דור חדש ושונה: כל מה שאתם צריכים לדעת על מעבדי Snapdragon X Elite ו- Snapdragon X Plus של Qualcomm

לפני כחודשיים הכריזו מיקרוסופט (Microsoft) וקוואלקום (Qualcomm) על דור חדש של מחשבים ניידים עם מעבדים של היצרנית השולטת בענף הסמארטפונים. האם באמת נוצר כאן עידן חדש של מחשבים, שמסוגלים גם לעשות הכל וגם לעשות את זה במשך יום עבודה ארוך של 11 שעות בלי חיבור לחשמל ?

אם אתם מקבלים ניוזלטרים מחנות אלקטרוניקה או אתר קניות כלשהו, סביר להניח שכבר קיבלתם בשבועיים האחרונים פרסומת למחשבי הבינה המלאכותית הראשונים שהחלו לזלוג לישראל (כאשר כל אחד מהם טוען, כמובן, שהוא "הראשון בעולם", גם אם החברה המתחרה התחילה למכור את הדגם המקביל שלה כמה ימים קודם). המחשבים הנוכחיים מסוג זה מבוססים כולם על שבבי Snapdragon X, שהוכרזו באירוע משותף של מיקרוסופט וקוואלקום לפני כחודשיים. אבל מה המעבדים האלה מציעים שאין במעבדים של אינטל ו- AMD, הנפוצים ביותר במחשבים ? 

 

הבשורה לפי קוואלקום, פרק ז’ פסוק א’

קוואלקום, כידוע, היא יצרנית השבבים הגדולה ביותר לסמארטפונים וטאבלטים, ששולטת לחלוטין על השוק הזה כבר כעשור, מאז הביסה את טקסס אינסטרומנטס (Texas Instruments) וסמסונג (שעדיין נחשבת גדולה, אבל כבר לא מוכרת שבבים לחברות מתחרות). אבל בכל מה שקשור למחשבים, היא נחלה כישלונות חרוצים. לא פחות מ- 6 פעמים היא תכננה עבור מיקרוסופט שבבים למחשבים – סדרת Snapdragon 8CX, שזכתה לשלושה דורות, וסדרת SQ, שזכתה גם היא לשלושה דורות.

בכל המקרים התגאתה קוואלקום בביצועים המתחרים מול אינטל ו- AMD על הנייר, ובכל פעם התברר שבפועל זה נכון למספר זעיר של תוכנות. כל היתר פשוט לא עובדות על השבבים האלה, המבוססים על ארכיטקטורת ARM, שאינה תואמת לתוכנות שנכתבו לשבבים בארכיטקטורת x86. זאת למרות שמיקרוסופט ניסתה לעודד מפתחים להוציא גרסאות מותאמות של התוכנות שלהם עבור השבבים האלה, עם מערכות ההפעלה המותאמות Windows RT ו- Windows 10 S. בפועל, המפתחים לא פיתחו והרוכשים העדיפו להמשיך לרכוש מחשבים עם מעבדים של אינטל ו- AMD.

מה נשתנה

הפעם, מבטיחים לנו, זה שונה. בהכרזה ציינה מיקרוסופט כי הצליחה לפתח שכבת תאימות – מנגנון דומה לזה שאיפשר לאפל לעבור בעשור הנוכחי משבבי אינטל לשבבים מבוססי ARM שהיא מייצרת בעצמה (במפעלי TSMC). השכבה הזו, שנקראת Prism, אמורה לתווך בין התוכנות שנכתבו ל- x86 לחומרת ה- ARM 64bit, ולהבטיח שתעבודנה, לפחות באופן חלקי.

בנוסף, טענה מיקרוסופט כי ממילא קיימת כיום תמיכה ב- ARM64 ל- "90% מהדקות הכוללות ליישומים שמשתמשים מקדישים לאפליקציות כיום". כלומר, מיקרוסופט, שמרגלת אחרי משתמשי Windows כבר שנים, יודעת כמה זמן אנחנו מבלים בכל יישום, וקובעת ש- 90% מהזמן אנחנו משתמשים ביישומים שכבר קיימים בגרסה שאינה זקוקה כלל ל- Prism.

מה מביאים איתם מעבדי Snapdragon X Elite ו- Snapdragon X Plus

כעת, הגיע הזמן לדבר על מה שמעניין בשבבים החדשים של קוואלקום למחשבים.

ראשית, נציין כי משפחת Snapdragon X מציעה שתי רמות של שבבים – Snapdragon X Pro, שבו 10 ליבות עיבוד רגילות (CPU), ו- Snapdragon X Elite, שבו ארבעה שבבים המגיעים עם 12 ליבות CPU.

בשבב הפרו הבסיסי הליבות המרכזיות מגיעות למהירות של 3.4 גיגה-הרץ, המאיץ הגרפי (GPU) מגיע למהירות של 3.8 TFLOPS (טריליוני פעולות נקודה צפה בשנייה) ויחידת העיבוד הייעודית לבינה מלאכותית (NPU) מגיעה למהירות של 45 TOPS (טריליוני פעולות בשנייה).

שבבי העילית מציעים ליבות מרכזיות במהירות של 3.4-3.8 גיגה-הרץ, אפשרות האצה של ליבה אחת או שתיים ל- 4.0-4.3 גיגה-הרץ בשלושת הדגמים העליונים של השבבים, מאיץ גרפי במהירות 3.8-4.6 TFLOPS וה- NPU שנשאר במהירות 45 TOPS.

כל השבבים מגיעים עם זיכרון מטמון של 42 מגה-בייט לליבות המרכזיות, ומגיעים עם תמיכה בזיכרון LPDDR5X מהיר שיכול להגיע ל- 135 גיגה-בייט לשנייה, בתקני האחסון PCIe 4.0 ו- UFS 4.0 (תקן חדש יחסית שנמצא כרגע בעיקר בסמארטפונים של סמסונג, שפיתחה אותו, ומציע מהירות של עד 46.4 גיגה-ביט, שהם 5.8 גיגה-בייט, לשנייה).

מעבדים אלה מציעים גם תמיכה בעד שלושה מסכים ברזולוציית 4K ובטווח צבע רחב (HDR) בקצב ריענון של 60 הרץ או מסך מובנה אחד של 4K HDR בקצב ריענון של 120 הרץ, במצלמה עם חיישן 64 מגה-פיקסל או שתי מצלמות (קדמית ואחורית) עם חיישני 36 מגה-פיקסל, עד 3 שקעי USB-C בתקן USB 4.0, ווייפיי 7, בלוטות’ 5.4 וקישוריות סלולרית מהדור החמישי במהירות של עד 10 גיגה-ביט לשנייה באמצעות מודם הדור החמישי של קוואלקום, Snapdragon X65.

מפרט טכני Snapdragon X

אם אתם אנשים של מספרים, בוודאי תשמחו לקבל את הנתונים של מעבדי ה- Snapdragon X באופן הבא:

Memory Type  Hexagon NPU (TOPS) Adreno GPU (TFLOPS) CPU dual-core boost frequency CPU max multithread frequency CPU total cache Oryon CPU cores  
LPDDR5x-8448 45 4.6 4.3GHz 3.8GHz 42MB 12 Snapdragon X Elite X1E-00-1DE
LPDDR5x-8448 45 4.6 4.2GHz 3.8GHz 42MB 12 Snapdragon X Elite X1E-84-100
LPDDR5x-8448 45 3.8 4.0GHz 3.4GHz 42MB 12 Snapdragon X Elite X1E-80-100
LPDDR5x-8448 45 3.8 3.4GHz 42MB 12 Snapdragon X Elite X1E-78-100
LPDDR5x-8448 45 3.8 3.4GHz 42MB 10 Snapdragon X Plus X1P-64-100

אילו מחשבים ניידים יגיעו עם מעבדי ה- Snapdragon X Elite ו- Snapdragon X Plus

היצרניות המובילות כבר החלו לשלב את המעבדים החדשים של קוואלקום בדגמי הביניים והפרימיום שלהן.

אלה הדגמים הראשונים שיגיעו איתם מתחת למכסה: Asus Vivobook S 15 (S5507), Lenovo ThinkPad T14s Gen 6, Dell XPS 13 (9345), Surface Pro 11th Edition, Samsung Galaxy Book 4 Edge, HP EliteBook Ultra G1q ו- HP OmniBook X.

גזר הדין

כאמור, בהכרזה על השבבים והמחשבים שיתבססו עליהם, התגאתה קוואלקום, שוב, בביצועים המתחרים – ואף עוקפים – את אלה של שבבים מבית אינטל ו- AMD. עם זאת, חשוב לזכור שההשוואה היתה מול הדור הקודם, מאחר שהמתחרים הישירים – מעבדי Lunar Lake של אינטל ומעבדי Ryzen AI של AMD – הוצגו מאוחר יותר.

סוקרים רבים שכבר קיבלו או רכשו את המחשבים החדשים מצאו כי הם אכן מספקים ביצועים מעולים, עם מהירות גבוהה וצריכת חשמל נמוכה שמספקת חיי סוללה מצוינים – מספרי שעות דו-ספרתיים כסטנדרט ברוב השימושים. 


מצד שני, הם גם מצאו שהטענה של מיקרוסופט, לפיה היישומים החשובים ביותר כבר מותאמים לשבבים הללו והיתר רצים מצוין על גבי שכבת התאימות, היתה הגזמה פראית, כהרגלה של החברה: תוכנות הכרחיות לעבודה מרחוק אינן עובדות על השבבים לא באופן מלא ולא באופן חלקי, כך שהם לא באים בחשבון עבור מי שעובד מהבית, וגם תוכנות עריכת גרפיקה ווידאו מתפקדות ברוב המקרים באופן לקוי. אפילו תוכנות ועידת וידאו נוטות לקרוס באופן אקראי במחשבים הללו.

רבות מהבעיות הללו עשויות להיפתר בעדכוני תוכנה, שכן רבות מהתוכנות נמצאות כרגע בשלב ניסיוני של ההתאמה לשבבי קוואלקום ו- ARM באופן כללי. עם זאת, כרגע, ההמלצה עבור מי שמשתמש ביותר מדפדפן ואופיס היא להתרחק מהמחשבים האלה עד להודעה חדשה ולרכוש את המקבילים שלהם עם מעבדי אינטל או AMD.

מתי מחשבי Snapdragon X יגיעו לישראל ?

מי שבכל זאת רוצה להיות מהראשונים עם מחשבי Windows מבוססי ARM, יכול לחפש כרגע בישראל את דגמי Copilot+ PC מבית Asus (אסוס) ודל (Dell), ובקרוב אמורים להגיע גם דגמים של HP, לנובו (Lenvo) ויצרניות נוספות.

אולי יעניין אותך גם