10 הפיצ'רים הכי חדשים ומעניינים באנדרואיד 10

השבוע לפני 11 שנים הוצג מכשיר האנדרואיד הראשון - HTC G1/Dream, תזמון מושלם לשחרור גרסה 10 של מערכת ההפעלה מבית גוגל, שלראשונה מאז 2008 מוותרת על שם קוד של קינוח מתוק, ובאופן סמלי מנסה להראות בשלל דרכים כיצד התבגרה והפכה מהברווזון המכוער והצולע לעתים שניסה לחקות את האייפון למתחרה לא רק ראויה, אלא אף עליונה בכל מובן על מערכת ההפעלה המקבילה של אפל.

גוגל כבר שחררה את מערכת ההפעלה החדשה למכשירי סדרת הפיקסל שלה לפני כשלושה שבועות, אך עתה מגיע תור היצרניות האחרות להתחיל לשחרר עדכונים למכשיריהן (מכשירי נוקיה בדרך כלל מתחילים לקבל עדכונים כחודש לאחר שחרור גרסת אנדרואיד חדשה – כלומר עוד שבוע בערך). ובזמן שנסיינים אמיצים כבר נרשמים לגרסאות בטא, שאר המשתמשים יכולים לקבל הצצות ראשונות למה שמביאה איתה הגרסה החדשה.

לנווט בלי להסתכל

השינוי המשמעותי ביותר בגרסה החדשה של אנדרואיד הוא הממשק: שורת הניווט – שלושת הכפתורים שהיו איתנו בגרסאות כאלו ואחרות במשך כעשור (חזרה, בית ואפליקציות פתוחות), מפנים את מקומם לטובת הגדלת שטח הנדל"ן לתוכן על מסך הסמארטפון. במקומם, הציגה גוגל ממשק מבוסס מחוות, המבוסס על החלקת אצבעות מקצוות שונים של המסך פנימה.

כך, למשל, מעבר למסך הבית נעשה בגרירת האצבע מתחתית המסך, המקום בו היה פעם כפתור הבית, כלפי מעלה. מעבר בין אפליקציות מתבצע על ידי גרירה של האצבע כלפי מעלה ואז תזוזה לאחד הצדדים, שחרור מהיר מחזיר לקדמת המסך את האפליקציה הקודמת, בעוד החזקת האצבע על המסך מציגה את כל האפליקציות האחרונות ומאפשרת לדפדף ביניהן, לסגור כאלו שסיימתם איתן או לבחור לאיזו אפליקציה אתם רוצים לחזור. חזרה מבוצעת עתה על ידי החלקת האגודל מצידי המסך, לא חשוב מאיזה צד, שניהם חוזרים אחורה. והפעלת העוזרת הקולית של גוגל מתבצעת על ידי גרירה מאחת הפינות התחתונות של המסך כלפי פנים.

מחוות אנדרואיד 10

עם זאת, מי שמעדיף לעבוד עם כפתורי הניווט, Android 10 מאפשרת להציג שורת ניווט בעלת שניים או שלושה כפתורים. כלומר, בית וחזרה או בית, חזרה ואפליקציות פתוחות.

מצב כהה

שינוי משמעותי נוסף בממשק הוא מצב כהה, שמציע שני יתרונות: קודם כל, בשימוש בסמארטפון בלילה או במקום חשוך, הוא פחות מסנוור את העיניים, ולכן אמור למנוע מאמץ יתר שלהן וכאבים לטווח הארוך. אך מלבד זאת, במכשירים בעלי מסכי OLED (וכל סוגי ה- AMOLED נכללים בזה), רקע כהה, עם עדיפות לשחור, חוסך בסוללה מאחר ובעיקרון, נקודות על מסך בטכנולוגיה כזו שלא מציגות כלום אינן צורכות חשמל.

כרגע רוב אפליקציות גוגל, אם כי עדיין לא כולן, כבר הותאמו לתמיכה במצב כהה, אך אפליקציות רבות של מפתחים אחרים עדיין אינן כוללות תמיכה כזו. כך, לדוגמה, פייסבוק מסנג'ר כבר כוללת מצב כהה, אך וואטסאפ ואינסטגרם עדיין אינן כוללות מצב כזה.

חשוב לציין כי ניתן להפעיל את המצב הכהה באופן קבוע, או לבקש מהמכשיר לעבור אליו כל יום בערך בשקיעה ולחזור למצב הבהיר בזריחה – בדומה למסנן האור הכחול שנכלל כבר בגרסה הקודמת של אנדרואיד ובמכשירים של יצרניות רבות עוד לפני כן, וגרם למסך להיראות אדום בשעות הערב והלילה.

מצב כהה אנדרואיד 10

פרט מעניין, אך לא מאוד רלוונטי עבור רוב העולם, הוא שאנדרואיד 10 תומכת בהצגת אפליקציות באופן מותאם למסכים מתקפלים. למקרה שתרצו לרכוש את ה- Galaxy Fold של סמסונג למשל.

פרטי זה הכי

קשה לעקוב אחר מספר הפעמים בהן הבטיחה גוגל להקל עלינו לשלוט במידע שלנו בשירותיה בכלל ובאנדרואיד בפרט, אך הפעם נראה שהיא הלכה רחוק מידי כדי לוודא שלא נוכל להתלונן על חדירה לפרטיות.

זה מתחיל בכך שתפריט הגדרות הפרטיות מרכז עתה סעיפים רבים שבעבר פוזרו במקומות שונים ומשונים, החל מהגדרות החשבון והאפשרות לכבות את ההתאמה האישית של הפרסומות לטובת פרסומות כלליות יותר, דרך ממשק חדש המאפשר להחליט לכמה זמן, אם בכלל, יישמר המידע של המשתמש משירותי גוגל השונים (בשנתיים האחרונות ניתן היה לקבוע את זה רק בכניסה להגדרות חשבון הגוגל מהדפדפן), ועד הרשאת הגישה למיקום, שעתה, מלבד האפשרות לאשר לאפליקציה גישה למיקום שלכם או לחסום אותו, כוללת גם אפשרות לאפשר לה גישה למיקום רק כאשר אתם משתמשים בה, ולא כשהיא עובדת ברקע.

בנוסף, המערכת אף תזכיר לכם אם יש אפליקציות שלהן הענקתם גישה למיקום גם כאשר אתם לא באמת משתמשים בהן, וזאת כדי לתת לכם הזדמנות לשנות את ההרשאה.

הגדרות פרטיות Android 10

אבל הבשורה הדרמטית ביותר נוגעת לעדכוני האבטחה, אלה שעד לאחרונה לא הייתם יכולים להיות בטוחים שתקבלו אי פעם אם לא רכשתם מכשיר דגל שידוע כי היצרנית תטרח לעדכן במשך שנה וחצי או שנתיים. החל מאנדרואיד 10, עדכוני אבטחה מגיעים מחנות האפליקציות Google Play, ולא מהיצרנית, כך שהם מגיעים לכל המכשירים במהירות ובקלות, בדיוק כמו עדכונים לאפליקציות שעל המכשיר.

התראות חשובות יותר וחשובות פחות, ומצב ריכוז

בשנים האחרונות עלתה מאוד המודעות לכך שהסמארטפונים גורמים לנו להסחות דעת אינסופיות ממטלות היומיום. כדי לספק את הדרישה להרגיע את השיגעון הזה, כוללת אנדרואיד 10 כמה תכונות שמיועדות לאפשר לנו יותר ריכוז בחיים עצמם.

הראשונה היא מיון של ההתראות במכשיר לשתי קטגוריות: התראות רגילות ו- התראות שקטות. התראות רגילות הן התראות מאפליקציות שהוגדרו על ידי המשתמש כחשובות לו יותר, והן תמשכנה לעבוד כרגיל. במקביל, אפליקציות שתוגדרנה כפחות חשובות, ההתראות מהן לא ישמיעו צליל, וירוכזו יחד בווילון ההתראות כאופן שפחות מפתה לבדוק אותן בכל פעם שמדליקים את המסך, ומצד שני עדיין נותן גישה קלה לכולן.

תכונה נוספת נקראת "מצב ריכוז" (Focus mode), והיא מיועדת למנוע את עצם הפיתוי של שימוש באפליקציות שנוטות 'לשאוב' את המשתמש להשתמש בהן יותר. בהגדרות המצב הזה תוכלו לבחור אילו אפליקציות תוגדרנה כבזבזניות זמן כמו יוטיוב ופייסבוק למשל, ואז כאשר תפעילו את המצב מהמתג המהיר בווילון ההתראות, התראות מהאפליקציות הללו תיחסמנה וגם האייקונים שלהן על מסך הבית יהפכו לבלתי לחיצים עד שתכבו את מצב ריכוז.

מצב ריכוז Android 10

בקרת הורים מתקדמת

להורים שביניכם יהיו גם אפשרויות לשליטה על מכשירי הילדים המחוברים לחשבון המשפחתי, כגון הגבלת זמן המסך שלהם, שליטה באפליקציות שהם יוכלו או לא יוכלו להיכנס אליהן ולכמה זמן, כמו גם הצגה של מיקום המכשיר. כלומר, לבדוק היכן נמצא הילד שלכם בכל רגע. בנוסף, ניתן לצפות בסטטיסטיקות לגבי כמות הזמן שאתם מבלים בכל אפליקציה או אתר, או לקבוע לעצמכם מגבלות לשימוש יומי או שעתי בכל אפליקציה או אתר.

המכשירים יהפכו לחכמים יותר

אחד הדגשים העיקריים באנדרואיד 10, שקשור כמעט בכל השיפורים האחרים: פרטיות, מהירות, חיסכון בסוללה, ובתקשורת נתונים היה יישומי בינה מלאכותית (AI). בגרסאות קודמות של מערכת ההפעלה, כמעט כל פעולה שקשורה בבינה מלאכותית בוצעה על ידי שרתי גוגל, שאליהם המכשירים שלחו את המידע. עתה, כל דבר שניתן לביצוע על המכשיר, כמו למשל עיבוד של פקודות קוליות ואפילו הקלדה בדיבור נעשות בלי לשלוח הקלטות לשרתי גוגל. כך המידע נשאר פרטי, והפעולות מתבצעות במהירות ובלי צורך בחיבור לרשת.

אחת הפעולות שמתאפשרת הודות לגישה החדשה לבינה מלאכותית היא שיפור ההתמודדות עם הודעות מאפליקציות תקשורת. כך, למשל, אם בן הזוג שולח הודעה "אני אוהב/ת אותך" תוצע מתחת להתראה האפשרות לשלוח לו חזרה לב או הצהרה תואמת, ואם חבר שולח כתובת של מקום שבו הוא רוצה לקבוע איתכם, המכשיר יעביר אתכם בלחיצה בודדת להוראות ניווט לאותה כתובת באפליקציית המפות. כל זה בלי שגוגל תקרא את ההודעות, ולא רק באפליקציות של גוגל אלא בכל אפליקציה שהמפתחים שלה יוסיפו לה תמיכה בתגובות חכמות.

פיצ'ר תגובה חכמה באנדרואיד 10

נגישה יותר

מי שירוויח במיוחד מיכולות הבינה המלאכותית המשופרות של אנדרואיד הם בעלי מגבלות. הגרסה החדשה של המערכת הופכת את חייהם לקלים מאי פעם. כך, לדוגמה, היא מסוגלת לתמלל סרטון או פודקאסט בזמן אמת למען חרשים או כבדי שמיעה. מעבר לכך, היא אף מסוגלת לתמלל שיחה בעולם האמיתי בזמן אמת, תוך הצגת הטקסט על המסך, ואפילו שימוש בסמארטפון כמכשיר שמיעה, בעזרת הקלטה של הסביבה עם המיקרופון המובנה, סינון רעשים והגברת הדיבור של האדם הקרוב ביותר והשמעת הצליל המסונן באמצעות אוזניות.

אנדרואיד 10 תומכת גם בתקשורת עם מכשירי שמיעה רפואיים בעלי תקשורת אלחוטית, כדי שלא תצטרכו להשתמש באוזניות נוספות מעבר לאלה שאתם לובשים מתוך צורך רפואי.

מצלמות נוספות זה הסטנדרט החדש

אחת הבעיות הקטנות אך המעצבנות של השנים האחרונות היתה השימוש של היצרניות השונות בסוגים שונים של מצלמות מרובות במכשיריהן: חלקן הוסיפו חיישני עומק, אחרות בחרו לשלב חיישני שחור-לבן איכותיים וכן הלאה, ורק האפליקציה של כל יצרנית ידעה לנצל את כל המצלמות במכשיריה.

באנדרואיד 10 הוסיפה גוגל תמיכה מובנית בחיישני עומק ושחור-לבן, כך שאפליקציות צד שלישי יכולות גם הן ליהנות מהאיכות שמספקים החיישנים האחרונים, וליצור תמונות בוקה או תלת-מימד תוך שימוש בחיישנים. זאת, בזכות סוג חדש של תמונות שכולל את המידע של חיישן העומק ומאפשר לערוך את התמונות הללו באופנים שונים לאחר הצילום בעזרת כל אפליקציה תומכת.

אימוג'ים חדשים, מניעת קצר בטעינה, ושיתוף סיסמת ה- WiFi

שיפורים נוספים שנחמד לדעת עליהם כוללים 65 אימוג'י חדשים, עם דגש על ביטול אפליה בכאלה שהיו עד כה שונים באופן סטריאוטיפי בין גברים לנשים. מניעה של קצר כאשר המכשיר מזהה לחות בשקע הטעינה על ידי מניעת שימוש בו עד לייבוש מלא.

שיפור במהירות הטעינה של מסך שיתוף התכנים. אפשרות לשתף את הסיסמה של הרשת האלחוטית בבית או במשרד עם חברים בעזרת קוד QR שהם יכולים לסרוק בטלפון במקום לגלות להם בעל פה את הסיסמה, וגם אפשרות חדשה עבור מקומות עבודה למנוע ממקלדות מסוימות החשודות כמרגלות אחרי ההקלדה פעילות בזמן שימוש בפרופיל העבודה במכשיר.

קרדיט תמונות: אתר Android

אולי יעניין אותך גם