Skip to main content

גיבויים בענן פרטי: פתרונות לגיבוי המידע שלכם גם מרחוק

 |  יאיר מור

התוכן שלכם כבול, מילולית. לא משנה איזה כונן גיבוי ובאיזו טכנולוגיה בחרתם מהכתבה הקודמת שבה המלצנו על כונני SSD ו- HDD חיצוניים, אתם עדיין צריכים לחבר אותו למכשירים השונים כדי ליצור גיבויים או לגשת אליהם. אבל מה אם אתם רוצים גיבוי שמתעדכן וזמין כל הזמן לכל המכשירים ? בכתבה הזו נדבר על כמה פתרונות שונים, שכמו פינוקיו, יאפשרו לגיבויים שלכם "לרדת מהחוטים".

החיבור הנסתר בראוטר

פתרון אחד ומעניין שמסוגל לעבוד עם כל כונן גיבוי שיש לכם (בהנחה שמדובר בכונן חיצוני בחיבור USB, כמו אלה שסקרנו בפעם הקודמת). רוב הנתבים, אותם מכשירים שקיבלתם מבזק או הוט שמחברים את הבית שלכם לאינטרנט, מגיעים היום עם חיבור USB, ואפשר לחבר אליהם את הכונן החיצוני שלכם שגם הוא מגיע עם חיבור USB, כך שיהיו זמינים דרך הרשת הביתית ככונני רשת.

יתרונות

השיטה הזו לא מחייבת אתכם לקנות כוננים ייעודיים עם יכולות חיבור לרשת ומתבססת על ציוד קיים. בהנחה שספקית האינטרנט שלכם לא חסמה את השימוש הזה בראוטר, כפי שעושה למשל פרטנר בראוטר מדגם D-Link DSL225, שבבזק דווקא מעודדים את הלקוחות לחבר אליו דיסקים קשיחים חיצוניים כפי שניתן לראות בסרטון הזה. אם הספקית שלכם חוסמת שימוש כזה, תוכלו כמובן להצטייד בנתב פרטי כמו DSL G-225 N300 של D-link, שמחירו כ- 200 שקלים.

חסרונות

השיטה הזו אומנם הופכת את הכונן לזמין ברשת הביתית - אך רק בה. לא תוכלו לגשת אליו ממכשירים שאינם מחוברים ל- WiFi הביתי, וגם דרכם תוכלו לגשת אליו באמצעות הקלדת כתובת מסובכת, שאומנם נדרשת רק בפעם הראשונה ולאחר מכן ניתן לשמור אותה במועדפים או ככונן רשת במחשב. מחיר: מה ששילמתם כבר על הכונן והנתב הרגילים שלכם.

כונן קשיח חיצוני אלחוטי Western Digital My Passport Wireless Pro

פתרון אחר הוא כונן אלחוטי בעל חיבור WiFi. כונן כזה, כמו לדוגמה My Passport Wireless Pro של WD, יוצר רשת אלחוטית ייעודית שאליה אפשר לחבר כל מכשיר תומך WiFi, ובעזרת האפליקציה או ממשק דפדפן, להעלות אליו או להוריד ממנו תכנים.

יתרונות

כונן אלחוטי אשר דורש רק חיבור אחד - לחשמל, בניגוד לכונני רשת מתוחכמים יותר שדורשים חיבורים גם לחשמל וגם לראוטר. בנוסף, כוננים אלחוטיים מצוידים בסוללות. במקרה הזה, הסוללה מספיקה ל- 10 שעות שימוש, כך שאפשר להשתמש בהם גם בשטח. בנוסף, הם גם תומכים בכרטיסי זיכרון מסוג SD להעברת תכנים ממצלמות ללא צורך במחשב או במתאם לכרטיסים גדולים לסמארטפון.

חסרונות

כדי לגשת לכונן צריך להתחבר לרשת הווייפיי WiFi שלו. במילים אחרות: תצטרכו לנתק את המחשב, הסמארטפון, הטאבלט או הטלוויזיה מבוססת האנדרואיד מהאינטרנט בזמן שאתם עובדים איתו. יחד עם זאת, למחשב ניתן לחבר אותו גם באמצעות כבל USB, אבל אז כמובן אתם שוב כבולים לכבל, ולא בשביל זה קניתם כונן חכם. גם כאן הגישה מוגבלת לטווח הקליטה של ה- WiFi, כך שלא תוכלו לגשת לקבצים אם הכונן הקשיח נמצא בבית ואתם בעבודה. מחיר: 895 שקלים ל- 2 טרה בייט.

לרכישת My Passport Wireless Pro מאתר KSP

לרכישת My Passport Wireless Pro מאייבורי

כונן קשיח חיצוני אלחוטי WD My Passport Wireless Pro

WD My Passport Wireless Pro

כונן חיצוני עם חיבור רשת Western Digital My Cloud Home

זה ככל הנראה הפתרון הכי פשוט וטוב ברשימה הזאת, רק אם אתם מוכנים לשלם קצת יותר. כונן קשיח שמגיע עם חיבור רשת (RJ45), שמאפשר לחבר אותו לחיבורי הרשת במודם שלכם (ברוב המודמים והראוטרים כיום יש 4 כאלה). בניגוד לחיבור כונן לראוטר באמצעות כבל USB, כונן עם חיבור רשת מגיע עם מערכת הפעלה משלו, שמתחברת לממשק של היצרנית ואינה תלויה במערכת ההפעלה של הראוטר. ניתן אף להחליף אותה למערכת הפעלה מבוססת לינוקס (למרות שזה תהליך לא פשוט ולא ממש מומלץ למשתמשים רגילים). כונן כזה לדוגמה הוא ה- My Cloud Home של WD.

יתרונות

בניגוד לשני הפתרונות הקודמים, הפתרון הזה נותן לכם ראש שקט - כונן חכם עם חיבור לרשת שזמין גם למכשירים המחוברים לרשת הביתית, אך גם למכשירים מרוחקים, וזאת בעזרת התיווך של התוכנה של היצרנית המיועדת למחשבים, והאפליקציה לסמארטפונים. בנוסף, מכיוון שהוא עובד עם תוכנה משלו, אפשר להגדיר אותו "לשאוב" מידע מהמכשירים שלכם ולבצע גיבוי אוטומטי מבלי שתצטרכו להיכנס לאפליקציה ולהעלות את הקבצים בכל פעם שתרצו ליצור גיבוי.

חסרונות

דורש שני חיבורים - לחשמל ולראוטר, ולכן הוא חייב להיות ממוקם ליד הראוטר (למי שאין חיבורי רשת בחדרים) ומהווה עוד קופסה לא ממש יפה שתקועה באמצע הבית. דרך אגב, רבים טוענים כי ממשק הניהול של הכוננים הללו ושל זה ספציפית, לא ידידותי במיוחד. מחיר: 675 ש"ח ל- 2 טרה בייט.

לרכישת Western Digital My Cloud Home מאתר KSP

לרכישת Western Digital My Cloud Home מאייבורי

לרכישת Western Digital My Cloud Home מוואלה שופס

כונן קשיח חיצוני עם ענן פרטי Western Digital My Cloud Home

Western Digital My Cloud Home

שרת NAS לאחסון Western Digital My Cloud EX2 Ultra

אם יש לכם דיסקים קשיחים ישנים ממחשבים שולחניים שמסתובבים בבית, או אם אתם פשוט לא רוצים להגביל את עצמכם לנפח האחסון שהתקציב הנוכחי שלכם מאפשר, תוכלו לרכוש שרת NAS - ראשי תיבות של Networked Attached Storage או בעברית "אחסון מחובר לרשת". מדובר במעין מיני שרת, הכולל "מגירות" לכוננים קשיחים בגדלים סטנדרטיים (לרוב 3.5 אינץ') וחיבורים לחשמל ולרשת. My Cloud EX2 Ultra של Western Digital הוא מכשיר כזה, שאליו אפשר להכניס שני כוננים סטנדרטיים, כמו למשל מסדרת Barracuda של Seagate.

יתרונות

כמו במקרה של כונן עם חיבור לרשת, העובדה שלמתקן הזה יש מערכת הפעלה משלו והוא פועל כמחשב עצמאי לכל דבר (מלבד הקטע של מסך) מאפשרת לו להיות חכם במיוחד, כך שניתן לתכנת אותו לבצע גיבויים באופן אוטומטי ובשעות קבועות. כמובן שהתכנים שלו זמינים גם ברשת הביתית וגם דרך השירות של היצרנית, או דרך כל שירות אחר שהתקנתם את התוכנה התומכת בו על הכונן (הליך מעט מסובך ופחות מומלץ למשתמשים בלי ידע טכני). בנוסף, השימוש בשני כוננים במקביל מאפשר גיבוי כפול, כך שאם אחד מהם נפגם או נהרס אף קובץ לא יאבד. וכמובן, ניתן לרכוש כוננים חדשים בנפחים הולכים וגדלים ככל שתצטרכו במחיר זול מזה שיעלה להחליף כונן חכם בעל נפח מסוים בכונן דומה בעל נפח גדול יותר.

חסרונות

החיסרון הגדול הוא שהמחיר של שרת NAS (לרוב, כולל במקרה הזה) לא כולל כוננים - כך שעליהם תיאלצו לשלם בנפרד, אם אין לכם כאלה בבית. בנוסף, יש שיטענו כי ממשקי הניהול של רוב שרתי ה- NAS הביתיים אינם ידידותיים מספיק. מחיר: 755 ש"ח לא כולל כוננים. כונני Barracuda עולים בין 235 ש"ח לטרה בייט אחד ועד 1,190 ש"ח ל- 8 טרה בייט.

לרכישת Western Digital My Cloud EX2 Ultra מאתר KSP

לרכישת Western Digital My Cloud EX2 Ultra מאייבורי

שרת NAS Western Digital My Cloud EX2 Ultra

Western Digital My Cloud EX2 Ultra

לפני שנסכם, נגלה לכם סוד: אם יש לכם מחשב ישן (אבל לא ממש ישן) שפועל 24/7, תוכלו להשתמש בכונן המובנה שלו כענן פרטי. מאות תוכנות שונות יאפשרו לכם גישה מרחוק לתכנים, ומערכות הפעלה ייעודיות מבוססות לינוקס יאפשרו לכם אפילו להוריד את צריכת החשמל של המחשב בדרך. אבל לרוב האנשים גם ככה אין מחשבים עם דיסקים קשיחים גדולים מספיק שפנויים לשימוש הזה, כך שזה פתרון שטוב בעיקר לגיימרים ועובדי IT שנוהגים לרכוש מחשבים עם זיכרון ואחסון גדולים, או למי שאוהב לפרק מכשירים ולהחליף את החלקים שלהם.

ועכשיו לסיכום: כפי שראיתם, יש לא מעט שיטות לגבות את המידע שלכם ולהפוך אותו לזמין מהמכשירים השונים שלכם. הבחירה ביניהם צריכה להתבסס יותר על שיקולי התאמה מאשר על שיקולי תקציב. למשל, אם אתם רק רוצים שהקבצים שלכם יישמרו, מספיק לכם כונן חיצוני שמחובר לראוטר, אבל אם אתם רוצים ליצור שירות "נטפליקס" משלכם עם כל הסרטים האהובים עליכם, כונן רגיל שמחובר לראוטר באמצעות כבל USB לא יצליח להזרים לכם אותם בזמן אמת באיכות גבוהה, ולכן תאלצו לבחור בין הסוגים השונים של הכוננים החכמים.

| אולי יעניין אותך גם