לבחור נכון בין הזול ליקר: האם עדיף לרכוש מכשיר סלולרי מיבואן רשמי או מקביל

בשנים האחרונות שוק הסלולר הפך להיות השוק הטכנולוגי החם ביותר וזאת בזכות ההתקדמות הטכנולוגית, הרשתות החברתיות ואפליקציות שימושיות שהופכות את החיים של רוב המשתמשים לנוחים וקלים יותר.

בין אם מדובר בדגמי ביניים שהפכו להיות יותר נפוצים ועד למכשירים שמחזיקים הרבה שנים, כולל עדכוני גרסה, רוב הפעמים, הצרכן תמיד ירצה את הכי זול והכי טוב.. אבל לא תמיד נדע איך באמת לבחור מכשיר סלולרי כזה. אם פעם היינו קונים את המכשירים שלנו מחברות הסלולר כמו אורנג' (היום פרטנר), סלקום ופלאפון או ממשווקים גדולים אחרים, היום יש הרבה יותר חנויות ואפילו מעבדות סלולר שמהן ניתן לקנות מכשירים, והבחירה בחנות שממנה נקנה את המכשיר הבא שלנו הפכה למורכבת יותר.

לפעמים כאשר אנחנו הולכים לחנות לקנות מכשיר חדש אנחנו שומעים את צמד המילים "יבואן רשמי", לרוב צמד המילים הללו יגרמו לכך שנשלם יותר על המכשיר, אבל מה זה באמת נותן לנו ומה יהיה עדיף לנו לקנות – מכשיר מיבואן רשמי או מקביל ?

המחיר כן קובע

חייבים להתחיל מהמחיר, גם כי לרוב הוא הסממן הכי נראה לעין בעיני הצרכן וגם כי רוב הצרכנים ילכו לפיו. אם יגידו לכם שגלקסי S10 חדש עולה 3,200 ש"ח אצל היבואן הרשמי ו- 2,900 ש"ח ביבוא מקביל, מה תעדיפו ? אז כן, לרוב באמת יבואן רשמי יעלה יותר, אבל סביר להניח גם שנקבל יותר (תלוי גם מי היבואן הרשמי).

חלק מהעלויות הנוספות של סמארטפון שמגיע ביבוא רשמי הם בהקמת מעבדות רשמיות, חלקי חילוף מקוריים (שגם עולים יותר מחלקי חילוף ביבוא מקביל), הדרכות לטכנאים ולחנויות, אישורים ורישיונות (של מכון התקנים ושל משרדי ממשלה אחרים), אנשי שירות ועוד. כל אלה מעלים את המחיר הסופי לצרכן בקנייה מיבואן רשמי.

מכשיר חדש או מחודש

כאשר קונים מכשיר ביבוא רשמי, ברוב המקרים יהיה מדובר במכשיר חדש. ניתן לזהות זאת בעזרת הניילון הנצמד שעוטף את הקופסה של המכשיר, מה שאומר גם שאנחנו נהיה הראשונים לפתוח את הקופסה. נכון, גם אם נקרע הניילון, תמיד אפשר לניילן מחדש, אבל עדיין יהיה ניתן לראות בבירור שזאת לא עבודה שנעשתה במפעל. ישנם יבואנים רשמיים אשר מגדילים לעשות ומדביקים על האריזה מדבקה שעליה רשום "אין להשתמש במכשיר זה עם הניילון פגום".

לפני מספר שנים התקשר אלי חבר שמצא באיזושהי חנות בארץ אייפון ביבוא מקביל בעלות נמוכה בהרבה לעומת זה שנמכר ביבוא רשמי. אמרתי לו שיבדוק זאת היטב, ובאמת לאחר שהוא בדק את המספר הסידורי של המכשיר באתר הרשמי של אפל לבדיקת אחריות, הוא הופתע לגלות שהמכשיר לא היה חדש, אלא מחודש ! לאחר שהוא הוכיח זאת לבעל החנות, הוא קיבל ממנו החזר מלא על המכשיר.

כשקונים מכשיר לא מנוילן אין לדעת מהיכן הוא הגיע ומה עבר עליו. אם מדובר במכשיר אנדרואיד ניתן לברר פרטים על ההיסטוריה שלו לפי ה- IMEI שלו ובעוד דרכים נוספות, ואם מדובר במכשיר אייפון אז צריך לבדוק את המספר הסידורי (סיריאלי) שלו כדי לוודא שהוא חדש.

פתיחת קופסה למכשיר חדש

גרסאות לא רשמיות של מערכות הפעלה

אני רוצה לספר לכם סיפור ששמעתי וכמוהו יש עוד המון סיפורים שלא תמיד מקבלים במה ומתפרסמים ברשתות החברתיות – לקוח רכש אייפון בחנות לא רשמית שהגיע ביבוא מקביל. המחיר של אותו אייפון היה זול ב- 600 ש"ח לעומת המחיר של יבואן רשמי. לאחר שהלקוח הפעיל את המכשיר לראשונה, הוא שם לב לכך שאין לו FaceTime. לאחר בירורים שערך הוא גילה שהמכשיר הגיע מיבואן בערב הסעודית ושם FaceTime חסום.

גם למכשירי האנדרואיד לא חסרות בעיות עם יבוא מקביל. לפעמים ניתן לקבל מכשיר שעליו מותקנת מערכת הפעלה בגרסה שעברה שינוי כלשהו על ידי מפעילה אירופאית או אסיאתית, ויהיו חסרות שם אפליקציות חשובות כמו "הקלטת שיחות" למשל. לפעמים השינויים בגרסאות של מערכת ההפעלה קשורים למדינה שממנה המכשיר נרכש.

ביפן למשל, גדלה התופעה של צילומי נשים מתחת לחצאית עם הטלפון, התופעה הזאת גדלה עד כדי כך שהממשל חייב את כל מפעילות הסלולר באיזור לבטל את אפשרות השתקת כפתור הצילום. אז אם אתם לא יכולים להשתיק את אפקט הקול של כפתור הצילום במכשיר שלכם, כנראה שהוא הגיע מיפן.

עדכוני תוכנה

במכשירי האייפון, עדכוני התוכנה לא מהווים בעיה, שכן כל מכשירי האייפון בעולם מקבלים עדכון באותו הזמן ובאותה השעה, אבל אצל החברים מגוגל שמפתחים את מערכת האנדרואיד, נושא עדכוני התוכנה הוא לא כל כך פשוט וברור.

יבואן רשמי יקבל עדכון גרסה רק כאשר תצא גרסה רשמית, ולפעמים זה יהיה גם תלוי בחברת הסלולר. כך למשל קרה שמכשיר של סמסונג מסוג גלקסי לא קיבל עדכון של מערכת האנדרואיד הכי חדשה כי הוא נמכר דרך רשת פרטנר, ופרטנר עוד לא קיבלה עדכון כזה, לעומת מכשירי גלקסי שנקנו מהיבואנית הרשמית סאני.

אם המכשיר הגיע מיבוא מקביל, ייתכן והוא לא יקבל עדכונים בכלל, או שנאלץ להגיע לחנות שממנה רכשנו את המכשיר פעם בכמה חודשים רק בכדי לעדכן גרסה, שכן גרסת הרום שעל המכשיר היא כזאת המקבלת רק עדכונים ידניים. לפעמים, אפשר לבקש מבעל החנות לצרוב גרסה ספציפית על המכשיר, אך הדבר דורש הרבה ידע בנושא, אחרת תקבלו מכשיר שלא עובד, או בשפה מקצועית יותר – "לבנה".

עדכון תוכנה לאייפון 11

מה מגיע בקופסה – ערכה המכילה אוזניות ומטען שונים

כפי שכבר ראינו בדוגמאות הקודמות, ביבוא מקביל ייתכן שנקבל מכשיר שכבר הוצא מהאריזה שלו, בין אם זה רק כדי לבדוק שהכל תקין ובין אם זה כדי לצרוב גרסה עדכנית, או לעדכן שפה במערכת ההפעלה, לעברית למשל. ביבוא מקביל, לרוב, הערכה לא תהיה מקורית. כלומר, המטען או האוזניות הם לא אותם מטען ואוזניות שמגיעים בקופסה של מכשיר שנמכר ביבוא רשמי. בדרך כלל, אלה יהיו אביזרים זולים יותר.

ייתכנו מספר סיבות לערכה לא מקורית:

המטען המקורי והאיכותי יותר נמכר בנפרד.

האוזניות האיכותיות והמקוריות נמכרות בנפרד.

המטען דורש אישור של מכון התקנים ובעל החנות לא מעוניין לשלם כסף עבור הבדיקה וגם להמתין זמן רב עד שיקבל אישור למכור אותו בארץ. לכן, הוא יעדיף להוסיף לאריזה מטען אחר שיש לו כבר אישור להימכר בארץ.

עצוב לומר אבל רוב הלקוחות ישימו לב לכך שהמטען אינו מקורי רק כאשר הם יגיעו הביתה ויגלו שהוא לא של יצרנית המכשיר או שהוא מטעין את המכשיר באיטיות. לכן, חשוב לשים לב מה קונים, ואם אתם רוצים להיות בטוחים שתקבלו את הערכה המקורית עם האוזניות המקוריות והמטען המקורי (ספק כח+כבל), עדיף שתרכשו את המכשיר מיבואן רשמי.

מכשירים שלא נמכרים באופן רשמי

יתרון נחמד שיש לייבוא מקביל הוא הבאת מכשירים שאין להם יבואן רשמי בארץ, או שהיבואן הרשמי בחר מאיזושהי סיבה שלא להביא את אותם דגמים לארץ. הדוגמה הכי טובה לכך היא מכשירי הפיקסל של גוגל.

סדרת הנקסוס כן זכתה ליבוא רשמי בארץ, כאשר היצרניות שלה היו: סמסונג, מוטורולה ו- LG, אך כאשר גוגל החלה לייצר בעצמה (דרך ספקים צד שלישי) את המכשיר, מעריצי הנקסוס נשארו יתומים והוא נותר בסטטוס "תקנה לי בחו"ל".

יבוא מקביל מאפשר לקנות כבר היום את הגוגל פיקסל 4, שזה מכשיר חדש שרק הוכרז. אומנם, המחיר לרוב לא יהיה זול, שכן היבואן יודע שאין לו תחרות מיבוא רשמי, אבל על אקסקלוסיביות משלמים. ניתן גם לרכוש מכשירים שלא מיועדים בכלל לשוק האירופאי כמו ה- Huawei Mate 20 X, בעל מסך ה- 7.2 אינץ, אשר משווק לשוק האסייתי בלבד.

יתרון נוסף שיש ליבוא מקביל, כפי שגם הוזכר קודם לכן, מאפשר צריבת גרסאות מיוחדות. נניח ויצאה היום גרסת אנדרואיד 10 למכשיר ישן יחסית, כמו הגלקסי S8 למשל, אך היא קיימת רק אצל המפעילה T-Mobile הצרפתית. יבואן מקביל יכול לצרוב את הגרסה הספציפית של T-Mobile, ולעיתים גם הצריבה תתבצע ללא עלות. כמובן שיש את ההשלכות הרגילות של צריבת מכשיר, כמו מחיקת המידע, פגיעה בתפעול השוטף והפיצ'רים השונים ועוד, אבל מי שמוכן לקחת את הסיכון יוכל ליהנות מהיתרונות של זה.

מעבדות רשמיות – "אבא ואמא" של המכשיר

היתרון המרכזי ברכישת מכשירים ביבוא רשמי הוא ש- "יש אבא ואמא", כך שגם אם מחר החנות שממנה קניתם את המכשיר נסגרת, אתם לא לבד. אתם יכולים לקפוץ לחנות של היבואן הרשמי ולקבל שירות מלא למכשיר שלכם.

במעבדה רשמית של היבואן ישתמשו ברכיבים מקוריים לתיקון מכשירכם, מה שאי אפשר לומר על מעבדה לא רשמית המתקנת מכשירים שנקנו ביבוא מקביל. רכיב לא מקורי, או עבודה לא מקצועית של טכנאי לא מוסמך עלולה להוביל לתוצאות הרסניות. יותר מזה, מכיוון שאין אחריות רשמית על המכשיר, ברוב המקרים, יודיעו לכם בחנות שאין אחריות על התיקון. דבר זה נפוץ בדרך כלל בתיקונים של מכשיר שקיבל מכה קשה שגרמה לנזק פנימי או קורוזיה (נזק שנגרם מלחות או ממים שחדרו למכשיר).

היתרון ברכישת מכשיר מיבואן רשמי מתבטא גם במקרים של ריקול או תקלה עולמית, כמו בסוללה (ראו מקרה Galaxy Note 7) או במצלמה למשל. ברוב המקרים, היבואן הרשמי יכבד את האחריות על המכשיר ללא בעיה.

רכישה מחנות לא מוכרת ביבוא מקביל עלולה להוביל למצב שבביקור הבא שלנו היא פשוט לא תהיה שם. זה לא סוף העולם, מפני שהמכשיר בלאו הכי נרכש מיבוא מקביל וכל מעבדה תשמח לטפל בו, בעלות כמובן, אבל זה עדיין מבאס.

סים נעול

השנה 2019, אז למה אנחנו מדברים על מכשיר נעול סים ? זאת מפני שביבוא מקביל לפעמים מקבלים מכשירים כאלו, זה למה. רובכם בוודאי זוכרים את האייפונים הראשונים שהיו נעולים למפעילה אחת בלבד AT&T. בעוד שבארץ הפסיקו לנעול מכשירים (תודה רבה באמת), בעולם עדיין ניתן לקנות מכשירים עם חוזים. מכשיר עם חוזה, לרוב יהיה זול יותר אך הוא גם יהיה נעול. ברוב המקרים יהיה ניתן לשחרר את הנעילה בקלות ואפילו ללא התערבות של מעבדה חיצונית, אך יהיו מקרים שבהם הנעילה תהיה חזקה יותר וזה יהיה כרוך בתשלום.

כאשר רוכשים מכשיר מיבוא מקביל, חשוב לבדוק בזמן הרכישה שהסים המקומי עובד, אין לדעת מהיכן המכשיר הגיע. ואם קונים מכשיר מאתר כלשהו באינטרנט, יש לחפש מכשירים שרשום שהם Unlocked או Sim Free. כלומר, לא נעולים ויכולים לעבוד עם כרטיסי סים של כל חברות הסלולר בארץ.

אחריות מורחבת

באותיות הקטנות שיש באתרים כמו זאפ, הרבה פעמים יופיע המשפט הבא: " אחריות: 12 חודשים ע’’י היבואן המקביל – יבואן רשמי בתוספת תשלום". בדרך כלל האחריות על מכשירים שנמכרים על ידי יבואן רשמי היא למשך שנתיים ולא שנה כמו ברכישת מכשירים מיבוא מקביל. אומנם המכשיר יקר יותר אבל היבואן הרשמי מתחייב לעזור לנו עם תקלות שונות (לא כולל נזקים שנגרמו על ידי הלקוח כמו שברים במסך למשל) במשך 24 חודשים.

בדיקת עמידות מים ואבק לסמארטפון

לחלק מהיבואנים זה לא מספיק והם מנסים להוסיף תמריצים מפתים נוספים. חברת סאני, היבואנית הרשמית של מכשירי סמסונג בישראל, יודעת שהקרב על הכיס של הלקוח הוא קשה ולכן יצרה אחריות בשם SUNY360, שזאת בעצם אחריות מורחבת הכוללת חלפים מקוריים של סמסונג + 15% הנחה קבועה במחלקת האביזרים בחנויות הרשת + זכאות למכשיר חליפי בעת מסירת המכשיר לתיקון ועוד. מהאחריות המורחבת תוכלו ליהנות רק אם תקנו מכשיר מהחברה ובתוספת תשלום. בהתחשב בכך שכיום, מחזור חיים ממוצע של טלפון סלולרי הוא 18 חודשים בערך, מדובר באחלה דיל.

כמו כן, יש לבדוק היכן תקבלו את האחריות. לפעמים, החנות שממנה רכשתם את המכשיר תשלח אותו בעצמה ליבואן הרשמי ולפעמים היא תאמר לנו לפנות ליבואן הרשמי, תלוי בתקלה, בצורת העבודה וברמת השירות של החנות. אבל אין זה אומר שאנחנו צריכים לצאת מהבית בשביל זה, מפני שלפעמים היבואן הרשמי מציע שירותי משלוחים ואף מכשיר חלופי, כדי שחלילה לא נשאר לדקה בלי המשרד הנייד שלנו.

בשורה תחתונה, כמו שכבר כתבנו בהשוואה על מכשירי דגל של דור קודם מול מכשירי ביניים חדשים, גם כאן יש יתרונות וחסרונות לרכישה ביבוא מקביל או ביבוא רשמי. כמובן שהמחיר הוא פקטור מרכזי בבחירה, אבל הוא בהחלט לא היחיד. יש לקוחות שרוצים ראש שקט ויעדיפו לרכוש את המכשיר שלהם ממקום מסודר שגם יטפל בו כשצריך, במעבדה מוסמכת שעובדת רק עם חלקים מקוריים, ולכן הם ירכשו את המכשיר שלהם מיבואן רשמי. אך יש כאלה שהנושאים שדיברנו עליהם לא ממש מדאיגים אותם והם רוצים לחסוך את ההפרש במחיר, וירכשו את המכשיר הבא שלהם מיבואן מקביל.

חשוב לבחון היטב את הדברים לפני הרכישה ולבדוק שגם היבואן רשמי, מספק את כל מה שהוא מבטיח – בין אם מדובר במחיר, בערכה עצמה, ובאחריות כמובן. אנחנו בכל אופן, מאחלים לכם בהצלחה בבחירה שלכם.

אולי יעניין אותך גם