למה בכלל צריך מצלמת אקסטרים
שאלה טובה. אם החיים שלכם נעים בין הבית למשרד, או מקסימום בין הבית, המשרד ומסיבות הגן או בית הספר של הילדים – סביר להניח שאתם לא צריכים מצלמת אקסטרים. הן מיועדות יותר למי שמבצע פעילויות שבהן יש רצון או צורך בתיעוד וידאו ומכשיר שיצליח לתעד הכל בלי להישבר בפגיעה הראשונה בעץ (בניגוד, נניח, לכל סמארטפון עם "זכוכית גורילה" שמתגלית כרכיכה כשהיא מתנפצת בכל נפילה קטנה). פעילויות כאלו יכולות לכלול סקי בשלג, סקי מים, צניחה חופשית, גלישת גלים, טיולי שטח, צלילה, או אפילו נסיעה על כלי רכב דו-גלגלי בין המטאורים המעצבנים האלה עם ארבעת הגלגלים שמתעקשים לחסום את כבישי ישראל.
גם למי שנוסע באחד המטאורים האלה, הקרויים בלעז אוטומובילים, עשוי ליהנות מהימצאותה של מצלמה כזו, לתיעוד עבירות תנועה של נהגים אחרים או להוכחות נגד שוטרים שרודפים אתכם סתם ללא סיבה בבית המשפט לענייני תעבורה (חפשו בגוגל "מצלמת הדרך הצילה אותי" ותראו כמה כסף מצלמות כאלה חוסכות לאנשים). אומנם, יש בשוק מצלמות ייעודיות לרכב, אבל מצלמות אקסטרים גם עמידות יותר בחום הישראלי וגם חוסכות מחלק מהנהגים, שממילא רוצים מצלמה כזו לטיולים רגליים או אחרים, את הצורך להחזיק שתי מצלמות כמעט זהות – אחת בתיק ואחת ברכב.
מה צריך לבדוק לפני שקונים מצלמת אקסטרים
יש מספר פרמטרים חשובים שצריך לקחת בחשבון לפני שקונים מצלמת אקסטרים והם:
צורה
כשאנחנו אומרים צורה, אנחנו מתכוונים בעיקר לכמה המצלמה דומה לגו-פרו. החברה האמריקאית נחשבת למובילת שוק מצלמות האקסטרים, וסדרת ה- Hero שלה היא הסטנדרט לאביזרים למצלמות אקסטרים. לכן, אחד המדדים החשובים במצלמות כאלו הוא האם הן כוללות תמיכה בחיבור לכל האביזרים האלה. החל מחצובות שמתחברות בהברגה, דרך גימבלים (מעין מקלות סלפי רובוטיים שתפקידם לייצב את המצלמה) ועד למתקני עגינה שונים לחיבור לקסדות, תיקים וכולי.
צילום
כמובן שכמו בכל מצלמה, חשובות יכולות הצילום – אבל לא בדיוק אותן יכולות שאתם רגילים לבדוק במצלמות אחרות. כאן המגה פיקסלים פחות חשובים, והרבה יותר חשובה צורת הצילום:
מצלמות אקסטרים מבוססות על עדשות רחבות מאוד, מה שמאפשר ללכוד זווית ראייה רחבה מאוד של 150 מעלות בממוצע (סמארטפונים שעוברים את ה- 100 כמעט ולא קיימים כיום, ומקרה יוצא דופן הוא Galaxy A9 שמגיע עם עדשה רחבה עם זווית של 120 מעלות שמספקת תיעוד מקיף יותר). מצד שני, היא יוצרת את אפקט "עין הדג" או באנגלית Fisheye שיוצר קימור של קווים ישרים יותר ויותר ככל שהם מתרחקים ממרכז התמונה לאחד הקצוות. חלק מהמצלמות מאפשרות לבחור במצבים ש"מתקנים" את האפקט הזה בצורה אוטומטית, בעוד אחרות דווקא לוקחות אותו לקצה בהנחה שזה נראה אותנטי יותר, בעיקר אם רוצים לצפות בתיעוד בקסדת מציאות מדומה.
כמובן שגם איכות הווידאו חשובה כאן. ברשימת המצלמות המומלצות כללנו אך ורק כאלה שמסוגלות לצלם ב- 4K, אך גם קצב הצילום ומספר התמונות בכל שנייה הוא גורם משמעותי מאוד, במיוחד בצילומי תנועה. לכן יש לשים לב לנתון הזה כאשר בוחרים מצלמה וצריך לחשוב גם האם מוכנים לוותר על צילום באיכות גבוהה של 4K כדי לצלם יותר פריימים באיכות Full HD, למשל. בהילוך איטי מומלץ לא להסתפק בפחות מ- 120 פריימים לשנייה.
עוד דבר שחשוב בצילום בתנועה הוא ייצוב – רוב המצלמות כוללות ייצוב אלקטרוני (מלבד אחת, שניגע בה בהמשך), אך לא בכולן הייצוב עובד באותה רמה. חשוב לצפות בדוגמאות ולשקול האם אתם רוצים להסתפק במצלמה זולה עם ייצוב בסיסי, או להוציא יותר כסף על מצלמה עם ייצוב משופר, או שאתם בכלל משקיענים ומתכוונים לקנות גימבל שיאזן את הצילום בצורה מקצועית.
חיי סוללה
מצלמות אקסטרים מצלמות טוב יותר מסמארטפונים, אך מחזיקות פחות מהם. לכן, כדאי לשקול את הנקודות הבאות: כמה זמן הסוללה מחזיקה ? האם ניתן לרכוש סוללה נוספת ולהחליף ביניהן באמצע הפעילות כדי להמשיך לצלם מייד ללא צורך בהטענה ? והאם ניתן להטעין תוך כדי צילום ? (טוב בעיקר למי שמתכוון להשתמש במצלמה במכונית לנסיעות של יותר משעה).
שיקולים נוספים
אם אתם רוצים לערוך את הסרטונים, כדאי שתבדקו את אפשרויות העריכה שמספק ממשק המצלמה, האפליקציה הנלווית שלה לסמארטפון או התוכנה הייעודית למחשב. תמיד שווה גם לבדוק אם הפורמט שהמצלמה מייצאת (בדרך כלל MP4) נתמך בתוכנת עריכה שמתאימה לצרכים שלכם. כל המצלמות שומרות את התיעוד על כרטיסי זיכרון, ואם אתם יוצאים לפעילויות ארוכות ומתכוונים לצלם במשך כמה שעות (עם סוללות חלופיות או עצירות הטענה) בלי להעביר את התכנים למחשב, מומלץ להצטייד במצלמה שתומכת בכרטיסי זיכרון בעלי נפח של 128 גיגה בייט.
דגמים מומלצים
אז אחרי שעברנו על כל מה שצריך לקחת בחשבון לפני שקונים מצלמת אקסטרים, כעת נמליץ על מספר דגמים פופולריים:
Akaso V50 Pro
המצלמה הזו היא אחת האהובות ביותר באמזון – ובצדק. היא אחת הזולות שיש, אבל מגיעה עם מפרט מצוין ומציעה תכונות מתקדמות: חיישן 20 מגה פיקסל ומעבד שתומך בצילום וידאו ברזולוציית 4K ב- 30 פריימים לשנייה או Full HD ב- 60 פריימים לשנייה עם ייצוב תמונה אלקטרוני הנשלט על ידי ג'ירוסקופ בעל 6 צירים, שעובד לא רע אם כי לא טוב כמו במצלמות של גו פרו. יש לה מסך מגע בהיר למדי בגודל 2 אינץ' לשליטה, עם מצבי צילום שכוללים 4 זוויות שונות (צרה, בינונית, רחבה ורחבה מאוד) ותיקון של אפקט Fisheye, יצירת טיימלאפס Time Lapse אוטומטי, מיקרופון באיכות לא מדהימה אבל עם סינון רוח מצוין, תמיכה בחיבור מיקרופון חיצוני, קישוריות ווייפיי WiFi לחיבור לסמארטפון לצפייה ושליטה בצילום בזמן אמת, הברגה לחיבור חצובות ואביזרים, אפשרות לצילום תוך כדי טעינה עם חיי סוללה של כמעט שעה לצילום ב- 4K, ושעה ורבע של צילום באיכות Full HD.
היא גם מגיעה עם אחת הערכות הנדיבות ביותר בתעשייה (יכול להשתנות עם הזמן): שתי סוללות, מטען כפול (שמאפשר להטעין את שתיהן בו זמנית), אביזרים רבים לחיבור, כיסוי עמיד למים ושלט שניתן ללבישה כשעון. מחיר: 112.71 דולר (כ- 408 ש"ח), או 139.99 דולר לדגם Elite לא כולל משלוח ומיסים.
לרכישת Akaso V50 Pro מאליאקספרס
Akaso V50 Pro
SJCAM SJ6 Legend
המצלמה הזו טיפה פחות טובה מהקודמת, אבל נמכרת בישראל במחיר לא גבוה יותר מכפי שתעלה לכם ה- Akaso עם משלוח, והיא כוללת כמה תכונות אטרקטיביות: היא מגיעה עם חיישן 16 מגה פיקסל של פנסוניק, עם תמיכה בצילום באיכות 2K ב- 30 פריימים לשנייה (ובאינטרפולציה ניתן להגיע לאיכות של 4K ב- 24 פריימים לשנייה, אבל זה לא קצב צילום מספיק כדי להיחשב שימושי), Full HD ב- 60 פריימים לשנייה או 720p ב- 120 פריימים לשנייה להילוכים איטיים.
בנוסף למסך המגע שנמצא מאחור, יש לה גם מסך קדמי, שלא מראה מה אתם מצלמים אלא מציג רק את זמן הצילום ומידע על מצב הסוללה. ייצוב התמונה שלה קצת פחות טוב מהמצלמה הקודמת והמיקרופון הפנימי גם הוא באיכות לא מספיק טובה, אך בהחלט ניתן להבין את מה שאומרים בו גם בסביבה רועשת. בנוסף לזה יש גם תמיכה בחיבור מיקרופון חיצוני, אם כי החיבור הוא מסוג Mini USB המיושן, שאליו ניתן לחבר מתאם ל- 3.5 מילימטר (ולחבר מיקרופונים שמיועדים למצלמות מקצועיות).
היא כוללת הברגה לחצובות, כיסוי מגן שמשאיר את מסך המגע נגיש, אפשרות לצילום וטעינה בו זמנית, "מצב מכונית" בממשק, קישוריות WiFi לחיבור לסמארטפון לשליטה וצפייה בשידור חי, תמיכה בכרטיסי SD בנפח 128 גיגה בייט, סוללה נשלפת וחיי סוללה של כשעה ורבע בצילום 4K, או שעה וחצי ב- 2K, או שעה ושלושת רבעי ב- FullHD 60 פריימים לשנייה, ושעתיים ב- FullHD 30 פריימים לשנייה. הערכה שלה גם היא כוללת אביזרי חיבור ועגינה רבים, אך שלט חיצוני ללבישה כשעון שדווקא קיים גם בדגם הזה, לא כלול בערכה ויש לרכוש אותו בנפרד. מחיר: 605 שקלים.
לרכישת SJCAM SJ6 Legend מאתר P1000
לרכישת SJCAM SJ6 Legend מגירבסט
SJCAM SJ6 Legend
שיאומי Xiaomi Mi Action Camera 4K
אם אתם תוהים מתי כבר נגיע למותגים נורמליים, השם הזה, שאולי לא מוכר לכם, שייך לחברת בת של שיאומי, כך שכאן אתם כבר מתחילים להבין שמדובר במוצר שנותן תמורה טובה למחיר. ה- Mijia 4K מגיעה עם חיישן 8 מגה פיקסל בלבד, אבל הוא של סוני, כך שהאיכות שלו היא ללא פשרות. גם ייצוב התמונה טוב למדי יחסית למחיר הנמוך, ומתקרב לזה של גו פרו. אפשר לצלם בה ב- 4K בקצב של 30 פריימים לשנייה בלי ייצוב, או עם ייצוב באיכויות Full HD ב- 30, 60 או 100 פריימים לשנייה ו- 720p ב- 200 פריימים לשנייה. מסך המגע שלה גדול למדי – 2.4 אינץ', אבל לא מספיק בהיר להפעלה באור שמש ישיר. מצד שני, הוא כולל המון אפשרויות כמו טיימלאפס אוטומטי, הפחתת רעשים בצילום, צילום וידאו ותמונה בו זמנית, וכמובן שליטה על זווית הצילום ותיקון של אפקט FishEye. היא גם מתחברת לאפליקציה של שיאומי (Mi Home) בסמארטפון לשליטה וצפייה בזמן אמת, וכוללת הברגה לחיבור חצובות ואביזרים. בנוסף, היא גם תומכת בצילום תוך כדי הטענה.
החדשות הרעות הן ש- Xiaomi לא כללה בקופסה אף אביזר מלבד הסוללה וכבל הטעינה. אפילו לא כרטיס זיכרון או כיסוי חסין למים. את הכל תצטרכו לרכוש בנפרד. היא גם לא תומכת בחיבור של מיקרופון חיצוני. מצד שני, המיקרופון הפנימי שלה חזק מאוד. החדשות הטובות הן שמלבד איכות התמונה שזוכה למחמאות רבות ברשת, גם חיי הסוללה שלה מרשימים למדי: שעה וחצי באיכות של 4K, או שעתיים באיכות FullHD. מחיר: 649 שקלים.
לרכישת Mijia 4K דגם מיני מגירבסט
Xiaomi Mi Action Camera 4K
סוני Sony FDR X3000
המצלמה הזו היא עוף מוזר: היא לא נראית כמו רוב מצלמות האקסטרים אשר בדרך כלל מעתיקות את הצורה הקופסתית של גו פרו, אלא היא נראית כמו מצלמת וידאו ידנית שהתכווצה (מאוד). מה שאומר שהיא לא מתאימה כמעט לאף אביזר סטנדרטי שיש כיום בשוק וצריך לרכוש עבורה אביזרים נדירים יותר. מצד שני, כל מי שנגע בה אומר שהיא אחת המצלמות הטובות בעולם – לא רק בתחום מצלמות האקסטרים, אלא בכלל. היא מגיעה עם חיישן Exmor Rs של סוני ברזולוציית 8.2 מגה פיקסל, עם עדשת צייס Carl Zeiss וייצוב תמונה אופטי (מצלמת האקסטרים היחידה שמצאנו עם התכונה הזו), שמאפשר צילום 4K ב- 30 פריימים לשנייה, FullHD עד 120 פריימים לשנייה ו- 720p ב- 240 פריימים לשנייה והכל בלי רעידות.
מלבד איכות תמונה מדהימה, היא מספקת גם סאונד מעולה בעזרת מיקרופון איכותי וחיבור 3.5 מילימטר למיקרופונים שמיועדים למצלמות מקצועיות, וכוללת הברגה לחיבור חצובות ואביזרים, אבל כאן נגמרות החדשות הטובות: אין לה מסך מגע או איזשהו מסך צבעוני שמראה מה מצלמים, אלא רק מסך שחור לבן שמציג תפריטים לבחירת איכות הצילום ומידע כמו זמן הצילום ומצב הסוללה. אפשר לחבר אותה לסמארטפון דרך WiFi לצפייה ושליטה על הצילום בזמן אמת, והיא אפילו תומכת במצב בשם High-Power WiFi שמקצר את ההשהייה בין הצילום לבין מה שרואים על הסמארטפון. יש גם שלט שמאפשר לצפות בצילום בזמן אמת והוא מתחבר למצלמה או שניתן לענוד אותו כמו שעון. אבל גם כאן הוא לא כלול בערכה ותצטרכו לרכוש אותו בנפרד.
מחיר: 350 דולר (1,323 ש"ח) עם ערכה שכוללת כרטיס microSD בנפח 64 גיגה עם מתאם, סוללה נוספת, חצובה, נרתיק וערכת ניקוי – אבל לא כולל משלוח לישראל.
Sony FDR X3000
גו פרו GoPro Hero7 Black ו- GoPro Hero 2018
למה שני דגמים, אתם שואלים ? כי גו פרו הוציאה ב- 2018 ארבע מצלמות חדשות, וטווח המחירים שלהן פשוט עצום, כך שגם אם אתם רוצים ללכת על המקור יש לכם אפשרויות שונות ומבלבלות. אז נתחיל עם הזולה יותר: GoPro Hero 2018 היא ככל הנראה Hero5 בגוף חדש והיא עדיין עושה את העבודה בצורה לא רעה בכלל. יש לה מסך מגע מאחור, ומלפנים יש מסך המציג מידע על מצב הצילום והסוללה. היא מגיעה עם חיישן 10 מגה פיקסל שתומך בצילום וידאו ב- FullHD או 2K (על הקופסא כתוב Full HD, אך בפועל הרזולוציה היא 1440p) ב- 60 פריימים לשנייה, וזה הכל בעצם. הממשק שלה לא מאפשר לבחור את האיכות או את מהירות הצילום וזאת בניגוד לשני הדגמים החדשים יותר: Hero7 White ו- Hero7 Silver, שכוללים גם תמיכה ב- 4K.
אז למה אנחנו ממליצים על הדגם הזה ולא על שני האחרים ? כי שניהם מגיעים בגוף ללא מסך קדמי, שבו לא ניתן להוציא ולהחליף סוללה או כיסוי עדשה. אם כיסוי העדשה נשרט, צריך להחליף את כל המכשיר, ואם נגמרה הסוללה אי אפשר פשוט להכניס אחת אחרת, אלא חייבים להמתין להטענה. ב- Hero 2018 לעומת זאת הסוללה וכיסוי העדשה מתחלפים, וחוסר הבחירה במצבי צילום יכול דווקא לקרוץ למשתמשים מסוימים שאולי מעדיפים לא להסתבך עם המצבים השונים.
מסך המגע שלה בהיר מספיק לשימוש בשמש והחיבור הוא מסוג USB-C, כך שהטעינה צריכה להיות מהירה למדי. המיקרופון שלה מעולה, למרות שאיכות התמונה שלה מעט פחות טובה יחסית לדגם 2018 של החברה המובילה בתחום. מחיר: 799 שקל.
GoPro HERO7
GoPro Hero7 Black היא מצלמת הדגל של החברה שהושקה לא מזמן. היא מגיעה עם חיישן 12 מגה פיקסל ומעבד בעל אלגוריתם ייצוב תמונה מתקדם מאוד, שמאפשרים צילום ב- 4K ב- 60 פריימים לשנייה, ב- 2K ב- 120 פריימים לשנייה וב- FullHD ב- 240 פריימים לשנייה, שזה יותר מכל מצלמה מתחרה. מצד שני, בביצוע Pan (הזזה חלקה של המצלמה הצידה) ניתן לראות שהייצוב לא עובד יותר מדי טוב – אבל זה עשוי להסתדר בעזרת עדכון קושחה.
המצלמה כוללת מסך מגע אחורי ומסך מידע קדמי, הסוללה והעדשה מתחלפות, שלושה מיקרופונים שמספקים סאונד מצוין, והיא כוללת אפשרויות כמו טיימלאפס אוטומטי, צילום אנכי שמתאים לאינסטגרם, שידור חי לפייסבוק, ושקע טעינה מסוג USB-C. מחיר: 1,879 ש"ח.
לרכישת GoPro HERO7 Black Edition מקיי אס פי
GoPro Hero7 Black
לסיכום, אז מה הכי טוב בשבילכם ? אם אתם רוצים מצלמה לתיעוד סטנדרטי של טיולים ונהיגה, אתם לא צריכים להשקיע יותר מ- 3 ספרות. המצלמות היקרות יותר מוסיפות מלבד עוד קצת איכות, בעיקר צילום בקצבי פריימים מתאימים יותר ליצירת הילוכים איטיים כדי להרשים את החבר'ה. רק מי שמתכוון להשתמש במצבים האלה באופן קבוע יהנה מההשקעה הארבע ספרתית. גילוי נאות.