אני רואה אותך: כך תדעו אם מצלמת הרשת שלכם נפרצה

דמיינו לכם את התרחיש הבא: אתם גולשים להנאתכם באתר כלשהו או באחת מהרשתות החברתיות האהובות עליכם ופתאום הנורית של מצלמת הרשת נדלקת. לצערנו, לא מדובר בתרחיש נדיר - האקרים ועברייני רשת אחרים מצליחים לפרוץ למאות ואפילו אלפי מצלמות רשת ואבטחה מדי יום, והתרחיש שהצגנו לכם מעיד על כך שרוב הסיכויים שמצלמת הרשת שלכם נפרצה ומישהו מציץ עליכם מרחוק.

אומנם מצלמות רשת הן מאוד יעילות ושימושיות ומאפשרות לשוחח עם חברים, משפחה ואפילו עם שותפים שנמצאים בצד השני של העולם, אך הן גם יוצרות לא מעט סיכונים  – עברייני רשת ומטרידנים מנסים לסחוט כספים מאנשים תמימים על ידי כך שהם מתעדים אותם ברגעים אינטימיים ומאיימים להפיץ את הסרטונים והתמונות ברחבי הרשת.

איך האקרים מצליחים לפרוץ למצלמת רשת

יש המון דרכים ושיטות שבאמצעותן ניתן לפרוץ למצלמות רשת, אך השיטה שבדרך כלל האקרים אוהבים להשתמש בה היא – סוסים טרויאנים לגישה מרחוק או באנגלית (Remote Access Trojan (RAT. סוג של נוזקה המאפשרת להאקרים לשלוט מרחוק על המחשב או הטלפון הנייד של הקורבן.

האקרים אוהבים מאוד את השיטה הזו מפני שהם יכולים להפעיל את המצלמה ולצלם תמונות וסרטונים, מבלי שהנורה של המצלמה תידלק ומבלי שהקורבן ישים לב בכלל שהם השתלטו על המצלמה ומצלמים אותו. הם משתמשים בסוסים טרויאנים גם כדי לתעד את כל מה שהקורבן מקליד במקלדת וכך בעצם הם מצליחים לגנוב סיסמאות ופרטים אישיים ורגישים, כמו: מספר תעודת זהות, שם פרטי ושם משפחה, כתובת מגורים מלאה וסיסמאות לחשבונות הבנק, המייל והרשתות החברתיות.

את הסוסים הטרויאנים הם מצליחים להשתיל במכשירים של הקורבנות על ידי שליחת הודעות SMS, הודעות וואטסאפ או הודעות פרטיות ברשתות החברתיות השונות אשר מכילות קבצים זדוניים, או באמצעות קישורים שדרכם הקורבן מוריד את הנוזקה מבלי שהוא יידע שהוא מוריד אותה.

בחנויות האפליקציות השונות מסתובבות גם כל מיני אפליקציות זדוניות שנראות כמו אפליקציות לגיטימיות ולעיתים גם עושות את מה שהובטח בעמוד ההורדה, אבל על הדרך הן גם משתילות קבצים זדוניים בטלפון או במחשב של הקורבן וגם אוספות עליו מידע רגיש.

ניתן לפרוץ למצלמות רשת גם על ידי ניצול חולשות וחורי אבטחה הקיימים במערכות ההפעלה השונות או בתוכנות ואפליקציות. יש האקרים שגם מצליחים לחדור למצלמות אבטחה ואפילו למוניטור של התינוק. לכן, מומלץ לבדוק ולבצע עדכונים מדי יום.

איך בודקים אם מישהו פרץ למצלמת הרשת

חושדים שמישהו הצליח לפרוץ למצלמת הרשת שלכם ? אלה הדברים שכדאי לכם לבדוק:

1. הנורית של המצלמה – אם יש למצלמה שלכם נורית והיא נדלקת בזמן שאתם לא משתמשים במצלמה, סביר להניח שמישהו הצליח לפרוץ למצלמה. עם זאת, האקרים מיומנים יודעים לפרוץ למצלמות רשת ולהשתמש בהן מבלי להדליק את הנורית של המצלמה.

2. קבצים לא מזוהים – מצאתם באיזושהי תיקייה כל מיני קבצים מוזרים שאתם לא מכירים ? יכול להיות שמדובר בתמונות וסרטונים שההאקרים צילמו. מומלץ מדי פעם להיכנס לתיקיות המסמכים, תמונות, הורדות וסרטונים ולחפש קבצים שאתם לא מכירים.

3. אפליקציות לא מוכרות – כפי שהזכרנו קודם לכן, לעיתים האקרים משתמשים באפליקציות זדוניות כדי לגשת מרחוק למחשב או לטלפון הנייד שלכם. מומלץ להפעיל סריקה לאיתור נוזקות ואפליקציות זדוניות לפחות פעם בשבוע ולבדוק אם אותרו תוכנות או אפליקציות לא מוכרות.

4. הגדרות הקשורות לאבטחה -סוסים טרויאנים אוהבים לכבות כל מיני הגדרות חשובות הקשורות לאבטחת המחשב או הטלפון הנייד אשר מגנות עליהם מפני האקרים ונוזקות. בידקו מדי פעם אם הגדרות אבטחה מסוימות כבויות ואם הן כבויות, בידקו האם מומלץ להפעיל אותן ואם הן לא פוגעות בעבודה השוטפת. 

איך מונעים פריצה למצלמת הרשת

כדי למנוע פריצה למצלמת הרשת המחוברת למחשב או לזאת המובנית במחשב הנייד (לפטופ), ראשית כל, ודאו שכל המחשבים והמכשירים שנמצאים בבית ובמשרד שלכם מעודכנים ואין איזשהו עדכון שממתין שתורידו אותו. בנוסף, יש להתקין תוכנת אנטי וירוס או כל תוכנת אבטחה אחרת המגנה על המחשב והמכשירים מפני נוזקות ואיומים אחרים. במערכות ההפעלה ווינדוס (Windows) למשל, יש כלי מובנה שנקרא Windows Defender, המספק הגנה מצוינת מפני וירוסים ונוזקות אחרות.

אם עדיין לא הגדרתם סיסמה חזקה, זה הזמן לעשות זאת. יש להגן על כל מחשב, טלפון נייד ומכשירים אחרים שמתחברים לאינטרנט באמצעות סיסמאות חזקות וייחודיות. בנוסף, אם האפשרות "אימות דו שלבי" זמינה, מומלץ להפעיל אותה ולהשתמש בה.

אל תלחצו על כל מיני קישורים שקיבלתם מאנשים זרים בהודעות בוואטסאפ, באינסטגרם, בפייסבוק או במייל, ותמיד אבל תמיד תכסו את עדשת המצלמה כאשר היא לא בשימוש. עם זאת, גם כאשר מכסים את העדשה, עדיין אפשר להאזין למיקרופון המובנה במצלמה.

אולי יעניין אותך גם