רזולוציה גבוהה
רוב מסכי הטלוויזיה שניתן לרכוש היום ברשתות החשמל ובאינטרנט הם בעלי צפיפות פיקסלים של מינימום 1920X1080 FULL HD, והרזולוציה אשר נהיית פופולארית יותר ויותר היא ה- 4K אשר מספקת רזולוציה של 3840X2160. הפנאטים שבינכם וודאי מכירים ואולי גם רכשו אפילו מסך טלוויזיה 8K אשר מספק רזולוציה מדהימה של 7680×4320 פיקסלים.
המסכים אשר מוגדרים כמסכי טלוויזיה הפכו עם הזמן למסכים שלא רק מציגים תמונה שלמשתמש אין את היכולת לקבוע את טיבה, אלא לכאלו שלמשתמש יש את האפשרות להשתמש בהם כאילו הם היו מסכי מחשב לכל דבר. מסכים אלו אשר מכונים Smart TV כוללים בתוכם מעבד, זיכרון אחסון (ROM), זיכרון עבודה (RAM) ומערכת הפעלה אשר כוללת אפליקציות המשמשות גם לצפייה בתוכן וגם ליצירת תוכן קלה כמו עריכת תמונות בלי הצורך להשתמש במחשב יעודי.
הגודל כן קובע
בעקבות ירידת המחירים של המסכים הדקים, משתמשים רבים נוטים לרכוש מסכים גדולים יותר. אם בעבר מסכים בגודל של 42 אינץ' נחשבו לסטנדרט בעולם המסכים, אז כיום הגודל הנפוץ ביותר במסכים הביתיים הוא 55 אינץ' וצפונה.
בנוסף על כך, אנשים רבים אשר רכשו קונסולות משחק כמו PS4, XBOX ONE, וכו.. נוהגים לשחק בסלון הבית אשר בו מצויים שאר מערכות הבידור המרכזיות, יותר מאשר בחדר העבודה בו מצוי מסך המחשב הקטן.
העובדה שניתן לחבר למסכים בסלון כל ציוד וידאו קיים מעמידה את הצרכן בדילמה, האם כדאי לו לרכוש מסך מחשב יעודי אשר קטן יחסית לעומת מסך טלוויזיה או להשתמש במסך הטלוויזיה הגדול בסלון כמסך מחשב ובו בעת כמסך טלוויזיה.
אז איזה מסך כדאי לרכוש למחשב ?
בעבר, כאשר מרבית המסכים בשוק היו בטכנולוגיית CRT (שפורפרת צבע) ההבדל בין מסך מחשב למסך טלוויזיה היה לא רק בגודל המסך עצמו, אלא גם בהיותו כולל חיבורי וידאו שונים מאלו אשר היו מצויים במסך הטלוויזיה.
בשנים אלו החיבור הנפוץ ביותר במסכי טלוויזיה היה חיבור ה- RF (חיבור לאנטנה אנלוגית) וחיבור ה-RCA (שלושה כבלים בעלי צבע אדום, לבן וצהוב). במסכי מחשב לעומת זאת החיבור הנפוץ ביותר להצגת תוכן וידאו היה חיבור ה- VGA אשר לא רק שהיה שונה מהותית מחיבורי הטלוויזיה הרגילה, אלא גם סיפק למשתמש רזולוציה שהייתה גבוהה יותר משמעותית מן הרזולוציה אשר הייתה בשימוש במסכי הטלוויזיה.
היום כמובן המצב שונה לחלוטין ורזולוציות מסכי המחשב והטלוויזיות הן זהות לחלוטין, עובדה אשר מעמידה את הצרכן בדילמה שבה הוא שואל את עצמו מה עדיף לו יותר ? בעיקרון, מכיוון שהטכנולוגיה היא אותה טכנולוגיית תצוגה (LED), יצרני המסכים השונים מנסים להבדיל את תחום המסכים המיועדים למחשב מאלו המוגדרים כמסכי טלוויזיה במספר דרכים, והם:
1. טכנולוגיות ייחודיות – בשנים האחרונות עולם מסכי המחשב פונה יותר ויותר לתחום הגיימרים. יצרנים רבים מייצרים מסכים בעלי עיצוב מיוחד אשר פונה בידיוק לקהל זה. אחד המאפיינים אשר גורמים למסך לפנות במיוחד לקהל זה הוא קצב רענון גבוה של יותר מ- 60 הרץ הנפוץ ברוב מסכי הטלוויזיה הרגילים אשר עוזר לגיימרים להגיע לביצועים גבוהים יותר במשחקי מחשב.
2. הקטנת עומס – אחד הפיצ'רים המרכזיים במסכים אשר מיועדים בראש ובראשונה לגיימרים הוא האפשרות להעניק לשחקן תמונה חלקה ככל האפשר. לפיכך, יצרניות כרטיסי המסך השונות הטמיעו בחלק מן המסכים אפשרות להעביר חלק מן העומס הגרפי המטופל על ידי כרטיס המסך אל המסך עצמו, וודאי שמעתם על טכנולוגיית ה-Free Sync של AMD, או G Sync של NVIDIA.
כמו כן, חלק מן המסכים אשר מיועדים לגיימרים מגיעים עם פאנל TN שאומנם הינו פאנל יחסית נחות מבחינת דיוק צבעים לעומת הפאנלים האחרים (VA, IPS) אשר מצויים לרוב במסכי טלוויזיה, אולם מעניקים בתמורה מהירות תגובה גבוהה יותר, מה שמקנה בפועל תמונה חלקה יותר.
3. עיצוב וארגונומיות – קהל הגיימרים הינו קהל טובעני מאוד אשר דורש התייחסות מדוקדקת לפרטים הקטנים ביותר, ולכן יצרני המסכים לתחום הגיימינג מעצבים את המסכים שלהם כך שיהיה ניתן לכוון אותם באמצעות מעמד מודולארי לכיוונים שונים ולנוחות מקסימאלית של הצופה. כמו כן, חלק גדול מן המסכים כוללים רכזת USB אשר מאפשרת לחבר אליהם מגוון מכשירים כמו: מקלדות, עכברים, ואפילו טלפונים חכמים לצורך טעינה גם כאשר המסך כבוי.
4. קעור ורחב – אחד הטרנדים החזקים בשנים האחרונות בתחום מסכי המחשב לגיימרים הוא יצור של מסכים רחבים וקעורים עבור קהל זה. מסכים אלו אשר מגיעים ברוחב של 21:9 מעניקים לצופה תמונה בעלת תצורה המקבילה לתצורת השידור בה משתמשים בבתי הקולנוע אשר מעניקה לתצוגה תחושה קולנועית, ובו בעת מעניקה לגיימר שדה ראייה רחב יותר במשחקים מגוף ראשון.
בנוסף על כך היות וחלק גדול ממסכים אלו הם גם קעורים, התמונה המוצגת על גבי המסך מעניקה תחושה של חוויה עוטפת אשר אינה קיימת במסכים השטוחים.
5. מחיר ומיתוג – על מנת להפוך את מסכי המחשב למושכים יותר עבור קהל הגיימרים, החברות השונות ממתגות את המסכים כמוצרי פרימיום, למרות שלא בהכרח עולה יותר לייצר אותם. החברות עושות זאת משתי סיבות עיקריות: האחת היא כדי שהן יוכלו להעלות מחירים והשניה היא למטרת יחסי ציבור כמובן.
בתהליך המיתוג יצרניות המסכים לוקחות למשל גיימר מפורסם ומצמידות אותו למסך מסוים, כך שקהל הגיימרים אשר רואה את הגיימר הנערץ עליו משתמש במוצר מסוים חושב לעצמו "אם הוא משתמש במסך הזה הוא בטח מסך טוב".
כמו כן, החברות מתמחרות את המסכים הללו במחיר גבוה יותר מאשר מסכים מקבילים אשר אינם מיועדים אך ורק לתחום זה, עובדה אשר מעלה עוד יותר את רצון הצרכנים לשים את ידם על מוצר יוקרה נחשק.
כל אחד והעיניים שלו
כאשר אתם מגיעים לאחת מהחנויות כדי לרכוש מסך חדש אתם צריכים לשאול את עצמכם בכנות מה אתם באמת צריכים, ולאו דווקא לבוא נלהבים מאיזו שהיא פרסומת שעשו למסך כזה או אחר.
אתם צריכים לשאול את עצמכם האם כדאי לכם לשלם יותר על מסך מחשב בגודל של 27 אינץ' למשל, כאשר באותו מחיר תוכלו לרכוש מסך בגודל של 55 אינץ' אשר יעניק לכם גם ממשק חכם לתכנים נוספים ובו בעת ישמש אתכם כמסך מחשב ענק.
בנוסף, שאלו את עצמכם האם אתם באמת רואים הבדל מהותי באיכות התמונה בין מסך אשר מיועד למחשב ובין כזה שהינו מסך טלוויזיה בהגדרה. בסופו של דבר אתם צריכים לעשות את השיקול של תמורה מול מחיר.
כיום, כאשר הגבולות בין מסכי המחשב, הטלוויזיות וכל שאר המכשירים אשר מיועדים להציג תוכן ווידאו היטשטשו לחלוטין, הגעתי לנקודה בה אני מציע לכל מי שבא לרכוש מסך חדש, להביט היטב באיכות התמונה שהמסך מספק. לאחר מכן לעשות את השיקול של האם עדיף לי מסך קטן יותר אשר מעניק לי קצת יותר בתחום מסוים, מאשר ללכת על מסך אשר יעניק לי יותר גמישות ויותר אפשרויות לצרוך תוכן, וכל זה במחיר נמוך יותר בהתחשב בגודל הצג.
אז בואו נחזור לשאלת השאלות "מה עדיף לי ?" ובכן, זה תלוי.. אם אתם מחשיבים עצמכם כגיימרים מקצועיים אשר רוצים לקבל את מלוא היכולות הגרפיות במשחקים ולהוציא מהם כל פריים בצורה הטובה ביותר ובו בעת אתם פחות צופים בטלוויזיה באופן מסורתי, אז כנראה שמסכים אלו הם המתאימים עבורכם.
אך אם אתם כאלה שפחות חשוב להם כל פריים בתמונה ואתם נהנים גם מצפייה בטלוויזיה וגם משחקים מידי פעם במשחקי מחשב והגודל כן חשוב לכם, מסכי טלוויזיה בהגדרה הם אלו אשר מתאימים לכם.
לסיכום
מומלץ שתלכו לחנות עם תקציב מוגדר, דעו איזה גודל מסך אתם רוצים ולאחר מכן הביטו במסכים משני הסוגים (מסך טלוויזיה רגיל ומסך גיימינג) ורק לאחר מכן תחליטו על פי עינכם בלבד מה עדיף לכם. כמו בכל דבר בחיים הכל זה עניין של תפיסה ואיך שאתם רואים את הדברים.