כל מה שרציתם לדעת על אוזניות פלאנריות מגנטיות

עולם החומרה האודיופילית הוא עצום, עמוק, ולמעשה קשה לתמצת אותו בכמה מילים בודדות. למען האמת, אודיופילים אוהבים את הייחודיות הזאת. למרות זאת, טכנולוגיה מעניינת בשם "Planar Magnetic Drivers" (בתרגום ישיר: דרייברים פלאנריים מגנטיים) עושה את דרכה אל יותר ויותר משתמשים בזכות מחירים משתלמים יותר ואיכות סאונד נהדרת ומדויקת יותר מאשר אוזניות רגילות. אז בדקנו וחקרנו קצת, ובמאמר זה נסביר על הטכנולוגיה המעניינת הזאת.

איך עובדות אוזניות דינמיות מסורתיות

לפני שנתחיל לדבר על דרייברים פלאנריים מגנטיים, צריך להבין מה הם לא, ומה קיים היום בשוק האוזניות (למעשה – מה הן האוזניות הרגילות והמוכרות יותר). בפשטות – הדרייברים באוזניות מופעלים על ידי שדות חשמליים ומגנטיים (אלקטרומגנטיות). התצורה הכי זולה והכי נפוצה של מבנה הרמקול היא תצורה "דינמית". בתצורה זו, זרם חשמלי נשלח דרך סליל מתוח היטב. הסליל מחובר לדִיאָפרַגמָה, שהוא החלק הגדול שבנוי בצורת קונוס וניתן לראות אותו מבחוץ כשמסתכלים על הרמקול. הוא עצמו מוקף במגנט מעגלי.

 רמקול דינמי סטנדרטי

רמקול דינמי סטנדרטי

ויסות הזרם החשמלי שעובר בסליל גורם לו לעלות מעלה ומטה בתוך המגנט המעגלי, מה שמזיז את הדיאפרגמה, וגורם לדחיסה והרחבה של חלקיקי אוויר. התוצר של התהליך הזה, כפי שבטח ניחשתם, הם גלי קול שנוצרים בסופו והם אלו שנקלטים על ידי האוזניים שלכם. שליטה מדויקת על הזרם החשמלי שעובר בסליל, מאפשרת לרמקול לתרגם את התוצר הזה למוזיקה סטנדרטית או לכל סוג אחר של אודיו שאתם מכירים.

יש תצורה מוכרת אחרת, אך היא פחות נפוצה ויותר מורכבת מהתצורה הדינמית. בתצורה הזו נעשה שימוש ברמקולים אלקטרוסטטיים, הסליל החשמלי והדיאפרגמה משולבים ויושבים יחד בחלק אחד במנגנון. שני החלקים מוחלפים בחתיכה דקה של חומר טעון-מגנטית, אשר יושב בין שתי פלטות מתכתיות, אחת טעונה במטען חיובי ואחת בשלילי. המבנה הזה מווסת את הזרם החשמלי דרך הפלטות החיצוניות, מה שמזיז את החומר הפנימי קדימה ואחורה בין החלקיקים החיוביים והשליליים. התנועה הזו מרעידה את המולקולות באוויר שבין הפלטות, וכך נוצרים גלי קול בעקבות הרעד.

דרייברים אלקטרוסטטיים הם בדרך כלל הרבה יותר גדולים (מפני שהחומר האנלוגי של הדיאפרגמה צריך להיות הרבה יותר גדול בשביל ליצור סאונד באותה עוצמה כמו בשיטה הדינמית). המחיר של אוזניות כאלו כיום הוא מינימום 3,000 דולר, ומשם זה רק עולה ועולה, עד למחירים יקרים יותר שמיועדים לאלה שרוצים את הסאונד המדויק והאיכותי ביותר.

איך אוזניות פלאנריות מגנטיות עובדות

כאן נכנסים לתמונה דרייברים פלאנריים מגנטיים, ולמעשה השיטה שלהם משלבת בין אלמנטים משתי השיטות הקודמות – גם מדרייברים הדינמיים וגם מהדרייברים האלקטרוסטטיים. במבנה הפלאנר מגנטי, החלק שלמעשה יוצר את הסאונד הוא חומר בסגנון אלקטרוסטטי, שהינו גם גמיש ודק. החומר הזה נמצא בין השכבות החיצונית של המנגנון. כאן נכנס לתמונה אלמנט מהשיטה הדינמית – הדיאפרגמה במבנה הפלאנר מגנטי מכילה חוטים דקים מאוד עם זרם חשמלי שעובר דרכם, מה שמווסת את הרעד קדימה ואחורה.

כל זה בוודאי נשמע לכם כמו בלאגן אחד גדול שלא ברור איך הוא עובד. מה שגורם לכל הדבר הזה לעבוד בפועל זו סדרה של מגנטים שמרוחקים זה מזה במרחק שווה ואחיד בשני צידי החומר שבתוך הדיאפרגמה (קחו לכם דקה ובאמת תנסו לדמיין את זה בשביל להבין במה מדובר). מכאן השם של השיטה (מבנה מגנטי מישורי): המגנטים פועלים על פלטה ישרה ושטוחה. הם חתוכים ומרוחקים זה מזה באופן כה מדוייק , עד שהדיאפרגמה מוחזקת בצורה מושלמת בתוך השדות המגנטיים. המבנה הזה, שבנוי בצורה רחבה, שטוחה ועשוי ממספר שכבות, גורם לאוזניות פלאנריות מגנטיות להיות גדולות יותר מבחינת הקוטר ביחס לאוזניות במבנה דינמי, אבל דקות יותר בכיסוי האוזניות.

כמו בדרייבר דינמי, הסאונד בדרייבר פלאנר מגנטי מיוצר על ידי ויסות של זרם חשמלי שעובר דרך חוטים שתלויים בין מגנטים. אלא שבדומה לדרייבר אלקטרוסטטי, המכניזם של הדיאפרגמה מוחלף על ידי הרעדה של סרט גדול ושטוח, מה שמאפשר יותר דיוק וטווח. השילוב של עקרונות התפעול האלה מאפשר ליצרניות להכניס דרייברים פלאנריים מגנטיים לרמקולים ואוזניות קטנים וזולים יותר (לפחות ביחס לרמקולים האלקטרוסטטיים). אך אל תטעו – כאן הגודל ממש לא קובע. על אף שהם יחסית קטנים, הרמקולים מייצרים סאונד הרבה יותר טוב מאשר אוזניות ורמקולים דינמיים רגילים.

מדוע אוזניות פלאנריות טובות יותר

דרייברים פלאנריים מגנטיים הופכים את האוזניות שעושות בהם שימוש למאוד עמידות בפני עיוותים חשמליים וקוליים, הודות לחומר שנמצא באופן שווה בתוך הדיאפרגמה בין השדות המגנטיים הקבועים. זה גם מעניק להן זמן תגובה מהיר מאוד.

כדי לפשט את העניין, אוזניות מגנטיות מישוריות מספקות סאונד מאוד אחיד ומדוייק, אפילו ללא מגברים לאוזניות (על אף שאודיופילים מסוימים כנראה כן ירצו שהאוזניות יהיו מצוידות גם במגבר). החיסרון הוא שהעיצוב הזה גורם לכך שהאוזניות הן יחסית כבדות ולא מייצרות סאונד עוצמתי ורחב מאוד כמו רמקול דינמי קונבנציונלי, מה שכנראה יהיה פחות טוב לחובבי הבאסים.

אוזניות פלאנריות מגנטיות HiFiMAN ANANDA

אוזניות פלאנריות מגנטיות HiFiMAN ANANDA

מותגים, מחירים ומושגים שיווקיים

אוזניות פלאנריות מגנטיות קיימות כבר לא מעט זמן, למעשה, הן החלו להימכר כבר לפני 40 שנה, אבל הן כל הזמן מתחדשות ועוברות שינויים דרך מספר מותגים שאימצו אותן. כמה מהמושגים שעשויים לייצג אוזניות במבנה הזה הם "מגנפלאנר", "איזודינמיות" או "אורתודינמיות", כשלמעשה כל השמות הללו מתייחסים לסגנון המבנה ועיקרון הפעולה של אוזניות מסוג זה.

בשנים האחרונות, יצרניות שונות ומוכרות של חומרת אודיו אימצו את האוזניות הפלאנריות מגנטיות. כמעט לכולן יש עיצוב גדול מסוג "על האוזן" (ולא בתוך האוזן), כאשר הותיקה והמוכרת מכולן היא חברת Audeze (אודיזי), אשר מוכרת אוזניות עם דרייברים פלאנריים מגנטיים גם מסוג "על האוזן" וגם מסוג "בתוך האוזן".

מחירן של אוזניות פלאנריות מגנטיות מתחיל בדרך כלל מ- 1,000 דולרים ומגיע עד לאלפי דולרים, אבל כיום אפשר לראות מספר חברות שמנסות להגיע לקהל רחב יותר עם מחירים אטרקטיביים של פחות מ- 500 דולרים, כמו: Hifiman HE-400s, OPPO PM-3, ו- Audeze Sine.

אולי יעניין אותך גם