מה זה שרת NAS ומדוע כדאי שיהיה לכם אחד כזה בבית או בעסק

NAS או בשמו המלא Network Attached Storage הינו התקן אחסון בלתי תלוי במחשב, אשר מחובר באופן קבוע לרשת הביתית או המשרדית. ה- NAS מתחבר ישירות לראוטר או לסוויץ' ומבצע גיבויים באופן אוטומטי למחשבים ברשת.

להתקני NAS אין בדרך כלל מקלדת או עכבר, והשליטה עליהם מתבצעת דרך הממשק שלהם. אפשר לומר אפילו ש- NAS הוא מעין ענן פרטי אשר יושב אצלכם בבית או במשרד.

Network Attached Storage או בעברית מערך אחסון בעל גישה לרשת

NAS הינו התקן עצמאי לגמרי אשר כולל בתוכו מעבד, זיכרון ומערכת הפעלה, ולכן הוא אינו תלוי באף התקן או מחשב חוץ מהרשת והראוטר אשר אליהם הוא מחובר.

אם הרשת בבית או במשרד לא תעבוד אז ה- NAS לא יוכל לבצע גיבויים למחשבים מפני שהוא תלוי ברשת.

לכל התקן NAS ישנה מערכת לניהול משתמשים וגיבויים. כל NAS מקבל מהראוטר כתובת איי פי ייחודית משלו, וזאת על מנת שהמשתמשים יוכלו להתחבר לממשק שלו ולנהל אותו דרך הרשת.

על מנת שהמשתמש יוכל להיכנס לממשק של ה- NAS, הוא יצטרך להקליד את כתובת האיי פי שלו בשורת הכתובת בדפדפן. ולאחר מכן הוא יוכל להגדיר את הרשאות המשתמשים, תדירות הגיבויים האוטומטיים ואת המחשבים שה- NAS יגבה באופן שוטף.

רשת עם שרת NAS לאחסון

רשת ביתית עם שרת NAS

אחד היתרונות המשמעותיים יותר שיש ל- NAS זו היא היכולת להגדיר הרשאות גישה למספר משתמשים על מנת שיוכלו להוריד, להוסיף או למחוק קבצים ומידע שנמצא בתוכו.

ניהול מספר כונני גיבוי

ישנם התקני NAS אשר מכילים בתוכם שני דיסקים קשיחים ואפילו יותר לגיבוי נוסף. הדיסק הראשי מבצע גיבויים באופן שוטף למחשבים שהוגדרו לו, ולאחר מכן הוא מעדכן את הדיסק המשני באותם גיבויים למקרה תקלה.

כאשר הדיסק הראשי נופל בגלל תקלה כלשהיא, הדיסק המשני יתחיל לעבוד באופן אוטומטי וימשיך את פעולת הגיבוי ברשת.

גישה מכל מקום באמצעות כל התקן

ל- NAS ניתן לגשת מכל מקום ברשת או מחוצה לה באמצעות המחשב הנייח, המחשב הנייד, טאבלט או אפילו באמצעות הסמארטפון. ניתן להעלות, לשנות או למחוק קבצים בצורה חופשית באמצעות כל אחד מההתקנים הללו, אך זאת בתנאי שיש לו את ההרשאות המתאימות לכך.

NAS בשימוש ביתי

למרות שה- NAS לא כל כך נפוץ בבתים בגלל מחירו הגבוה, השימוש שבדרך כלל יעשו בו המשתמשים הביתיים הוא לגיבויים שוטפים של המחשבים שמחוברים לרשת הביתית ואחסון מסמכים אישיים, קבצי מדיה, תמונות ועוד..

NAS בארגונים או בעסקים קטנים

בארגונים השונים ניתן למצוא בדרך כלל מערך של שרתי NAS אשר מטרתם העיקרית היא לגבות באופן שוטף את המידע אשר נמצא על מחשבי החברה. במידה ואחד משרתי ה- NAS אינו עובד בגלל איזה שהיא סיבה, תמיד יהיה שרת נוסף שיגבה אותו וייכנס לפעולה במקומו.

לסיכום, שרתי NAS נמצאים כיום בשימוש בעיקר בארגונים או בעסקים קטנים ופחות אצל המשתמשים הביתיים, וזאת בגלל מחירם הגבוה.

משתמשים ביתיים ירכשו בדרך כלל כונן חיצוני רגיל אשר יתחבר לראוטר באמצעות כבל USB או כבל רשת, ולרוב הוא לא יבצע גיבויים באופן אוטומטי, אלא המשתמש יצטרך להעתיק אליו קבצים באופן עצמאי או להשתמש בתוכנה צד שלישי שעושה זאת בצורה אוטומטית.

אולי יעניין אותך גם