לב, המחשב קולט את הלחיצה עוד כשהסוויץ' נמצא באמצע הדרך, לפני שהוא מגיע לתחתית, והמשמעות של זה היא - זמן תגובה מהיר במיוחד. הסוויצ'ים החומים מיועדים גם למי שאוהב לשחק הרבה וגם למי שמקליד הרבה.
גם ל- Cherry MX Brown יש חלופות כמו Kailh Brown, Gateron Brown, Outemu Brown ועוד. מדובר בחלופות זולות יותר, כאשר חלק מהמשתמשים ירגישו באיכות כבר מהלחיצה הראשונה, אך יש כאלה שלא ירגישו כלל בהבדל ביניהם לבין אלה של צ'רי.
צ'רי אדומים Cherry MX Red
הסוויצ'ים האדומים של צ'רי הם סוויצ'ים מאוד פופולריים ואהובים בקרב קהל הגיימרים. מדובר בסוויצ'ים ליניאריים, כלומר ללא פידבק כמו זה הקיים בסוויצ'ים החומים והכחולים, שזה אומר שהם יחסית שקטים לעומת הסוויצ'ים הכחולים.
הם דורשים הפעלת כוח של כ- 46 גרם ולעבור מרחק של 2 מ"מ ללחיצה מלאה. הודות להתנגדות הנמוכה שלהם, הם מסוגלים לספק זמן תגובה מהיר, שזה הופך אותם לאטרקטיביים במיוחד למי שמחפש מקלדת עם זמן תגובה מהיר.
הדגמים המקבילים לסוויצ'ים האדומים של חברת צ'רי הם: Outemu Red, Greetech Red, Kailh Red ועוד, כאשר דגמים כמו ה- Kailh Red עשויים להיות חלופה זולה וטובה לדגם של Cherry.
צ'רי כסופים Cherry MX Speed Silver
הסוויצ'ים הכסופים של צ'רי נקראים Cherry MX Speed משום שהם צריכים לעבור מרחק קצר של 1.2 מ"מ בלבד עד ללחיצה מלאה, וזאת בניגוד לסוויצ'ים האחרים שצריכים לעבור מרחק של 2 מ"מ ומעלה. בנוסף, הם דורשים הפעלת כוח של כ- 46 גרם בלבד. נתונים אלה הופכים אותם למקשים מהירים במיוחד.
ה- Cherry MX Speed הם מקשים לינאריים שלא משמיעים צליל ואין להם תחושת פידבק בדומה ל- Cherry MX Red. אז אם אתם מחפשים סוויצ'ים מהירים במיוחד לגיימינג, ייתכן ואלה הם הסוויצ'ים הטובים ביותר עבורכם.
גם כאן ל- Cherry יש לא מעט תחרות. לחברת Kailh יש את דגם ה- Speed Silver, שיש שיאמרו שהוא אפילו הרבה יותר טוב מזה שמציעה צ'רי.
צ'רי שחורים Cherry MX Black
הסוג החמישי והאחרון הוא הסוויצ'ים השחורים של צ'רי השייכים לקטגוריית הסוויצ'ים הליניאריים. ה- Cherry MX Black אינם מפיקים פידבק בסיום הלחיצה והם דורשים הפעלת כוח של קצת יותר מ- 60 גרם, למרחק של 1.9 מ"מ. הם דורשים הפעלה של יותר כוח יחסית לסוויצ'ים הליניאריים האחרים, מה שהופך אותם לפופולריים יותר עבור גיימרים המעוניינים בסוויצ'ים מהירים, אך גם כבדים ומדויקים יותר.
החלופות הקיימות ל- Cherry MX Black הן Kailh Black, Gateron Black, KBT Black ,כאשר חלק מהם בכלל לא מגיעים לרמה של ה- Cherry MX Black, אך יש כאלה כמו ה- Kailh Black שהם זולים יותר ומתקרבים יותר לאלה של צ'רי.
קרדיט תמונות: אתר HyperX