הגיע הזמן לשדרג: כל מה שחדש ומעניין במערכת ההפעלה "קטלינה" macOS 10.15

מערכת ההפעלה החדשה של אפל, "קטלינה", שוחררה למחשבי מק ב- 7 לאוקטובר. זהו עדכון חינמי המאפשר להשתמש ב - iPad כמסך שני, לצייר על שלל אפליקציות בעזרת עט המגע של אפל ולהריץ יותר יישומים מתוך ה- iPad על מחשב המק.

macOS 10.15 זמין למחשבי מק שיצאו לשוק אחרי 2012, ואם המחשב שלכם הריץ או עדיין מריץ את מערכת ההפעלה 10.14 Mojave, סביר להניח שהוא גם יצליח להריץ את מערכת ההפעלה החדשה.

אין יותר תמיכה ביישומי 32 ביט

במשך שנים רבות אפל הזהירה שהתמיכה ביישומי 32 ביט עומדת להיעלם, וזה יקרה כאשר מערכת ההפעלה קטלינה תגיח לאוויר העולם. רוב היישומים כבר אמורים לתמוך בעדכון החדש, אבל אם במקרה יש לכם יישום ישן יותר של אפל שמראה לכם את ההודעה הבאה: "היישום אינו מותאם עבור המק שלכם ויש לעדכן אותו", בכל פעם שאתם מפעילים אותו, אז סביר להניח שהוא לא יעבוד בכלל עם קטלינה.

אם יישום כלשהו מציג את ההודעה הזו רק מידי פעם כאשר אתם מפעילים אותו, מומלץ לא לשדרג לקטלינה, לפחות לא עד שתצא גרסה חדשה של היישום, או שתצליחו למצוא לו תחליף.

מוזיקה, טלוויזיה ופודקאסטים יוצגו ביישום נפרד

במשך שנים רבות, משתמשי מק התחננו שאפל תפרוץ את המערכת הסגורה של iTunes, ובשעה טובה, עם העדכון החדש של מערכת ההפעלה, קטלינה, זה סוף סוף קורה. יש שלושה יישומים חדשים שנועדו לנהל את כל המדיה: מוזיקה, טלוויזיה ופודקאסטים. אפליקציית המוזיקה היא המקום בו תוכלו לשמוע מוזיקה מתוך אפליקציית Apple Music, לנהל את ספריית הטלוויזיה שלכם ולקנות שירים מהחנות של iTunes.

אפליקציית הטלוויזיה Apple TV+ היא הבית החדש לתכני הוידאו שלכם. תוכלו למצוא כאן את כל הסרטים והסדרות שקניתם בעבר מ- iTunes, ובנוסף את החנות של iTunes, שממנה תוכלו להוריד תכנים נוספים למחשב. דרך אגב, השירות החדש יושק בחודשים הקרובים.

באפליקציה של הפודקאסטים אין שום דבר שנחשב לפורץ דרך, אבל נחמד שסוף סוף אפשר לנהל מנויים, להוריד פרקים מסדרות ולגלות פודקאסטים חדשים שלא נמצאים ב- iTunes. לכל שלושת האפליקציות יש ממשק די דומה. כמו כן, הן נוחות יותר לתפעול מגרסאות קודמות של iTunes. בכל מקרה, אם אתם מתגעגעים לגרסת ה- iTunes של Windows, האפליקציה תמשיך לפעול כרגיל.

אפל מיוזיק במחשב מק

השתמשו באייפד שלכם כמסך שני

באמצעות הפיצ'ר החדש שנקרא Sidecar, אתם יכולים להפוך את האייפד שלכם למסך שני בקלות. העדכון עובד עם כל אייפד שתומך בעט של אפל. החברה עדיין לא הודיעה מי מהדגמים של מק ייתמכו באופן רשמי באופציה הזו, אך ממה שאנחנו שמענו, Sidecar אמור לעבוד עם מחשבי מק שיצאו לשוק משנת 2016 ואילך.

ניתן להשתמש בפיצ'ר כבר עכשיו, אם אתם משתמשים באפליקציית צד שלישי כמו Duet Display למשל, אבל לעת עתה האפשרות הזו זמינה רק למחשבי מק ואייפדים. אם שדרגתם את האייפד שלכם ל- iPadOS 13 ואת מערכת ההפעלה במחשב המק לקטלינה, תוכלו להפעיל את Sidecar בדרך הבאה: גשו ל- "העדפות המערכת" –> "Sidecar", ואז בחרו את המכשיר שלכם מהתפריט. כמו כן, תוכלו גם להפעיל סרגל צד כדי לגשת לקיצורי מקשים שונים, וגם את תפריט המגע בתחתית המסך, בדיוק כמו במחשבי המקבוק פרו.

אייפד כמסך שני למק

השתמשו בעט של אפל ב- macOS

כאשר מחברים את ה- iPad למק באמצעות ה- Sidecar, ניתן לנצל את מלוא היכולות של העט של אפל באמצעות שימוש במסך המגע. ניתן לצייר בתוך אפליקציות, כמו אפליקציית Illustrator למשל, לעבוד על תמונות באפליקציית Affinity Photo או להשתמש בתצוגה מקדימה (Preview) כדי לחתום או לסמן הערות בקבצי PDF.

יחד עם זאת, שימו לב לאותיות הקטנות באתר של אפל לפיהן יש מספר אפליקציות שזקוקות לעדכונים על מנת שאפליקציית Sidecar תעבוד איתן בצורה טובה.

הפעלת אפליקציות מהאייפד על מחשב המק שלכם

עוד דבר חשוב שקשור לאייפד – מערכת ההפעלה של מק, קטלינה, מאפשרת למפתחי iOS להעביר אפליקציות המיועדות לאייפד אל תוך המחשב עצמו. אפל קוראת לאפשרות הזו Catalyst, ואנו צפויים לראות עלייה משמעותית בכמות האפליקציות המיועדות למחשבי מק בחודשים הקרובים כאשר יותר ויותר מפתחים יתחילו לעבוד איתה.

Catalyst הוא השם הרשמי של פרוייקט Marzipan, שיצא לדרך במהלך ועידת המפתחים השנתית של אפל, שהתקיימה בשנת 2018 (WWDC). כאשר אפל שחררה את מערכת ההפעלה Mojave לשוק, המערכת כללה מבחר גדול של אפליקציות המבוססות על הטכנולוגיה הזו, כמו תזכורות קוליות ומבזקי חדשות. Catalyst מאפשרת להעביר את הכוח לידיהם של מפתחים חיצוניים שיוכלו לפתח אפליקציות על גבי הטכנולוגיה הזו.

במהלך ההשקה של קטלינה, אפל השתמשה במשחק המירוצים Asphalt 9 כדי להמחיש כיצד הטכנולוגיה הזו עובדת. בהשקה, הדגישו באפל איך המשחק, שבמקור מיועד למכשירים סלולריים נהנה מרזולוציה גבוהה יותר ואפקטים ויזואליים הרבה יותר מרשימים, וזאת מפני שהוא רץ על המק, שזה דבר המתאפשר רק בזכות הטכנולוגיה הזאת.

לא רק משחקים יוכלו לעבוד על פלטפורמות שונות באופן הזה. אפל שמה דגש גם על אפליקציות ה- iOS שלה, כמו למשל טוויטר, Tripit ו- Morpholio, והיא מתכננת שגם הן יעבדו על מכשירים שונים. בקיצור, התכוננו לראות עוד אפליקציות שיעשו מעבר למחשבי אפל. דרך אגב, מפתחים שהתמקדו בעבר רק באפליקציות מבוססות iOS יגלו שאפילו קל יותר לפתח אותן כגרסאות למחשב.

"זמן מסך" מגיע גם למק

זמן מסך היא אפליקציה שהושקה לאייפונים ואייפדים המריצים את מערכת ההפעלה iOS 12 ובעזרתה המשתמשים יכולים לשלוט על זמן השימוש שלהם במסך. אז סוף סוף "זמן מסך" מגיעה גם למק וכנראה שהגרסה החדשה תהיה אפילו טובה יותר מזאת שיש ב- iOS, וזאת מפני שהיא תוכל לעזור לכם לעקוב אחר אפליקציות ואתרים ספציפיים שבהם אתם משתמשים וגולשים במהלך היום, מה שיאפשר לכם להגדיל גם את היעילות שלכם.

בעזרת האפליקציה הזו אתם יכולים לראות את זמן השימוש שלכם באפליקציות השונות, לקבל התראות ועוד. אתם יכולים גם להוסיף מגבלות שונות, כמו למשל את הזמן המקסימלי שבו תוכלו להשתמש באפליקציה מסוימת, או ליצור רשימה של "אפליקציות מורשות". בנוסף, בעזרת האפליקציה ניתן להגביל תכנים מסוגים שונים, אתרים וכו'. האפליקציה כוללת גם שיתוף מידע עם שאר המכשירים שלכם, כך תוכלו לראות את זמן השימוש הכולל בכל המכשירים שלכם על גבי מסך אחד.

בנוסף, אפליקציית "זמן מסך" מחליפה את מערכת בקרת ההורים בהעדפות המערכת. לכן, זהו המקום שבו תצטרכו לשנות את ההגדרות הקשורות לבקרת הורים במחשב המק שלכם. דרך אגב, זוהי אפשרות הרבה יותר מתקדמת מבקרת הורים, והיא מאפשרת לקבוע מגבלות נוספות המתבססות על שימוש "אמיתי". אם כבר יצא לכם להשתמש באפליקציית "זמן מסך" באייפון או באייפד, אתם כבר אמורים לדעת איך להשתמש בזה.

פיצ'ר זמן מסך במחשב מק

שיפורי אבטחה

בכל עדכון של macOS יש שלל שיפורים הקשורים לנושאי אבטחה ועוד שלל תיקוני באגים שונים שקורים מאחורי הקלעים. אחד מהפיצ'רים המרכזיים של קטלינה שקשורים לתחום האבטחה ונכלל בעדכון האחרון נקרא Activation Lock. הוא מיועד למחשבי מק המצויידים בצ'יפ T2 של אפל, והוא פועל בדיוק כמו במערכת iOS 13 – הוא מונע מגנב אקראי להשתמש במק שלכם, גם אם כל המידע שיש עליו נמחק.

עם קטלינה, מערכת ההפעלה של מק פועלת באמצעות מערכת של קריאה בלבד. עדכון זה בעצם מונע מאפילקציות חיצוניות "לכתוב" אל עבר החלקים הכי רגישים של המערכת. זוהי בעצם שיטה נוספת של אפל נועדה להגן על ליבת מערכת ההפעלה. בנוסף, העדכון כלל פיצ'רים נוספים, כמו System Integrity Protection ו – GateKeeper.

קטלינה מסתמכת על מערכת ההרשאות דמויית ה- iOS שהוצגה כבר בעדכון של Mojave. כעת, יש לכם הרבה יותר שליטה על מה שאפליקציות שונות יכולות לעשות על המערכת שלכם. אפליקציות שונות מחוייבות לבקש מכם רשות על מנת להקליט את המסך או את המקלדת, בדיוק כפי שקורה כיום עם מצלמת הרשת או המיקרופון שלכם. תוכלו למצוא את האפשרויות החדשות הללו תחת "העדפות מערכת" –> "אבטחה ופרטיות" –> "פרטיות".

אישור פעולות של macOS על השעון של אפל

כעת, אתם יכולים לאשר שינויים ברמת מנהל המערכת, כמו למשל להתקין אפליקציה חדשה או לשנות קבצי root בשעון האפל שלכם מבלי שתידרשו להזין סיסמא. כל שילוב של מחשב מק ושעון אפל יכולים כבר עכשיו לנצל את הפיצ'ר "שחרור נעילה אוטומטי", וכל מה שצריך בשביל זה, זה מק שיצא לשוק החל מ- 2013 המריץ את קטלינה, ושעון אפל המריץ את מערכת ההפעלה WatchOS 3 או מערכת עדכנית יותר, בהתאמה.

אפליקציות ישנות שעברו "שיפוץ"

כמו בכל עדכון גרסה של macOS, שבו אפליקציות מובנות מקבלות שיפורים משמעותיים, גם קטלינה מביאה איתה מספר שינויים:

תמונות: יישום התמונות המובנה קיבל מראה חדש התואם לזה שב- iOS 13. עכשיו קל יותר לנווט בתוך ספריית התמונות לפי יום, חודש או שנה. בנוסף, המערכת הרבה יותר חכמה בזיהוי של "רגעים" מיוחדים, כמו למשל חופשות או אירועים שונים.

תזכורות: אפליקציה זו נבנתה מאפס וכעת היא נראית בידיוק כמו ב- iOS 13. ניתן להוסיף קבצים, לתייג אנשים ולחפש תזכורות באמצעות רשימות חכמות עם תגיות כמו "היום" או "מסומן".

פתקים: תצוגת גלריה חדשה מאפשרת לחפש ולאתר תכנים בצורה הרבה יותר נוחה וקלה. כעת, ניתן לשתף תיקיות שלמות של פתקים עם המשפחה והחברים, ולערוך פתקים ביחד דרך ה- iCloud. בנוסף, העדכון כולל רשימות מסודרות ואפשרויות סידור תוכן פשוטות באמצעות גרירה והדבקה במקום המועדף עליכם.

אפליקציית פתקים ב- Mac

דפדפן Safari: הדפדפן של אפל קיבל גם הוא את העדכון השנתי הקבוע שלו המשפר את חווית הגלישה וכעת הוא גם עומד בסטנדרטים מחמירים יותר הקשורים לגלישה באינטרנט. בנוסף, הדפדפן מגיע גם עם דף בית חדש הכולל מגוון רחב של המלצות תוכן של Siri וקיצורי דרך לאתרים מועדפים, טאבים ב – iCloud, וקישורים מרשימות קריאה והודעות שנשלחו אליכם.

נגן QuickTime: גם נגן המדיה קיבל לא מעט שיפורים והוא מגיע כעת עם מצב "תמונה בתוך תמונה". הנגן מציע גם סרגל כלים המציג מידע טכני אודות קובץ הוידאו שמתנגן, ובנוסף, ניתן ליצור בעזרתו סרט ממספר תמונות שנמצאות בתוך תיקייה, בפורמטים שונים כמו H.264, HEVC, ProRes.

אפליקציית "מצא אותי" החדשה

אפליקציית "מצא אותי" החדשה משלבת את כל הפיצ'רים הקיימים באפליקציות "Find My Friends" ו- "Find My iPhone" תחת קורת גג אחת. כעת, תוכלו לאתר את כל החברים ואת כל המכשירים שלכם באותה המפה, ואף לנהל את כל הרשאות המיקום שלכם במקום אחד.

בקרת קול עבור מק ואפשרויות נגישות חדשות

פיצ'ר הנגישות של אפל, כלומר בקרת הקול, מגיע בשעה טובה למחשבי מק. האפליקציה מאפשרת לכם לנווט בין היישומים השונים באמצעות הקול שלכם בלבד. שופרו גם אפליקציות זיהוי הקול וההכתבה, וגם אפשרויות הנגישות השונות, כמו תגיות ממוספרות או בחירה נפרדת של אובייקטים. המשמעות היא שכעת אתם יכולים לבחור קבצים, להתמקד בהם ולגרור אותם למקומות שונים באמצעות פקודות קוליות בלבד.

שיפור נוסף שמביאה איתה קטלינה נקרא "Zoom Display", פיצ'ר זה מאפשר לכם לשמור על פוקוס בתצוגת המסך המשנית במשך כל הזמן. אפשרות חדשה נוספת היא “Hover Text”, אפשרות זו מאפשרת להציג טקסט מואר ברזולוציה גבוהה כאשר לוחצים על מקש ה- Command.

העדפות המערכת דומות מאוד לאלה שב- iOS

סוף כל סוף העדפות המערכת נראות הרבה יותר טוב מבעבר. כעת, כאשר תפעילו את המחשב עם מערכת ההפעלה קטלינה, תוכלו לראות את השם שלכם בחלק העליון של המסך, בדיוק כמו ב- iOS. התצוגה החדשה מקלה על הגישה להגדרות החשבון שלכם כמו מנויים ורכישות שונות, ומאפשרת לכם לנהל את כל המכשירים שלכם תחת קורת גג אחת ובקלות יותר.

האם המק שלכם יכול להפעיל את מערכת ההפעלה קטלינה ?

אם המק שלכם מסוגל להריץ את מערכת ההפעלה Mojave, אז סביר להניח שהוא יוכל להריץ גם את קטלינה. לפי אפל, אלו הדגמים שיכולים להריץ את Catalina:

MacBook Air: דגמי 11 ו- 13 אינץ', מאמצע 2012 והלאה.

MacBook: דגמי רטינה ו- 12 אינץ', מתחילת 2015 והלאה.

MacBook Pro: דגמי 13 ו- 15 אינץ', מאמצע 2012 והלאה.

iMac: דגמי 21.5 ו- 27 אינץ', מסוף 2012 והלאה.

iMac Pro: דגמי 2017 והלאה.

Mac mini: דגמי סוף 2012 והלאה.

Mac Pro: דגמי סוף 2013 והלאה.

איך מתקינים על המק את מערכת ההפעלה קטלינה

גם קטלינה, כמו שאר מערכות macOS, זמינה להורדה בחינם מה- App Store של אפל. אך זיכרו, לא כל התוכנות המותקנות במחשב יעבדו לאחר העדכון. אם יש איזושהי תוכנה חשובה שאתם עובדים איתה הרבה, קודם תוודאו שהיא תומכת בקטלינה ורק לאחר מכן תבצעו את השדרוג.

בנוסף, לפני שאתם מבצעים את העדכון, מומלץ לגבות את כל המידע שיש במחשב, למקרה שמשהו ישתבש במהלך תהליך השדרוג. על מנת לעשות זאת, התחברו לכונן חיצוני, הפעילו את אפליקציית Time Machine ועיקבו אחר ההוראות המופיעות על המסך.

לאחר הגיבוי, הפעילו את ה- App Store של מק ותוכלו לראות שקטלינה מופיעה בלשונית המאפיינים. אם לא מצאתם אותה, פשוט הקלידו "Catalina" בשורת החיפוש ב- App Store. 

קובץ ההתקנה יירד אוטומטית למחשב ויכלול אפליקציה הנקראת "התקנת macOS Catalina". הריצו את הקובץ ופעלו בהתאם להוראות כדי לשדרג את המק שלכם ל- macOS העדכנית ביותר.

אולי יעניין אותך גם