סקירה: ASUS Zenbook S 16 UM5606 - אלגנטי עם ביצועים מרשימים
מחשבי הבינה המלאכותית כבר כאן וגם ה- Zenbook S 16 מצטרף לחגיגת ה- AI, הלפטופ הראשון מהדור החדש של ASUS שמקוטרג כ- "מחשב בינה מלאכותית" ומבטיח להציע "פרופיל דק במיוחד, ביצועים ותחכום", לפי היצרנית. במפרט: שלדה קרמית וקשיחה ש- ASUS מכנים Ceraluminum, מסך בגודל 16 אינץ' עם פאנל OLED, מעבד AMD Ryzen 9 HX ומערך אודיו בן 6 רמקולים.
מעבד AI יעיל במשימות תובעניות - חוץ מגיימינג
נתחיל מהביצועים, כנראה החלק הכי מסקרן כאן. המחשב שלפנינו צויד במעבד Ryzen AI 9 HX 370 מבית AMD, וכמרומז בשמו מן הסתם, מדובר במעבד מבוסס בינה מלאכותית בן 12 ליבות המבטיח לתמוך בתדר 5.1GHz במקסימום וערך ה- NPU עומד על 50 TOPS, כיאה למעבד המנופף בתכונות AI ייעודיות.
מושג ה- NPU ("יחידות עיבוד רשת עצבית") תופס יותר ויותר כותרות בחודשים האחרונים בקטגוריית המחשבים הניידים. מטרתו, בשורה התחתונה, היא לספק ליבות נוספות ייעודיות עבור משימות AI - ובמקביל להפחית את העומס על הליבות "הרגילות", אלו שאינן משויכות לחישובי AI מסובכים. ערך ה- NPU נמדד ב- TOPS x, כאשר ה- x מייצג כמה טריליון פעולות מבוצעות בשנייה. כאמור, ה- Zenbook S 16 מבטיח להציע 50 TOPS, כלומר עד 50 טריליון פעולות בשנייה.
כדי לעמוד בדרישות AI גבוהות ונמרצות, היצרנית גם מבטיחה "קירור יעיל ושקט" - ונבדוק את זה ברגעים סטנדרטיים וגם קצת יותר תובעניים. כרטיס המסך הוא מסוג 890M Graphics, לא כזה שמיועד לגיימינג ואולי יתאים רק למשימות עיצוב ועריכה בסיסיות. זיכרון ה- RAM עומד על 32GB מסוג LPDDR5X ובנפח האחסון תמצאו 2TB בתקן PCIe 4.0.
התחלנו עם כמה בדיקות סטנדרטיות, לא לפני שחיברנו את הלפטופ למטען והעברנו את המחשב ל- "מצב ביצועים" כדי לסחוט ממנו את המקסימום. ב- Geekbench קיבלנו 13,335 נקודות ב- Multi-Core וב- Cinebench R23 קיבלנו 15,617 נקודות, מעט מתחת למעבד ה-Core Ultra 7 155H של אינטל - ועדיין מעל ה- i9-9880H של אותה חברת השבבים. לכאן או לכאן, מדובר בתוצאות טובות, שגבוהות בהרבה מהמחשב המשרדי הסטנדרטי - אבל עדיין לא מקביל לביצועי מחשב גיימינג. ייאמר גם לזכותו שהוא שקט בצורה מופתית, אפילו בבנצ'מארק של Cyberpunk 2077 הוא הפיק רעשי אוורור "קלים" במיוחד.
אגב Cyberpunk 2077, שלא במפתיע השגנו תוצאות עצלות עם ה- Zenbook S 16 שרק הדגיש לנו שהוא אידיאלי עבור משימות מאתגרות, כל עוד אינן גיימינג: קיבלנו ממוצע של 10FPS שלא באמת מאפשרים לשחק בהנאה עם הגדרות גרפיקה גבוהות. גם כשהקלנו עליו עם שנמוך ההגדרות והורדת הרזולוציה ל- 1080p, קיבלנו קפיצה ל- 35FPS, שלצערנו גם הם, למרות השיפור המשמעותי, לא באמת מאפשרים לשחק בנוחות.
מראה ושימוש בשוטף
למרות גודל המסך החריג, המחשב לא מפלצתי בגודלו: רוחבו 35 ס"מ, אורכו 24 ס"מ ועוביו במקסימום 1.2 ס"מ. גם משקלו, 1.5 ק"ג, נמוך למדי, בטח כשנזכרים בגודל המסך והעובדה שהוא מבוסס מגע, שלרוב מוסיפים עוד כמה מאות גרמים לגוף המחשב.
מבחינת מראה, ל- S 16 מגיעות כל המחמאות. הוא יפיפה, מוקפד מאוד ועיטורי הכסף הגאומטריים על השלדה מעניקים לו המון נקודות זכות. כאמור, היצרנית מנופפת ב- "שלדה קרמית" והמרקם מרגיש משהו שמזכיר שיש במגע. לא פחות חשוב, המחשב מצויד בתקן MIL-STD 810H, שאומר בפועל שהנייד צפוי לשרוד מכות יבשות, שינויי גובה וטמפ' קיצוניים. החלק המאכזב היחיד בעניין זה הוא שהמכסה התגלה כמלכודת לטביעות אצבע שמנוניות - שגם לא יורדות בקלות.
מבחינת המחברים הזמינים, לא סבלנו מ- "מצוקת יציאות" ורק פעם אחת נדרשנו להשתמש במתאם ה- USB האישי שלנו. יש כאן USB 3.2 Gen 2 סטנדרטי, שני מחברי USB 4.0 Gen 3 Type-C התומכים במהירות 40Gbps, יציאת HDMI 2.1, יציאת קומבו 3.5 מ"מ לחיבור אוזניות ומיקרופון, ולבסוף קורא כרטיסי SD - קריטי לצלמים ועורכי וידאו. מחבר Ethernet (רשת - RJ45) היה חסר לנו - אבל גילינו בקופסה שסיפקו לנו מתאם USB עבור הנושא. התחשבות נאה.
ב- Zenbook S 16 שולב חיישן פנים בלבד לצערנו ותשכחו מהימצאות סורק טביעת אצבע, אם מדובר באימות הביומטרי המועדף עליכם. לאכזבתנו, סורק הפנים לא מוצלח במיוחד וכשל שוב ושוב בניסיון לאתר אותנו. הקלנו עליו ולא פעם הרשינו למצלמה ללכוד את פנינו במשרד מואר לחלוטין ובערך רק חצי מהמקרים המחשב הצליח לזהות אותנו - ולמען הסר ספק, מדובר ביחס אומלל. הוגן להחמיא לפחות למערכת ההפעלה, שבתמיכת המצלמה ידעה להגיד בדיוק מתי עזבנו את המחשב ומתי חזרנו אליו, כך שהמסך נדלק אוטומטית, גם אם זה לא עוזר במיוחד כשסורק הפנים כה עצל ובמחצית מהמקרים כשל בניסיון לזהות אותנו.
משטח העקיבה לא רע בכלל, במיוחד שהוא כה גדול, אלגנטי ומגיב מצוין למחוות מגע - אבל אישית העדפנו לתפעל את המחשב דרך מסך המגע. המקלדת גם מצוינת, הפרופיל שלה נמוך מאוד ומרחק ההפעלה עומד על 1.1 מ"מ, עוד נתון צנום שהרבה קלדנים זריזים יעריכו. כמקובל, יש גם תאורה אחורית בכמה עוצמות.
עוברים למסך ונתחיל מהסוף - מדובר בתצוגה מפעימה. השוליים דקיקים יחסית, 4 מ"מ בצדדים ו- 6 מ"מ בחלק העליון, נתון שמעניק לו "מצח" קל אבל עדיין נהנים משטח תצוגה/מסך מצוין ונוח שעומד על 90%.
פאנל ה- OLED מספק את הצבעים המדויקים והעוצמתיים שחיפשנו בתיקון תמונות בתוכנת Lightroom והרזולוציה המקסימלית עומדת על 1800X2880 פיקסלים, שכמו שאפשר לתאר, מספקת תצוגה חדה ומהנה ששירתה אותנו נהדר בצפייה בנטפליקס ובעריכת סרטונים שצולמו ברזולוציה סמוכה. מבחינת תאימות צבעים, יש כאן תמיכה מתבקשת בסולם 100% DCI-P3.
מקנחים עם ששת הרמקולים, שהתגלו כרועמים. נכון, יש כאן עדיפות ברורה ל- Treble והטווחים הגבוהים מלאי נוכחות, אולי אפילו מדי, אבל יש גם פירוט לא רע ובאקולייזר של Dolby מצב "דינמי" שדרג משמעותית את נפח הטווחים שבקעו מה- Zenbook S 16.
סוללה יעילה שנחתכת בחצי כשמשלבים עריכה מקצועית
במחשב סוללת 78WHrs בת 4 תאים ובמארז קיבלנו מטען בהספק 65W. בבדיקת ניגון סרטון ביוטיוב ברזולוציה 1080p בבהירות 50% ובעוצמת ווליום 50% סחטנו כמעט 9.5 שעות ניגון - תוצאה מצוינת. ראוי גם לציין שהמחשב הצליח להציע יום עבודה מלא של מטלות משרדיות, אבל שלא במפתיע מדי, כשמשלבים עורך וידאו ברקע, רינדור ממושך והפעלת כמה תוכנות כבדות במקביל כמו פוטושופ ואילוסטרייטור, חיי הסוללה מתקצרים משמעותית, סביבות 3.5 - 4 שעות.
יתרונות
- עיצוב יפיפה, איכות בנייה מוקפדת
- תצוגת OLED מצוינת
- אוורור שקט ובקושי מורגש
- שוקל רק 1.5 ק"ג - מצוין למחשב 16 אינץ'
- סוללה סופר-יעילה בשימוש שאינו תובעני
חסרונות
- מארז שלוכד בלי הפסקה טביעות אצבע
- רמקולים שמאדירים מדי את הטווחים הגבוהים
- סורק פנים חלש
לסיכום, ה- Zenbook S 16 מנופף במעבד AI חכם ומאדיר את תכונותיו על הנייר, אבל במבחן התוצאה מה שהכי חשוב זה האם הוא משלים משימות מקצועיות בהצלחה - והתשובה היא "בהחלט".
ערכנו איתו בקלות סרטוני תדמית, נהנינו לצפות בו בפרקי "המנדלוריאן" בדיסני+ בזכות תצוגת ה- OLED החדה והמפעימה ואולי לא פחות חשוב, הנייד החדש של ASUS בורך במראה שלא הפסיק לסובב צווארים. אמנם הוצמד לו תג מחיר מגביל, אבל מדובר במכונת עבודה לכל דבר עם חסרונות מינוריים לעומת מעלותיה.
ה- Zenbook S 16 זמין בשני גוונים, Zumaia Gray ו- Scandinavian White. המחיר שלו נע בין 8,752 ש"ח ל- 9,881 ש"ח, תלוי במפרט, וזה גם המחיר של המחשב שאותו סקרנו.