הסמל הכי טוב למגמה הזו הם צמידי הכושר או הצמידים החכמים, שנמצאים איתנו עוד מהעשור הקודם, אך בשנים האחרונות הולכים והופכים מנישה קטנה לשוק עצום, שמוכר מאות מיליוני יחידות כל שנה (השנה צפויים להימכר ברחבי העולם כ- 175 מיליון צמידים, לפי ההערכות של Canalys).
כפי שציינו בכתבה על השעונים החכמים, חשוב להפריד בין שלושה סוגים עיקריים של מכשירים לבישים המאפשרים לנטר בריאות מפרק כף היד: שעונים חכמים המיועדים לשמש כמעין סמארטפונים זעירים שמגיעים עם מסכים צבעוניים ותמיכה באפליקציות. צמידי כושר או רצועות חכמות, שהדגש בהם הוא חיישנים למדידת פעילות והם כוללים מינימום של תכונות אחרות. ושעונים היברידיים, המשלבים בין שתי הקטגוריות.
אז איך בוחרים צמיד כושר או צמיד חכם
צמידי כושר הם כנראה אחת מקטגוריות המכשירים המגוונות ביותר שקיימות בעולם, יחד עם טלפונים סלולריים. לפעמים קשה להאמין ששני מכשירים המוגדרים כצמידי כושר שייכים בכלל לאותו יקום. לכן, חשוב להגדיר כמה דרישות בסיסיות שבלעדיהן קשה אפילו לשקול ברצינות מכשיר כזה ב- 2020:
הכי חשוב – מד דופק: בעבר, צמידים בסיסיים כללו בעיקר חיישני תנועה. כלומר תאוצה ומהירות, ובמקרים מסוימים גם גובה – כדי לנסות לזהות תזוזות כגון הליכה, ריצה, עלייה וירידה במדרגות, הרמת משקולות וכן הלאה. רק דגמים מתקדמים מאוד ויקרים מאוד כללו גם חיישן דופק. כיום, החיישנים הללו נפוצים ביותר מכשירים וביותר רמות מחיר, כך שאין לטעמנו שום סיבה לשקול צמיד שאינו כולל כלל חיישן כזה.
עם זאת, לא כל מדי הדופק שווים: צמידים מסוימים מודדים את הדופק בזמן אמת, בעוד שאחרים מודדים אותו רק כאשר מפעילים מדידה באופן ידני או אחת לכמה דקות במצב רגיל, ואחת לכמה שניות בעת הפעלת מצב אימון ידני. חשוב לבחור צמיד שקצב המדידה שלו יספק לכם את המידע שאתם רוצים אודות הפעילות שלכם.
מסך: צמידי הכושר הראשונים שיועדו רק לעקוב אחר תנועה, הגיעו לרוב בלי מסך כלל והציעו לכל היותר נורות LED זעירות כדי להתריע כאשר הסוללה חלשה. אך מכיוון שהרצועות הללו נלבשות על פרק כף היד, במקום שעון, יש בהחלט מקום לדרוש שלפחות תראינה את השעה. כמו כן, מסך מאפשר ממשק גרפי כלשהו, שדרכו ניתן להפעיל אימונים ולנטר אותם בלי צורך לשלוף את הסמארטפון מהכיס (או מהתיק).
לעומת זאת, יש גם כמה דברים שהבחירה בצמיד כושר, לעומת שעון חכם, אומרת שצריך (או לפחות כדאי) להקריב:
התראות מהסמארטפון – רוב הרצועות החכמות אומנם מתחברות לסמארטפון ותומכות בהצגת התראות, לפחות מאפליקציות מסוימות, אך מכיוון שזו אינה אחת מהמטרות העיקריות שלהן, רובן לא מאוד טובות בזה ועבורנו בישראל הם טובות עוד פחות, מאחר ורובן כלל אינן תומכות בעברית, או תומכות בה באופן מוגבל מאוד. לכן, לטעמנו תאימות של התראות אינה שיקול משמעותי לבחירת צמיד כושר.
שוב, מסך – נכון, מצד אחד פסלנו שעונים ללא מסך כלל. אך מצד שני, חשוב להפנים שאם אתם רוצים שעון למעקב אחר פעילות בלבד, סביר שהמסך יהיה שחור-לבן וברזולוציה נמוכה. ברוב המקרים הוא גם יהיה בבהירות נמוכה יחסית, כך שבאור שמש ישיר תצטרכו להצל על הצמיד כדי לקרוא את המידע. מצד שני, רק עם מסכים בסיסיים כאלה מתאפשר לרצועות כאלו, שאמורות להיות נוחות וקלות, להחזיק יותר מיומיים בין הטענות (ואתם לא תרצו להטעין אותן כל לילה, מאחר ורובן מיועדות גם למעקב אחר השינה שלכם).
אז לאחר שהבהרנו למה חשוב לשים לב, אלה ארבעת הצמידים הפופולריים ביותר שניתן למצוא כיום בישראל:
פיטביט Fitbit Inspire HR
אי אפשר לדבר על צמידי כושר בלי להזכיר את אחת החלוצות בתחום – פיטביט, שכאמור מציעה מכשירים כאלה עוד מהעשור הקודם. הדגם הזה הוא השילוב המושלם בין גודל זעיר למיטב הטכנולוגיה של החברה. הוא מציע מעקב דופק בזמן אמת (כל שנייה בזמן אימון, כל 5 שניות ביתר הזמן), מעקב שינה כולל שלבי עומק שינה, חיישני תנועה, מסך מגע בצבע אחד (פיקסלים לבנים על רקע שחור) ועמידות במים עד לעומק 50 מטר.
הוא תומך בהתראות מהסמארטפון אך לא בעברית (החברה עובדת על הוספת עברית מזה יותר משנה וחצי, והיא צפויה להגיע בעדכון תוכנה עתידי, אם כי לא ברור מתי). אחד מהיתרונות והחסרונות הבולטים ביותר של מכשירי פיטביט היא האפליקציה של החברה – היא נחשבת לטובה ביותר בתחום ומניסיון אישי היא באמת נוחה בכמה וכמה רמות מהמתחרות. מצד שני, היא גם אחת היחידות שאינה מסתנכרנת עם גוגל פיט (Google Fit), אשר נחשבת לאפליקציית הבריאות המרכזית שמולה אפשר לסנכרן את כל היתר למקרה שרוצים לעבור בין מכשירים בלי לאבד את המידע. עם זאת, קיימת אפליקציית צד שלישי לאנדרואיד שמאפשרת לסנכרן את המידע לפחות באופן חלקי.
חשוב לשים לב שהצמיד קיים בשתי גרסאות: Inspire, שלפי ההגדרה שלנו אינה צמיד כושר אמיתי שכן אין בה מד דופק, ו- Inspire HR. מחירה של Inspire HR בישראל הוא כ- 500 ש"ח.
חיי הסוללה שלו הם כ- 5 ימים ומי שרוצה חיי סוללה ארוכים יותר וחיישן גובה למדידת מספר הקומות שעליתם/ירדתם, יעדיף את Charge 3 או המחליף שלו, Charge 4, שהושק לאחרונה בעולם ויגיע בקרוב לישראל עם תוספת של GPS עצמאי, כך שניתן לצאת לריצות או רכיבות בלי הסמארטפון).
גרמין Garmin Vivosmart 4
גרמין, שהיתה בעבר מלכת ה- GPS, המציאה את עצמה מחדש והפכה לאחד המותגים הבולטים בעולם צמידי ושעוני הכושר. הדגם הזה הוא הבסיסי ביותר שלה ומתחרה ראש בראש מול זה של פיטביט, עם מסך מגע בצבע לבן על רקע שחור, מד דופק בזמן אמת וחיי סוללה של כשבוע.
בין היתרונות שלו ניתן למנות חיישן גובה, שבפיטביט כאמור נמצא רק בדגמים יקרים יותר, כמו גם חיישן תאורה לשינוי אוטומטי של בהירות המסך, התאמה אוטומטית של יעדי התנועה היומיים בהתאם לממוצע של המשתמש (בפיטביט היעדים מוגדרים באופן זהה לכולם אלא אם המשתמש מגדיר ידנית יעד אחר) ותמיכה בעברית בממשק.
בין החסרונות ניתן למנות אי דיוק במדידת הדופק ובזיהוי האימונים האוטומטי, כמו גם האפליקציה של החברה שהיא מעט פחות ידידותית מזו של פיטביט וגם היא לא מאפשרת סנכרון עם גוגל פיט (אבל גם כאן קיימת אפליקציה של מפתח עצמאי למי שרוצה לסנכרן את המידע). מחירו של ה- Vivosmart 4 בישראל הוא כ- 600 ש"ח, ומי שרוצה גרסה עם מסך צבעוני ו- GPS יצטרך להוסיף עוד כמאה ש"ח לדגם Vivosport.
לרכישת Garmin Vivosmart 4 מאייבורי
שיאומי Xiaomi Mi Smart Band 4
שיאומי מייצרת כמעט כל מוצר שניתן להעלות על הדעת ותמיד מצליחה להציע תכונות דומות למתחרים בשבריר מהמחיר. המקרה הזה אינו יוצא דופן – הדור הרביעי של רצועת הכושר מבית החברה הוא להיט היסטרי בישראל, ועם מחיר שנע בין 130 ל-200 ש"ח, שהוא פחות ממחצית מהמתחרים הגדולים, זה לא פלא.
הצמיד של שיאומי קטן וקל מאוד, ולמרות זאת מצליח לדחוס לתוכו מסך צבעוני. מעבר לזה, בניגוד לשני הצמידים הקודמים, הוא לא מגיב רק לנגיעות אלא גם להחלקות על המסך, מה שאומר שקל יותר להשתמש בו, אך מצד שני הוא נוטה להפעיל את עצמו במקלחת או בעת שטיפת ידיים, כאשר טיפות מים גורמות למסך לזהות בטעות החלקות. תמיכה בעברית לא תמצאו פה.
חיסרון בולט שלו לעומת שני הקודמים הוא מד הדופק. הצמיד של שיאומי מודד דופק בתדירות גבוהה רק בזמן הפעלת מצב אימון, בעוד ביתר הזמן, תדירות המדידה הגבוהה ביותר שניתן לבחור באפליקציה היא פעם בדקה. עם זאת, לרוב האנשים כנראה שווה לספוג את החיסרון הזה כדי לקבל את היתרון הגדול האחר שלו – חיי סוללה של שלושה שבועות (ואף כמה ימים מעבר לכך, מניסיון אישי).
האפליקציה של שיאומי היא נקודה רגישה נוספת: הממשק שלה לא ידידותי כלל, לטעמנו, ומקשה מאוד לעקוב אחר היסטוריית הפעילות. מצד שני, היא מסתנכרנת עם גוגל פיט, כך שאפשר פשוט לעקוב אחר ההיסטוריה מהאפליקציה שמגיעה היום עם כל מכשיר אנדרואיד.
לרכישת Xiaomi Mi Smart Band 4 מאייבורי
סמסונג Samsung Galaxy Fit e
הצמיד הקטן והחמוד הזה כמעט שלא זוכה לתשומת לב, אבל במחיר של פחות מ- 200 ש"ח זוהי הרצועה החכמה והזולה ביותר של מותג שאינו סיני.
המחיר הנמוך אומנם מתבטא בתמורה, אך מדובר בפשרות שבהחלט מתקבלות על הדעת: המסך הקטן בעל הצבע הבודד לא מאוד בהיר, אך יחד עם זאת מציג את כל המידע הדרוש. הפעלת מצב אימונים דורש שימוש באפליקציית הסמארטפון (או הסתמכות על מצב זיהוי האימון האוטומטי אשר יודע לזהות הליכה, ריצה ואימון אירובי כללי). והסוללה ? מחזיקה רק 3-4 ימים.
לרכישת Samsung Galaxy Fit e מאייבורי
מצד שני, עם מד דופק בזמן אמת, מעקב שינה, וסנכרון עם אפליקציית הבריאות הדידותית של סמסונג, שיודעת גם להסתנכרן עם זו הידידותית עוד יותר של גוגל, מדובר במוצר שנותן תמורה טובה למחיר.