הדור הבא במחשבים הניידים: כל מה שחשוב וצריך לדעת על מחשבי Copilot+ PC

בשבועות הקרובים יתחילו להימכר בחנויות המחשבים כאלה שמוצגים כ- "מחשבי בינה מלאכותית". מה זה בדיוק אומר, והאם יש סיבה לפתוח את הארנק ולשדרג את המחשב הקודם שלכם באחד חדש ?

שנת הלימודים המשובשת להחריד של התלמידים בישראל עומדת להסתיים, ואיתה צפויה להגיע עונת חיפוש המחשבים לתלמידים שצפויים להצטרף לספסלי מוסדות החינוך בשנה הבאה. הפעם, צפויים המחפשים להיתקל בין אלפי הדגמים המוצעים במושג חדש ומבלבל: Copilot+ PC (קופיילוט-פלוס-פי.סי). אז מה זה והאם זה עדיף על סתם מחשב ? 

 

מה זה Copilot+ PC ?

נתחיל בפירוק של השם: Copilot הוא השם העדכני של מה שנקרא בעבר Bing Chat – המקבילה של מיקרוסופט ל- ChatGPT.

בחודש שעבר הכריזה החברה כי היא מקדמת כעת סוג חדש של מחשבים, שיריצו את הבינה המלאכותית הזו. הפלוס נוסף כדי להגיד שעל מחשבים מהסוג הזה הבינה המלאכותית תרוץ באמצעות החומרה הפנימית, בלי להסתמך על הענן של מיקרוסופט – מה שאמור לאפשר לה להתממשק באופן מושלם עם מערכת ההפעלה.

ולבסוף, האותיות PC מציינות את העובדה שמדובר במחשבים אישיים (Personal Computers) המריצים את Windows.

עכשיו, כשעשינו סדר בשם, ננסה לעשות סדר גם במשמעות שלו.

היתרונות של מחשבי Copilot+ PC

מחשבים שמוגדרים כ- Copilot+ PC מבטיחים, לפי מיקרוסופט, לשלב את ה- AI שלה באופן מושלם. זה יתבטא עוד לפני הדלקת המחשב, במבט על המקלדת, שזוכה למקש חדש המיועד להפעיל את חלון הצ’ט עם ה- AI.

מה שאפשר לעשות אחרי שמפעילים את Copilot זה עניין מורכב: אפשר לשאול אותה שאלות כלליות, כמו שהתרגלנו לעשות עם הצ’טבוטים ברשת – אבל בשביל זה לא צריך אותה כחלק ממערכת ההפעלה.

התכונות שנוספות לה בשילוב עם ווינדוס (Windows) כוללות יכולות לשנות הגדרות מערכת או לפחות לקצר לכם את הדרך לשינוי שלהן, שכן כל פעולה דורשת אישור ידני באמצעות הקשת עכבר.

בנוסף, היא מציעה את Recall, מעין גרסה אמיתית של "זיכרון גורלי", שמצלמת את המסך בכל כמה שניות ומנתחת מה המשתמש רואה ועושה, כדי לעזור לו לשחזר מאוחר יותר כל דבר שהוא רוצה להיזכר בו.

תכונה נוספת בשם Cocreate תשפר תמונות בצייר בזמן אמת על ידי הוספת צלליות, צבעים, אפקטים ועוד. היא מסוגלת גם לטשטש את הרקע בשיחות וידאו או להחליף אותו ברקע וירטואלי באיכות גבוהה מאוד.

ASUS Vivobook S 15, מחשב ה- Copilot+ PC של אסוס

מחשב Copilot+ PC של אסוס: ASUS Vivobook S 15

דגמי Copilot+ PC

בהכרזה, שבע יצרניות חשפו את מחשבי ה- Copilot+ PC שלהן, כולל מיקרוסופט עצמה. אלה הדגמים שנחשפו:

  • דל: מציעה 5 מחשבי Copilot+ PC נכון לעכשיו – XPS 13, Inspiron 14 Plus, Inspiron 14, Latitude 7455 ו- Latitude 7455.
  • אסוס: כרגע השיקה רק את ה- Asus Vivobook S15.
  • לנובו: השיקה שני מחשבים – Yoga Slim 7x ו- ThinkPad T14.
  • אייסר: השיקה רק את ה- Swift 14 AI.
  • HP: השיקה שני מחשבים – HP OmniBook X AI PC ו- HP EliteBook Ultra AI PC.
  • סמסונג: תשיק בקרוב את ה- Galaxy Book4 Edge בשני גדלים – 14 אינץ' ו- 16 אינץ'.
  • מיקרוסופט: השיקה את ה- Microsoft Surface וה- Surface Pro. 


המחירים

כל זה יעבוד, כאמור, על המחשב, ללא צורך בענן, אך מיקרוסופט נמנעת מלטעון שזה אומר שהמידע נשאר על המחשב שלכם. במילים אחרות, זה שאתם לא צריכים את השרתים של מיקרוסופט כדי להפעיל את הבינה המלאכותית זה טוב ויפה, אבל אחרי שהיא עשתה את שלה היא כנראה תדווח על כל דבר שקורה על המחשב שלכם, כפי שעושה כל רכיב בווינדוס כבר מאז גרסה 10.

לפי מיקרוסופט, כדי להימכר כמחשב Copilot+ PC, על המחשב להגיע עם מפרט הכולל NPU, ר"ת של Neural Processing Unit (יחידת עיבוד נוירונית). כלומר, מעין מעבד נפרד ליישומי בינה מלאכותית מעבר למעבד המרכזי (CPU) ולמאיץ הגרפי (GPU), שמהירותו לפחות 40 TOPs – ר"ת של Trillion Operations per Second (טריליון פעולות בשנייה), לצד זיכרון עבודה (RAM) בנפח 16 גיגה-בייט ומעלה ו- 256 גיגה-בייט אחסון.

נכון לזמן ההכרזה, לפני כשבועיים, החברה היחידה שסיפקה שבבי NPU במהירות הנדרשת היתה קוואלקום (Qualcomm), שמיקרוסופט כבר כשלה בעבר מספר פעמים בניסיון לשווק מחשבים המבוססים על שבביה, משום שרובן המוחלט של התוכנות לווינדוס פשוט לא עובדות על השבבים הללו. עם זאת, ממש השבוע השיקו אינטל (Intel) ו- AMD מעבדים עם מהירויות TOPs של 48 ו-50, בהתאמה. באופן מעניין, כל המאיצים הגרפיים של אנבידיה (Nvidia) פסולים, למרות שהם מספקים מהירויות TOPs גבוהות בהרבה (עד 800) – פשוט מכיוון שהם מיועדים, קודם כל, לגרפיקה.

פרט מעניין נוסף הוא שכרגע כל זה מדבר על מחשבים ניידים (לפטופים). כל השבבים עם מעבדי ה- NPU שהושקו עד כה לא מיועדים למחשבים שולחניים. הסיבה עשויה להיות העדפה של מיקרוסופט שמחשבים שולחניים, שממילא מחוברים לחשמל ולרשת כל הזמן, ימשיכו להסתמך על ה- AI בענן שלה, כך שכל המידע שייצרו יהיה מלכתחילה אצלה.

סיבה אחרת עשויה להיות החלטה עסקית של מיקרוסופט שלא משתלם לה להציע את מיתוג ה- Copilot+ PC למחשבים שולחניים, שאפשר לשדרג להם את המעבד באחד חדש וזהו. במקום זה, היא מעדיפה כנראה לכפות עלינו לרכוש מחשבים ניידים, שאותם כמעט בלתי אפשרי לשדרג ולכן ניאלץ לשלם לפחות 1,000 דולרים (בישראל כנראה זה יתגלם ב- 5,000 ש"ח ומעלה) למחשבים חדשים מבית אסוס (Asus), לנובו (Lenovo), דל (Dell), HP, אייסר (Acer), סמסונג (Samsung) או מיקרוסופט עצמה, שרוב המפרט שלהם זהה למחשבים הקודמים שלנו.

אם בכל זאת כל זה קוסם לכם, מחשבים ניידים עם המיתוג החדש מתחילים להימכר בחו"ל ב- 18.6 וסביר להניח שתוך כמה שבועות נראה לא מעט מהם גם בישראל.

אולי יעניין אותך גם