תפקידו של FreeSync בעולם הגיימינג
בשנת 2015, שחררה חברת AMD לעולם את טכנולוגית FreeSync שתפקידה הוא לבצע סנכרון בין קצב הרענון של מסך המחשב לבין כמות הפריימים לשנייה (FPS) של המשחק. טכנולוגיה זו פותחה כדי לפתור בעיות תקשורת בין כרטיס המסך למסך עצמו, והיא המתחרה הישירה של G-Sync מבית Nvidia.
הטכנולוגיה יודעת להתמודד עם שינויים ב- FPS ולהתאים את קצב הרענון של המסך לקצב הפריימים אשר מתקבלים במשך כל שנייה, דבר אשר נותן תחושת משחק חלקה ומהנה יותר, ללא קרעים המופיעים בתמונה בזמן מעברים חדים במשחק למשל. שנתיים לאחר מכן, בשנת 2017, הכריזה ענקית המחשבים AMD על דור חדש ל- FreeSync אשר נקרא FreeSync 2.
מה זה FreeSync 2
אז כפי שציינו כבר, FreeSync 2 היא דור ההמשך של FreeSync הותיק, כאשר התפקיד שלה הוא לשפר את התמיכה בסנכרון קצב הרענון ולתמוך בטכנולוגיית HDR (טכנולוגיה אשר משפרת את הניגודיות ואת עומק הצבעים במסכי מחשב וטלוויזיה). בנוסף, FreeSync 2 תפעיל את ה- HDR במשחקים באופן אוטומטי, רק במידה והמשחק תומך בה.
כדי שהטכנולוגיה הזו תעבוד צריכים להתקיים שלושה תנאים: 1. כרטיס המסך צריך לתמוך בה. 2. המסך צריך לתמוך בה. 3. גם המשחק צריך להציע תמיכה בטכנולוגיה הזו.
במסכים שתומכים ב- HDR קיימות שתי המרות מרחבי הצבעים: הראשונה היא בין המשחק לפרוטוקול התעבורה (HDMI או DisplayPort) והשנייה מתרחשת בין מרחב הצבעים של פרוטוקול התעבורה לבין מרחב הצבעים של המסך. כיום, מסכי מחשב מגיעים עם מעבדים חלשים יחסית, דבר אשר הופך את תהליך המרת הצבעים לאיטי. FreeSync 2 בעצם חוסכת בהמרה אחת ומעבירה את מרחב הצבעים של המשחק ישירות אל מרחב הצבעים של המסך.
דבר נוסף וחדש שמביאה איתה FreeSync 2, הוא פיצוי קצב רענון נמוך Low Framerate Compension (או בקצרה LFC). במידה והפריימים לשנייה נופלים מתחת לטווח הנתמך של כרטיס המסך, ה- LFC מופעל באופן אוטומטי ותפקידו להכפיל את כמות הפריימים בשנייה, ולהרחיב את קצב הרענון. כך הוא בעצם מתמודד גם עם תופעת הקריעה בתמונה וגם ובגמגום. שתי תופעות אשר גורמות לנפילות רבות בכמות הפריימים לשנייה בזמן משחק.
איך מפעילים ועובדים עם FreeSync 2
אז ראשית כל וכמו שהזכרנו כבר קודם לכן, כדי ליהנות מהטכנולוגיה הזו תצטרכו גם כרטיס מסך, גם מסך וגם משחק תומכים. לדוגמה: המסכים Agon AG273QCX מבית AOC וה- EX3203R מבית BenQ מציעים תמיכה ב- FreeSync 2. כרטיסי מסך שתומכים בטכנולוגיה הזו, הם כל הכרטיסים של חברת AMD מסדרה 4X0 ומעלה. משחק שתומך ב- FreeSync 2 הוא ה- Call of Duty: Black Ops 4 למשל.
לאחר הרכישה של שלושת המוצרים הללו תצטרכו להוריד דרייברים מעודכנים לכרטיס המסך, ולהפעיל בתפריט של מרכז הבקרה את FreeSync.
ההבדלים בין FreeSync ל- FreeSync 2
אומנם זה נשמע כאילו טכנולוגיית FreeSync 2 היא היורשת של FreeSync הותיק, אך בפועל זה לא בידיוק כך. שתי הטכנולוגיות הללו יוצרו למטרות שונות והן מתקיימות יחד בשוק.
גם FreeSync 1 וגם FreeSync 2 כלולים בדרייברים של כרטיסי המסך מבית AMD ואין צורך בתוסף מיוחד בשביל להפעיל אותן. FreeSync 2 הפך לסטנדרט במסכים איכותיים בעלי תג מחיר גבוה, וגם במסכים אשר תומכים בקצב רענון משתנה ותכונות מתקדמות נוספות.
ההבדלים בין טכנולוגיית FreeSync לבין טכנולוגיית FreeSync 2 באים לידי ביטוי אך ורק ב- HDR ובפיצוי על FPS נמוך. אם אתם לא גיימרים מכורים ואין בכוונתכם להשקיע סכומי עתק על ציוד גיימינג, תוכלו להסתפק ב- FreeSync הוותיק והטוב.