איך בוחרים עכבר למחשב – גודל, נוחות, כפתורים, רגישות וחיבור
אז הגיע הזמן שנדבר על עכברים. כולנו מכירים אותם ומשתמשים בהם כבר עשרות שנים, אבל כשבוחרים עכבר למחשב הנייד, כזה שמשתמשים בו לצרכי עבודה ולא עכבר המיועד לגיימינג למשל, הנה כמה דברים שאתם צריכים לקחת בחשבון לפני שאתם רוכשים אחד.
גודל: לפעמים צריך להזכיר את המובן מאליו. תיקי מחשבים רבים היום הם דמויי מעטפות, כלומר, שטוחים מאוד, והעכבר שאתם משתמשים בו בבית לא ייכנס אליהם, או ייכנס וייצור בליטה מטרידה שעלולה להרוס את התיק. מצד שני, צריך לזכור שעכברים שטוחים מידי הם לא נוחים לשימוש לרוב האנשים. אז צריך פשרה כלשהי.
נוחות: בנוסף לגודל, חשוב שהעכבר שאיתו אתם עומדים לבלות לא מעט שעות בשנים הקרובות (כי עכבר לא מחליפים כל שנה) מעוצב בצורה כזאת שתוכלו להשתמש בו מבלי לגרום נזק לפרק כף היד המונח על השולחן. לכן, עכבר ארוך שמעודד להניח את האצבעות לאורכו, עדיף מהעכברים הזעירים שמעודדים אחיזה דמויית עכביש שגורמת ללחץ על פרק כף היד.
כפתורים: עכברים רבים כוללים, מלבד שני הכפתורים ההכרחיים (כפתור שמאלי וימני) וגלגלת, כפתורים נוספים – לפעמים הגלגלת עצמה משמשת גם ככפתור אמצעי, ובעכברים רבים יש גם כפתורים אחרים שימושיים. בדרך כלל את הכפתורים הנוספים ניתן להגדיר כקיצורי דרך לפעולות נפוצות, למשל: לחיצה בודדת לפתיחת Word או OpenOffice Write. את ההתאמה האישית של הכפתורים ניתן לעשות בעזרת התוכנות הייעודיות של העכברים, או תוכנות צד שלישי שניתן למצוא ברשת. זה אומנם לא הכרחי, אך בהחלט יכול להיות שימושי ולחסוך בזמן.
התאמה לשימוש ביד שמאל: עבור השמאליים שבינינו, לא מעט עכברים הם סיוט, וזאת מכיוון שהם מותאמים לשימוש ביד ימין. חלקם כוללים קימור מיוחד לאגודל יד ימין, ובאחרים יש כפתורים בקימור הזה. בעיה אחרת שנפתרה במערכות ההפעלה Windows 8 ו- Windows 10 היא היכולת להחליף בקלות בין שני כפתורי העכבר דרך מסך הגדרות העכבר של המערכת. עכשיו רק נותר לוודא שהעכבר שאתם קונים הוא סימטרי. דרך אגב, כל העכברים בסקירה זו מלבד אחד הם כאלה.
רגישות: בשימוש יומיומי הסעיף הזה, שבעבר הראה כמה העכבר יזוז עם כל תנועה, כמעט ולא משנה כיום. אומנם, עדיין מייצרים עכברים עם חיישנים בעלי DPI (נקודות לאינץ') של בין 500 לכמה אלפים, אבל רובם יגיעו עם כ- 1,000 שזה מספיק מדויק לשימושים שאינם משחקי פעולה או עריכת תמונות, ועובד לא רע על רוב סוגי המשטחים (מלבד זכוכית). את מהירות תזוזת העכבר בפועל ניתן כיום לשנות בקלות דרך ההגדרות של Windows, כך שגם עכברים עם dpi נמוך יוכלו לתפקד כאילו כל מספר הנקודות לאינץ' שהם זזים הוא כמה אלפים.
חיבור: בהגדרה הזו אנו כוללים את השאלות האם העכבר חוטי או אלחוטי. ואם הוא אלחוטי – האם הוא מתקשר עם המחשב בבלוטות' או בתקשורת רדיו "רגילה", והאם הוא מגיע עם דונגל. ההבדל בין חוטי לאלחוטי ברור, הכבל של העכבר מעיק על התנועה, אבל פותר אתכם מלחשוב על סוללות או לאבד דונגלים. בלוטות' Bluetooth נתמך ברוב המחשבים (וגם סמארטפונים וטאבלטים) מהשנים האחרונות, כך שעכברים בתקן זה יכולים לתקשר עם כל מכשיר שיש לכם, לעומת עכברים עם דונגל שעלול להיאבד (וגם נתמכים רק בסמארטפונים עם USB-OTG פלוס מתאם). עם זאת, עכברים עם דונגל תקשורת רדיו רגילה הם בעלי טווח תקשורת גדול יותר, כך שיש מי שיעדיף אותם (אם כי רוב האנשים ממילא משתמשים בעכבר במרחק של פחות ממטר מהמחשב, ואז אין לכך שום השפעה). שיקול נוסף בנוגע לעכברים אלחוטיים הוא חיי הסוללה – אלה יכולים לנוע בין חודש ליותר משנה, ותמיד רצוי לבחור עכבר עם חיי סוללה ארוכים, כדי לא להיתקע באמצע הסמסטר או בזמן העבודה עם סוללה גמורה.
עכברים מומלצים למחשבים ניידים
אז אחרי שהצגנו את כל השיקולים שצריך לקחת בחשבון לקניית עכבר למחשב הנייד, הנה חמישה עכברים המייצגים לדעתנו את טווח האפשרויות הרלוונטיות לשימוש יומיומי עם מחשב נייד:
Speedlink Beenie
זוהי דוגמה מצוינת לעכבר חוטי המותאם לניידות: אורכו פחות מ- 8 ס"מ, עוביו 32 מ"מ ומשקלו 42 גרם. הכבל שלו מצויד בגלגלת כפולה שמאפשרת אחסון נוח ובלי סיבוכים, ונמתחת לאורך שבין 10 ל- 70 ס"מ. הגלגלת שלו היא גם כפתור אמצעי והכפתורים שלו שקטים יחסית, כדי שלא תפריעו לחברים בכיתה. הוא בעל דיוק אופטי של 1,200DPI ומחירו כ- 65 שקלים כולל משלוח.
לקניית Speedlink Beenie מאיביי
Speedlink Beenie
לנובו Lenovo 300 Wireless Compact
העכבר הנייד של לנובו מעט גדול יותר – כמעט 10 ס"מ אורך בעובי זהה (32 מ"מ), אך הוא כבר אלחוטי. החלק העליון שלו נפתח וחושף את תא סוללת ה- AA היחידה שאמורה להחזיק שנה שלמה ! ואת תא האחסון שאמור לשמור שלא תאבדו את הדונגל שלו. הגלגלת שלו משמשת גם ככפתור אמצעי והרגישות שלו היא 1,000DPI. מחיר: 40 ש"ח.
לקניית עכבר אלחוטי Lenovo 300 Wireless Compact
Lenovo 300 Wireless Compact
לוג'יטק Logitech M171
העכבר הזה של לוג'יטק אומנם לא מיועד ספציפית לשימוש נייד, אבל הוא באורך של כ- 10 ס"מ ו- 3.5 ס"מ עובי. לפי היצרנית, סוללת AA בודדת תספיק לעכבר למשך שנה שלמה. כל אלה הופכים אותו לעכבר מומלץ לעבודה עם מחשבים ניידים. לצד תא הסוללה נמצא כמובן גם תא אחסון לדונגל כדי שלא תאבדו אותו, והגלגלת שלו היא 4 כיוונית, כלומר, ניתנת להטייה לצדדים וניתן גם לתכנת אותה לקיצורי דרך שונים בעזרת התוכנה הייעודית שניתן להוריד מאתר היצרנית. הרגישות של העכבר היא 1,000DPI. מחיר: 47 שקלים.
Logitech M171
לנובו Lenovo N7000
ובדילוג משמעותי נעבור לעכברי בלוטות' Bluetooth – ולא סתם, אלא כאלה שיש להם פטנטים מיוחדים שהופכים אותם לניידים במיוחד. העכבר הזה של לנובו נראה קצת מכוער, אבל זה מפני שהוא בנוי משני חלקים שמקופלים סביב ציר מרכזי. את שני החלקים ניתן לסובב ולהפוך את העכבר ממשולש מעוגל לשטוח לחלוטין בעובי 1.5 ס"מ בלבד. הוא מצויד בתקשורת כפולה: בלוטות' 4.0 לשימוש ללא דונגל, ודונגל רדיו רגיל לשימוש במכשירים ללא בלוטות' (או במקום שבו יש יותר מדי מכשירי בלוטות' פעילים עד לרמה של בעיות קליטה). פס הגלילה שלו הוא משטח מגע, שתומך גם במחוות וכולל גם כפתור Windows ייעודי. כשהוא מקופל הוא יכול לשמש כמצביע לייזר. הרגישות שלו היא 1,200DPI וסוללת AAA בודדה מעניקה לו עד 10 חודשי עבודה. מחיר: 190 ש"ח.
לקניית עכבר מגע אלחוטי Lenovo N700 2.4GHz / Bluetooth 4.0
Lenovo N7000
מיקרוסופט Microsoft Arc Mouse
העכבר הכי יקר ובעל חיי הסוללה הכי קצרים בכתבה הזו, הוא גם הכי קומפקטי. ה- Microsoft Arc מתקפל לצורה שטוחה שעובי החלק המסורבל יותר שלה הוא פחות מ- 1.5 ס"מ, והוא גם נכבה כשהוא במצב שטוח. הוא מתקשר עם המחשב בבלוטות' (מיקרוסופט טוענת כי הוא לא תומך בסמארטפונים וטאבלטים), ומגיע עם טכנולוגיית Bluetrack, שמאפשרת לו לעבוד היטב אפילו על משטחי זכוכית או משטחים אחרים שעכברים אחרים לא ממש מסוגלים להתמודד איתם. הכפתורים שלו הם גם משטח מגע עם תמיכה בגלילה רב-כיוונית או מחוות. שתי סוללות AAA מעניקות לו עד 6 חודשי עבודה. מחיר: 269 שקלים.
לקניית עכבר מגע אלחוטי Microsoft Arc Bluetooth
Microsoft Arc Mouse
לסיכום, בחירת עכבר הוא נושא מאוד אישי המשתנה בין אדם לאדם, יהיו אנשים שעכבר מסוים יהיה להם מאוד נוח וטוב והם ימליצו עליו לכל החברים והמשפחה, ולאחרים הוא לא יהיה נוח בכלל. איך אומרים – על טעם וריח אין מה להתווכח. אך יחד עם זאת יש דגמים פופולריים אשר נחשבים למומלצים יותר על ידי סוקרים ואתרים רבים, והבחירה בהם עדיפה על פני עכברים שאין עליהם סקירות ברשת. לכן, לפני שאתם רוכשים עכבר חדש אנו ממליצים לעשות חיפוש בגוגל או ביוטיוב ולקרוא/לצפות בביקורות שעשו על הדגם שאתם מעוניינים לרכוש. כך תוכלו לראות את היתרונות והחסרונות שלו. גילוי נאות.
קרדיט תמונה: PEXELS