Random Access Memory או בקצרה RAM הוא רכיב מאוד משמעותי בהרבה מאוד מוצרים שאנו משתמשים בהם מידי יום, כמו מחשבים, קונסולות משחקים ואפילו סמארטפונים.
תפקידו של זיכרון ה- RAM
כפי שציינו בהתחלה, ה- RAM משמש כזיכרון לטווח קצר של המחשב כדי לייעל את העבודה שלו, אבל מה באמת הוא עושה ? ובכן, מפני שהמעבד לא יכול לשמור אצלו הרבה מידע בזמן עיבוד נתונים, כמו למשל עבודה על קובץ טקסט, הוא חייב "לאחסן" את המידע במקום מסוים שהוא יוכל לגשת אליו בצורה הכי מהירה שאפשר.
אבל כאן יש איזושהי בעיה קטנה, אם המשתמש יבקש מהמחשב לשלוף מידע מהכונן הקשיח, ייקח לו הרבה זמן יחסית לשלוף אותו ובסופו של דבר הוא יצטרך להמתין עד שקובץ או תוכנה מסוימת יפעלו.
ה- RAM הוא זיכרון אחסון מהיר שבו המעבד משתמש כדי לאחסן קבצים "זמניים" על מנת שיהיו מוכנים לשליפה "מהירה" לעומת הכוננים הקשיחים. לדוגמה: כל המידע שנאגר מעבודה עם תוכנות או קבצים מסוימים במחשב, גלישה באינטרנט ואפילו צפייה בסרטונים מאוחסן בזיכרון ה- RAM לשימוש בעת הצורך.
איך RAM עובד
זיכרון ה- RAM מורכב מהרבה קבלים וטרנזיסטורים קטנים מאוד שיכולים לאחסן מטען חשמלי המייצג בעצם פיסות מידע קטנות, בדיוק כמו במעבדים ושאר רכיבי חומרה אחרים שקיימים במחשב. מפני שה- RAM מסוגל לאחסן מטען חשמלי לזמן קצר מאוד, יש לרענן את המטען החשמלי הזה לעיתים קרובות יותר, אחרת המידע בזיכרון ה- RAM עלול להיעלם.
אם אתם עובדים על פרויקט מסוים במחשב ולא לחצתם על כפתור ה- "שמירה" , אז במקרה של הפסקת חשמל למשל, כנראה תאבדו את המידע שהיה שמור בזיכרון ה- RAM מפני שהוא לא קיבל חשמל כדי לשמור את המידע. בדיוק בגלל זה קיימים דיסקים קשיחים או כונני SATA שבהם תוכלו לשמור את כל המידע שלכם בצורה בטוחה מבלי לספק להם כל הזמן חשמל.
יש גם לא מעט תוכנות ואפליקציות, כמו פרימייר פרו (Premiere Pro) של אדובי למשל, המציעות למשתמש "שמירה אוטומטית" של הפרויקטים והקבצים, כך שהם לא יהיו תלויים בזיכרון ה- RAM בלבד, ובמקרה של הפסקת חשמל, הפרויקט או הקבצים הקשורים אליו לא ימחקו.
מה זה DDR
בכל זיכרון RAM שנמכר כיום בשוק תיתקלו במילה DDR ואחריה יופיע מספר, המספר הזה מייצג את הדור של זיכרון ה- RAM שרכשתם. כיום, רוב זכרונות ה- RAM הם מסוג DDR4, גם במחשבים ניידים וגם במחשבים נייחים, למרות שעדיין מסתובבים להם בשוק כמה זכרונות מסוג DDR3.
אם אתם מעוניינים לשדרג את המחשב הישן שלכם, קחו בחשבון שיש סוגים שונים של זכרונות RAM בגדלים שונים. לא ניתן לשלב דורות שונים של RAM מהסיבה הפשוטה שהם שונים פיזית אחד מהשני. לכן, אי אפשר להתקין שני זכרונות RAM מדורות שונים באותו חריץ (Slot).
מהירויות, מתחים ונפחים
עכשיו כשאתם כבר יודעים שיש הבדל בין הדורות השונים של זכרונות ה- RAM, הגיע הזמן ללמוד על ההבדלים שיש בין זכרונות ה- RAM השייכים לאותו הדור: רוב אנשי המחשבים הוותיקים בתחום, יאמרו שניתן לערבב בין שני זכרונות RAM מאותו הדור ולרוב זה גם נכון. יחד עם זאת, תמיד עדיף להתקין שני זכרונות בעלי מהירות ונפח זהים.
המהירות של זיכרון ה- RAM זו המהירות שבה המעבד יכול לשלוף מידע מתוך זיכרון ה- RAM. היא נמדדת במגה-הרץ (MHz) ורוב זכרונות ה- RAM כיום מגיעים במהירויות של 2,400MHz, 3,000MHz, 3200MHz. ככל שהמספר גבוה יותר, כך הזיכרון מהיר יותר.
כאשר מדברים על הנפח של ה- RAM, מתכוונים בעצם לגודל המידע שהוא מסוגל לאחסן. הנפחים הסטנדרטיים המנכרים כיום בשוק הם 4GB, 8GB ו- 16GB. ניתן גם להגיע לנפחים גדולים יותר של 128GB למשל ואפילו יותר מזה, אם לוח האם שלכם תומך בזה.
מבחינת המתח, כיום, רוב הסטיקים של DDR4 המיועדים למחשבים נייחים מגיעים במתח קבוע של 1.35 וולט, אך במחשבים ניידים זה לא כך ויש לבדוק היטב את כל הנתונים הללו להתאמה מלאה.
אם אתם מעוניינים לשדרג את זיכרון ה- RAM במחשב הנייד שלכם, בדקו אם לוח האם שלו תומך במתח של ה- RAM שאתם מעוניינים לרכוש ולפי זה רכשו RAM מתאים, כך שהמחשב יעבוד בצורה תקינה. באופן כללי, תמיד מומלץ לבדוק אם החומרה שאתם עומדים לקנות מתאימה למחשב הנייד או הנייח שלכם.
שמענו על לא מעט מקרים שבהם אנשים קנו חומרה שלא מתאימה למחשב שלהם ולא יכלו להחזיר אותה לחנות מפני שהם פתחו כבר את האריזה. לדוגמה: יש מחשבים ניידים או נייחים ישנים שלוח האם שלהם תומך בזיכרון RAM בנפח של עד 8 גיגה-בייט בלבד ולא ניתן לשדרג אותו מעבר לזה.
כמובן שגם אפשר לעשות אוברקלוקינג (Overclocking) ל- RAM ואז גם כל עניין התזמון מקבל דגש גדול יותר, אבל זה כבר לכתבה אחרת. עכשיו כשאתם יודעים קצת יותר על ה- RAM ומה תפקידו במערכת, תוכלו לבצע רכישה הרבה יותר חכמה מבלי לבזבז סתם כסף.