מה זה רוט Root ? והאם זה חוקי לעשות רוט למכשיר האנדרואיד ?

תהליך הרוט (Rooting) הינו תהליך שבו המשתמש מקבל הרשאות מיוחדות אשר הופכות אותו למשתמש כל יכול (משתמש על Super User) של המכשיר. באמצעות הרשאות אלו המשתמש יכול להתקין על גבי המכשיר אפליקציות שאינן רשמיות ומערכות הפעלה ROM's גנריות. במדינות רבות ביצוע רוט למכשיר יגרום לביטול אחריות היצרן או היבואן.

מה זה רוט Rooting ?

בגדול, ברגע שתבצעו רוט למכשיר אתם תקבלו הרשאות מנהל ותוכלו לעשות במכשיר כל פעולה שתרצו. אפשר להשוות את תהליך הרוט לפריצת Jailbreak של iOS (אייפון) או להרצת תוכנות במחשב עם הרשאות של מנהל מערכת.

למי שמכיר את לינוקס Linux, מערכת ההפעלה אנדרואיד Android מבוססת על אותו עיקרון והיא משתמשת בידיוק באותן הרשאות.

כאשר אתם רוכשים מכשיר אנדרואיד חדש, יש לכם את האפשרות להתקין עליו אפליקציות חדשות, להסיר אותן ובנוסף תוכלו לעשות מגוון פעולות בסיסיות. אך במכשיר אנדרואיד שעבר רוט, יש למשתמש הרשאות לבצע כל פעולה שהוא רק רוצה, לדוגמא: התקנת אפליקציות שהורדו ממקורות לא אמינים או אפילו העתקה/מחיקה של קבצים אשר חיוניים למערכת ההפעלה. בקיצור, יש לכם את הכוח לעשות כל מה שתרצו עם המכשיר שלכם.

לכל מכשיר יש תהליך רוט שונה, וניתן למצוא באינטרנט מגוון מדריכים אשר יסבירו לכם כיצד לבצע רוט על המכשיר שלכם. קחו בחשבון שברגע שתקבלו גישת רוט למכשיר תוכלו לבצע עליו כל פעולה שתרצו, אך המכשיר יהיה גם חשוף לפעולות בלתי הפיכות שיכולות לגרום להשבתתו.

הערה: אם תהליך הרוט מתבצע בצורה לא נכונה או שמשהו מתפקשש בדרך, מכשירכם יכול להיחסם ולהיכנס למצב בריק Brick.

האם זה חוקי לבצע רוט על מכשיר אנדרואיד ?

ברוב החברות פעולת הרוט תבטל את האחריות על המכשיר, לכן רוב המדריכים ברשת ממליצים לבצע רוט רק לאחר שהאחריות על המכשיר מסתיימת או אם המכשיר כבר לא כל כך חשוב לכם ויש לכם מכשיר חלופי במקומו.

במדינות רבות ביצוע רוט למכשיר היא פעולה לא חוקית ויצרניות המכשירים לא אוהבות שמשתמשים מבצעים פעולות כאלו, מפני שאז המשתמש מתקין מערכת הפעלה ממקור לא אמין ומשנה לחלוטין את ההגדרות הבסיסיות שהיצרנית הטמיעה במכשיר.

נושא החוקיות תלוי במדינה שבה אתם נמצאים. לדוגמא: בארצות הברית בשנת 2012 זה היה חוקי לבצע רוט לסמארטפון, אך לא היה חוקי לבצע רוט לטאבלט. בשנת 2016 החוקים אינם ברורים כל כך, אך סביר להניח שלאחר שתבצעו רוט למכשיר אחריות היצרן עליו תבוטל.

מצד שני במדינות אירופה המצב הוא הרבה יותר טוב, קרן התוכנה החופשית FSFE Free Software Foundation Europe טוענת שפעולת הרוט אינה פוגעת באחריות המכשיר. אך אם היצרנית או היבואנית יוכיחו כי פעולת הרוט שהמשתמש ביצע פגעה בחומרה של המכשיר, האחריות עליו תבוטל.

לסיכום, אם יש לכם מכשיר זרוק במגירה ואין לכם צורך בו, תוכלו לנסות ולעשות לו רוט בכדי להתנסות ולראות האם יש לכם צורך בהרשאות הללו ואם כן, בידקו מה אפשר לעשות איתן.

אולי יעניין אותך גם